Business Talk Τρίτη 9/11/2021, 00:01
BUSINESS TALK

To ράλι των ομολόγων, τα deals και το φαλιμέντο του Iταλού

To ράλι των ομολόγων, τα deals και το φαλιμέντο του Iταλού
  • Ξεκόλλησε επιτέλους το χρηματιστήριο, με τους επενδυτές προφανώς να βλέπουν μετά το τέταρτο κύμα της πανδημίας, διότι επί της παρούσης επικρατεί ολίγη νευρικότητα σε αρκετούς τομείς της πραγματικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο πως το χρηματιστήριο στήριξαν τα μεγάλα ενεργειακά χαρτιά. Δε λείπουν και οι φήμες για επικείμενη μεγάλη εξαγορά στον κλάδο και ειδικότερα για την είσοδο ξένου στρατηγικού επενδυτή (fund) στο μετοχικό κεφάλαιο ομίλου με μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα, και όχι μόνο.
  • Στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ σε ακίνητα, σε κεφάλαιο κίνησης κατά 60 εκατ. ευρώ και στη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ της ομολογιακής έκδοσης της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, η έναρξη της δημόσιας προσφοράς – εγγραφής επενδυτών θα ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου και θα λήξει στις 12 Νοεμβρίου
  • Περισσότερες από 20 επιχειρήσεις φαίνονται πάντως να βρίσκονται σε επαφές με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, καθώς προτίθεται να εκδώσουν ομόλογα που θα απευθύνονται στο retail της ελληνικής αγοράς. Όσο ανεβαίνει ο αριθμός τους, τόσο ανεβαίνει και το ρίσκο κάποιος από αυτούς στο μέλλον να αθετήσει τις υποχρεώσεις του, λένε οι απαισιόδοξοι. Φυσικά, η διαδικασία αυτή των εκδόσεων είναι μάχη με τον χρόνο για δύο λόγους: πρώτον, κάποια στιγμή θα «στεγνώσει» όπως λένε η αγορά, καθώς θα απορροφηθούν τα διαθέσιμα προς επενδύσεις από τις πρώτες εκδόσεις. Δεύτερον, το κλίμα θα χαλάσει καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα διαμορφώνουν περιβάλλον λιγότερο επιθετικής νομισματικής πολιτικής.
  • Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι δύο διαγωνισμοί, του Ειδικού Διαχειριστή και του ΤΑΙΠΕΔ, για την πώληση της υπερχρεωμένης ΛΑΡΚΟ. Εφόσον ολοκληρωθεί με ικανοποιητικό για άλλους τρόπο και η τρέχουσα ανοικτή διαδικασία ερωταπαντήσεων επί της σύμβασης μίσθωσης του εργοστασίου στην Λάρυμνα, στον διαγωνισμό που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ, θεωρείται εφικτό να ζητηθούν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές αρχικά από το ΤΑΙΠΕΔ και κατόπιν από την Ειδική Διαχείριση έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός ή ενδεχομένως στις αρχές Δεκεμβρίου. Επιπλέον, θα χρειαστεί και νομοθετική ρύθμιση για να καλυφθούν οι επενδυτές από το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με περιβαλλοντικές παραβάσεις της προηγούμενης ιδιοκτησίας, αλλά και να αποκτήσουν χρόνο ώστε να υλοποιήσουν τις κατάλληλες επενδύσεις για να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταλλευτικής βιομηχανίας.
  • Όσοι θέλουν να χτίσουν στην Πάρο θα πρέπει να περιμένουν. Ο λόγος; Στο νησί δεν υπάρχει υπηρεσία δόμησης – οι γνωστές πολεοδομίες- και έως πολύ πρόσφατα οι επενδυτές απευθύνονταν στην αντίστοιχη υπηρεσία της Νάξου. Ωστόσο, εδώ και καιρό, η υπηρεσία δόμησης της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει πάψει να εξυπηρετεί αιτήματα για έκδοση εγκρίσεων δόμησης στην Πάρο. Μπορεί λοιπόν οι άδειες δόμησης να χορηγούνται ηλεκτρονικά, αλλά αυτό δεν επαρκεί εάν η κρατική μηχανή υπολειτουργεί. Ίδωμεν.
  • Ένα από τα ξενοδοχεία που βγαίνουν αυτή την περίοδο στο σφυρί και συγκεκριμένα αύριο Τετάρτη είναι το Nefeli Hotel που βρίσκεται στο παραμυθένιο νησί των Δωδεκανήσων-κατά το δημοσιογραφικό κλισέ- τους Λειψούς.  Μπορεί βέβαια το story που συνοδεύει το ξενοδοχείο, το οποίο βγαίνει στο σφυρί προς 3 εκατ. ευρώ, να μην είναι παραμυθένιο, αλλά αξίζει προσοχής. Δηλαδή, πριν μερικά χρόνια, ο μέτοχος με 50% του ξενοδοχείου Κόσιμο Ντε Μαντισέλλι στράφηκε με αγωγή κατά των δύο μετόχων που κατείχαν το υπόλοιπο 50% των Μ. και Εμ. Μαθιουδάκη. Ο λόγος; Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Μαντισσέλλι και τον δικηγόρο του στην Λέρο για να ψηφίσουν, τότε, στη γενική συνέλευση της εταιρείας δεν κατάφερε να προσγειωθεί. Ο κακός καιρός το υποχρέωσε να επιστρέψει στην  Αθήνα. Έτσι, ο Ιταλός μεγαλομέτοχος ζήτησε είτε να αναβληθεί η γ.σ. είτε να πραγματοποιηθεί η ψήφιση των θεμάτων δια περιφοράς. Η γ.σ. όμως πραγματοποιήθηκε κανονικά και έλαβε αποφάσεις που «έριχναν» τον Ιταλό.
  • Για παράδειγμα, αποφασίστηκε να ασκηθεί αγωγή για  αποδοχή οφειλής προς την εταιρεία κατά των κληρονόμων του Κάρλο Αρτσελλόνι, δηλαδή και του ίδιου του Μαντισέλλι, αφού ο Αρτσελλόνι ήταν ο παππούς του από τον οποίο απέκτησε, μέσω δωρεάς, το 36% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Για να μην μακρηγορούμε, ο Ιταλός μεγαλομέτοχος κέρδισε την αγωγή το 2017 -ζητούσε και 300 χιλ. ευρώ εκτός από την ακύρωση των αποφάσεων της γ.σ.- και πλέον το ξενοδοχείο βγαίνει στο σφυρί με επισπεύδοντα μέλος της οικογένειας Αρτσελλόνι. Στο δια ταύτα, το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει αγοραστής για το Νεφέλη που έγινε απόπειρα να εκπλειστηριαστεί και τον Ιούλιο.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News