Business Talk Δευτέρα 15/11/2021, 00:01
BUSINESS TALK

H αισιοδοξία Τσαμάζ και οι Γάλλοι του Λιβανού

H αισιοδοξία Τσαμάζ και οι Γάλλοι του Λιβανού
  • Ακόμα μεγαλύτερη ανάκαμψη μεγεθών προέβλεψε η διοίκηση του ΟΤΕ, υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Μιχάλη Τσαμάζ, στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής για τα αποτελέσματα του εννεάμηνου. Στην Ελλάδα, καταγράφεται ισχυροποίηση τόσο των δεικτών απόδοσης (KPI’s) όσο και των οικονομικών μεγεθών, με την προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις (Al) να έχει αυξηθεί κατά 5%, στα 342 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα έσοδα από υπηρεσίες περιαγωγής άγγιξαν το 90% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Ο M. Τσαμάζ ανέφερε ακόμη ότι ο ΟΤΕ προηγείται του ανταγωνισμού όσον αφορά τις επενδύσεις σε υποδομές οπτικών ινών, ενώ αναμένεται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς περισσότερα από 560.000 νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι.

 

  • Το πρώτο μεγάλο ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα αρδευτικών έργων, δηλαδή φραγμάτων και αρδευτικών υποδομών, έπειτα από πολλές δεκαετίες ξεκινάει στην Ελλάδα με σκοπό, όχι μόνο τον εκσυγχρονισμό των παρωχημένων σε πολλές περιπτώσεις υποδομών, αλλά και τη δημιουργία νέων. Είναι χαρακτηριστικό πως για τα έργα ΣΔΙΤ, το «Ύδωρ 2.0», όπως ονομάστηκε το πρόγραμμα των 21 έργων, συνολικού προϋπολογισμού κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας 4 δισ. ευρώ, έχουν ήδη διατυπώσει ενδιαφέρον μεγάλες πολυεθνικές κατασκευαστικές, εταιρείες ύδρευσης και τράπεζες, όπως βέβαια και ελληνικές εταιρείες. Η λίστα των δυνητικών υποψηφίων επενδυτών περιλαμβάνει τις γαλλικές Veolia, Egis και Vinci και, βέβαια, ελληνικές κατασκευαστικές όπως οι Άκτωρ, Αβαξ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και εταιρείες διαχείρισης υδάτων όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Μάλιστα, αμέσως μετά την ανακοίνωση του προγράμματος στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, εκδηλώθηκε και σχετική γαλλική διπλωματική πρωτοβουλία.

 

  • Την 25η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ στην έκδοση του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2021 καταλαμβάνει η Ελλάδα. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες επιδόσεις, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα επειδή ο δείκτης DESI έχει στηριχθεί σε στοιχεία α’ και β’ τριμήνου του 2020 για το εγχώριο ψηφιακό γίγνεσθαι. Σήμερα όμως, το επίπεδο ψηφιοποίησης της ελληνικής οικονομίας, απέχει παρασάγγας, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

 

  • Υπό τα δεδομένα αυτά, η σχετική έκθεση για το δείκτη DESI αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνει τις επιδόσεις της σε όλες σχεδόν τις παραμέτρους (του δείκτη), αν «και στις περισσότερες περιπτώσεις η βαθμολογία της εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ». Επισημαίνεται ακόμη ότι η χώρα καταγράφει ταχύτατη πρόοδο όσον αφορά την κάλυψη ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας (NGA).

 

  • Ιδιαίτερα επιτυχημένη υπήρξε η ομολογιακή έκδοση ύψους 250 εκατ. ευρώ της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που υπερκαλύφθηκε σχεδόν κατά τρεις φορές. Και για αυτό στο μονοπάτι αυτό θα επιχειρήσουν να βασίσουν και νέοι εκδότες. Η συσσωρευμένη ρευστότητα, λόγω χαμηλών επιτοκίων και πανδημίας (που είχε περιορίσει τις επενδύσεις) και βέβαια το growth story της βιομηχανίας προσέλκυσαν επενδυτές, με ιδιώτες να αποκτούν 170 χιλ. ομολογίες της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Επίσης, το 32% του συνόλου των τίτλων (περίπου 80.000) κατέληξε σε ειδικούς επενδυτές. Η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 2,45% και το επιτόκιο των ομολογιών σε 2,45% ετησίως. Τώρα τα βλέμματα της αγοράς βρίσκονται και στο νέο project της εταιρείας, το κέντρο αποθήκευσης και διανομής στα Οινόφυτα που θα εξυπηρετήσει ίδιες ανάγκες της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ της οποίας η ετήσια παραγωγή, λόγω των νέων επενδύσεων, θα ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο τόνους.

 

  • Οι εταιρείες εξυπηρέτησης πελατών ή call centers ενισχύουν την ζήτηση στην αγορά ακινήτων. Teleperformance, Sitel και Webhelp μισθώνουν συνεχώς σύγχρονα κτίρια γραφείων. Η Webhelp εγκαινίασε νέα γραφεία στον Νέο Κόσμο, στο πρώην κτίριο της «Ελευθεροτυπίας», που πέρασε στο σχήμα της Dimand/Grivalia και ανακατασκευάστηκε, ενώ έχει αναβαθμιστεί και ενεργειακά. Η Teleperformance προ διετίας μίσθωσε δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά στα γραφεία που ανέπτυξαν οι Dimand/Grivalia στις πρώην εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος» στον Πειραιά. Η Sitel εγκαταστάθηκε στο Athens Capitol, του ομίλου «Χαραγκιώνη». Και έπεται συνέχεια καθώς οι εν λογω παίκτες αναπτύσσονται. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News