Business Talk Δευτέρα 4/10/2021, 00:01
BUSINESS TALK

H τριακονταετής σύναξις των investment bankers στην Αθήνα

H τριακονταετής σύναξις των investment bankers στην Αθήνα
  • Τα σημάδια ότι η Ελλάδα θα λάβει χώρα ένα επενδυτικό μπουμ από αυτά που βλέπει κανείς μόλις μια φορά κάθε τριάντα χρόνια πυκνώνουν. Το ταμείο ανάκαμψης με τις επιδοτήσεις, τις πιστώσεις και τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα κινητοποιήσει αντιστοιχεί περίπου στο 30% του ελληνικού Α.Ε.Π. Ταυτόχρονα η επαναφορά της πολιτικής σταθερότητας αποκαθιστά την προβλεψιμότητα σε συγκεκριμένους οικονομικούς και επιχειρηματικούς κλάδους προσελκύοντας με τη σειρά της μακροπρόθεσμα θεσμικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια που αναζητούν αποδόσεις μέσα στην ελληνική οικονομική λειτουργία. Η περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ είναι πρόσφατη. Έρχονται κι άλλες όπως η Αττική Οδός και ο ΔΑΑ.

 

  • Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιον το γεγονός πως η μία μετά την άλλη οι μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες θα ανοίγουν τοπικές αντιπροσωπείες στην Αθήνα όπως είχαν πριν της δεκαετία του 2010 . Μπορεί η Deutsche Bank να ακούγεται ως μεμονωμένη περίπτωση αλλά δεν είναι. Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα γίνουν πολλά, λένε κάποιοι στην αγορά.

 

  • Η Deutsche Bank επέστρεψε στην Αθήνα μετά από μια δεκαετή απουσία ανοίγοντας γραφείο investment banking. Επικεφαλής του γραφείου ( Chief Country Officer) ανέλαβε ο Δήμος Αρχοντίδης. Πηγές που γνωρίζουν τις κινήσεις της γερμανικής τράπεζας σημειώνουν πως η επιτάχυνση των μεγάλων έργων, των ιδιωτικοποιήσεων, των συμπράξεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και οι χρηματοδοτήσεις από το ταμείο ανάκαμψης καθιστούν την παρουσία τραπεζών που θέλουν να είναι στο παιχνίδι αυτό εκ των ων ουκ άνευ.
  • Όσοι περιμένουν στη γενική συνέλευση που θα οριστεί προσεχώς με αντικείμενο την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης της Folli Follie το sequel όσων έχουν, μέχρι σήμερα, διημειφθεί  με εγκλήσεις κι αντεγκλήσεις από την πλευρά των Κουτσολιούτσων καλύτερα να μην …κόψουν εισιτήριο. Ως όλα δείχνουν, η γενική συνέλευση για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης θα διεξαχθεί χωρίς το παραδοσιακό μαρκάρισμα των δικηγόρων των Κουτσολιούτσων προς τη διοίκηση Σάμιου.

  • Ο λογος; Ορίστηκε ειδικός εντολοδόχος η δικηγόρος Βασιλική Τσιάτα, η οποία θα ασκήσει το δικαίωμα παράστασης και ψήφου αντί μετόχων, οι οποίοι εκπροσωπούν συνολικά 63,67% του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτοί που επέδειξαν δηλαδή, τη γνωστή στα νομικά μετοχική κωλυσιεργία δηλαδή είτε δεν έχουν συμμετάσχει είτε έχουν καταψηφίσει τη συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie. Σημειωτέον ότι αύριο, αν δεν υπάρχουν ανατροπές, η έκτακτη γ.σ. θα κληθεί να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις του 2019 της FF. Για να δούμε. 

  • Όπως υπενθυμίζουν έγκριτοι νομικοί, η εντολοδόχος ορίστηκε με μια και μόνο ειδική εντολή. Να παρασταθεί στη Γενική Συνέλευση που ΘΑ συγκληθεί με ένα και μοναδικό θέμα, την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης. Μετά δηλαδή, την ψήφιση αυτού του θέματος ολοκληρώνεται η αποστολή της και παύει η αρμοδιότητα της. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην αυριανή γενική συνέλευση για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2019, που η διοίκηση εμφάνισε με καθυστέρηση 24 μηνών, ψηφίζουν οι μέτοχοι, όχι η εντολοδόχος και θα γίνει πάρτυ. 
  • Η μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην νέα ιδιοκτησία του δεν έχει ακόμα προχωρήσει καθώς αφενός εκκρεμεί μία προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές που θέλουν να κηρύξουν παράνομη την παραχώρηση του αιγιαλού και αφετέρου αναμένεται η απόφαση αρμοδίου δικαστηρίου που θα επικυρώνει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού με τον οποίον η ειδική διαχείριση πουλά το συγκρότημα. Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Προκοπίου προσέφερε 37,3 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το τμήμα που πουλούσε η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και άλλα 25,2 εκατ. στον παράλληλο διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή (ΕΝΑΕ) για το άλλο μισό του Ναυπηγείου. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως και οι δύο εκκρεμότητες θα αρθούν σύντομα και θα μπορέσει να προχωρήσει η μεταβίβαση του ναυπηγείου.

     

  • Ωστόσο ο ειδικός διαχειριστής περιμένει κι άλλα έσοδα για να καλύψει τις απαιτήσεις των προμηθευτών μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι. Ποια; Περίπου 100 εκατομμύρια που έχει επιδικαστεί στην εταιρία την οποία τώρα τρέχει αυτός, η διαιτησία από το Δημόσιο. Βεβαίως μετά από λίγες μέρες συζητήθηκε και η αντίστροφη προσφυγή. Αυτοί που το Δημόσιο ζητά αποζημίωση από την πλευρά της εταιρείας. Όλα αυτά δεν αφορούν τον Προκοπίου αλλά αφορούν τον ειδικό διαχειριστή και βέβαια το ταμείο του Χρήστου Σταϊκούρα.

 

  • Ελληνικές εταιρείες της αμυντικής -και όχι μόνο- βιομηχανίας ήδη αναζητούν συμβάσεις με τη γαλλική Naval Group, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και παράδοση τριών φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι γάλλοι έχουν εντοπίσει περισσότερες από 100 ελληνικές εταιρείες που θα μπορούσαν να συνεργαστούν , ενώ έχουν κάνει επαφές με περισσότερες από 70, συμπεριλαμβανομένων των METKA, Space Hellas, Akmon, Stelma, Miltech, Prisma, Thales Hellas, Terra Spatium και Hydrus Engineering.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News