Business Talk Τετάρτη 17/11/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Πληθωρισμός… διαγωνισμών, αλλά και συμβούλων

Πληθωρισμός… διαγωνισμών, αλλά και συμβούλων
  • Η ζήτηση είναι τόσο αυξημένη για αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς cash & rebate του ΕΚΟΜΕ – της επιδότησης δηλαδή έως και του 40% του (επιλέξιμου) κόστους κινηματογραφικών παραγωγών, σειρών κ.ο.κ. – που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους διάφοροι σύμβουλοι υποσχόμενοι εγγυημένα αποτελέσματα. Πρόκειται για τις μάλλον αναπόφευκτες παρενέργειες της δημιουργίας νέων κλάδων και δραστηριοτήτων, αλλά η αγορά έχει γνώση και αυτορυθμίζεται.

 

  • Αυτές τις μέρες, εξάλλου, στελεχώνεται και το Ειδικό Μητρώο Ελεγκτών Οπτικοακουστικών Έργων του ΕΚΟΜΕ του οποίου αντικείμενο είναι ο έλεγχος και αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται. Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ιδιώτες και δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο σχετικό μητρώο.

 

  • Την άλλη εβδομάδα κατατίθενται οι προσφορές για τον διαγωνισμό της ΑΑΔΕ για το νέο σύστημα εισροών – εκροών των πρατηρίων καυσίμων και το συναφές λογισμικό και υπηρεσίες παρακολούθησης. Στόχος είναι προφανώς η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και κυρίως οι απάτες σε βάρος των καταναλωτών που πληρώνουν καύσιμα για περισσότερες ποσότητες από όσες πραγματικά λαμβάνουν.

 

  • Για τον διαγωνισμό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά εκτιμάται πως το προβάδισμα έχει η Epsilon Net, η οποία έχοντας εξαγοράσει την Singularlogic απέκτησε «προίκα» και τις υπηρεσίες που παρέχει ήδη σε εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- πρατήρια με βάση το υπάρχον σύστημα, που είναι δικό της. Πέρα δηλαδή από την τεχνογνωσία, διαθέτει και συνέργειες που μπορεί να εκμεταλλευτεί για να έχει πιο ανταγωνιστική προσφορά.

 

  • Η μεγάλη ανάκαμψη των τουριστικών αφίξεων φάνηκε και στα έσοδα από roaming των παρόχων. Αυτό διαπίστωσε η Vodafone που ανακοίνωσε, χθες, τα αποτελέσματά της, τα οποία είναι βελτιωμένα λόγω και της επιστροφής των τουριστών. Προηγήθηκαν, πριν από μερικές ημέρες, τα μεγέθη του ΟΤΕ που είναι σημαντικά αυξημένα, με τη βελτίωση να συνδέεται με τις καλές επιδόσεις του τουρισμού. Το roaming δεν είναι αστεία υπόθεση. Τον Απρίλιο του 2020, οπότε το ταξίδι είχε μετατραπεί σε απαγορευμένο καρπό λόγω της πανδημίας, έρευνα τοποθετούσε σε 25 δισ. ευρώ το πλήγμα στα έσοδα, παγκοσμίως, των Telcos.

 

  • Τον διαγωνισμό για τα δύο σκάφη ανοικτής θαλάσσης του ελληνικού λιμενικού σώματος, για μεγάλα πλοία 30m μήκους, θα «χτυπήσει» ένας σημαντικός αριθμός προμηθευτών αμυντικού υλικού που έχουν προσπαθήσει να ξαναμπούν στην ελληνική αγορά και εκτιμάται πως θα διεκδικήσουν ρόλο και στην παραγωγή του νέου οχήματος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Θα είναι πάντως… συνωστισμένοι: υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, υποψηφιότητες για τα δυο (συν option για άλλα δύο) σκάφη από Αμερικανούς, Γάλλους, Άγγλους, Γερμανούς, Ισραηλινούς ακόμα και Νοτιο-αφρικανούς.

 

  • Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ορίστηκε (ήταν και στο παρελθόν) με απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης. Παράλληλα, και το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει μία θέση στο νέο ολιγομελέστερο Διοικητικό Συμβούλιο. Το Δημόσιο ελέγχει επίσης με το ίδιο μέλος τη μία από τις τρεις θέσεις στην Επιτροπή Ελέγχου. Όλα αυτά προβλέπονται στη συμφωνία μετόχων που επικυρώθηκε πρόσφατα στη Βουλή: ο ΟΛΠ πήρε παράταση πέντε έτη για να ολοκληρώσει τις δεσμευτικές επενδύσεις τις οποίες υποσχέθηκε το 2016 και η Cosco πήρε το επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου φθάνοντας στο 67%. Βεβαίως, κατέβαλαν και εγγυητικές.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News