Business Talk Τρίτη 21/09/2021, 07:26
BUSINESS TALK

Κινέζικο μαρτύριο και ρωσικό μυστήριο

Κινέζικο μαρτύριο και ρωσικό μυστήριο
  • Μεθαύριο Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς αλλά η είδηση δεν θα κρύβεται στις επιδόσεις του μα στην υπογραφή της νέας σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο για παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης των δεσμευτικών επενδύσεων και απόδοσης στην COSCO επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 88 εκατομμυρίων που καταβλήθηκαν το 2016. Η σχετική συμφωνία εγκρίθηκε ήδη από το ΚΥΣΟΙΠ και υπογράφεται τωρα ώστε την επόμενη βδομάδα να πάει στην Βουλή για κύρωση.

 

  • Λίγο μετά από την μεταβίβαση του 16% στην COSCO αναλαμβάνει και επίσημα στα καθήκοντά του στην χώρα ο νέος κινέζος πρεσβευτής που θα υποβάλει τα διαπιστευτήρια του στην πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας εν μέσω του θετικού κλίματος που διαμορφώνει η παραπάνω εξέλιξη. Ωστόσο η πραγματική πρόκληση για τον νέο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Κίνας στη χώρα μας θα είναι η ωρίμανση της κινεζικής πρότασης για την κατασκευή ενός τετάρτου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων. Ο καιρός γαρ εγγύς.

 

  • Να μείνουμε στην διπλωματία και να αναφέρουμε πως στις 22 με 26 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Διεθνών Υποθέσεων του δήμου της Μόσχας κύριος Cheremin θα βρίσκεται στην Αθήνα επικεφαλής αντιπροσωπείας για την αποκατάσταση των σχέσεων μετά την πανδημία και προώθηση της Μόσχας στην EXPO-2030. Θα γίνουν συναντήσεις με τον Δήμαρχο της Αθήνας, τη διοίκηση το Μέτρο της Αθήνας, το Υπουργείο Βιομηχανίας και το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας. Και το ερώτημα βεβαίως είναι γιατί την Αττικό Μετρό…

 

  • Καλά και άγια τα περί ταχείας αδειοδότησης επενδύσεων, αλλά ιδίως όσον αφορά τα greenfield projects, δηλαδή έργα από το μηδέν, εξακολουθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του ένα σοβαρότατο εμπόδιο, ικανό να εξαντλήσει κάθε απόθεμα υπομονής των επενδυτών: Αυτό δεν είναι άλλο από την υποστελέχωση των υπηρεσιών που αποφασίζουν για την τύχη μεγάλων επενδύσεων.

 

  • Για παράδειγμα, όπως πληροφορούμεθα, η διεύθυνση που έχει ως αντικείμενο την έγκριση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων στην αποκεντρωμένη διοίκηση μίας από τις μεγαλύτερες Περιφέρειες της χώρας, δεν έχει καταφέρει, ακόμη, να χρεωθεί τους φακέλους δύο σημαντικών επενδύσεων που αφορούν τουριστικές επενδύσεις αθροιστικά 1.000 κλινών. Οι φάκελοι κατατέθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, αλλά η υπηρεσία λειτουργεί με «ενάμιση υπάλληλο», δηλαδή υπολειτουργεί.

 

  • Μέχρι να έρθει καινούργιος υπάλληλος και να… «μάθει τη δουλειά», σίγουρα θα πιάσουμε το νέο χρόνο. Και ύστερα θα χρειαστούν μάλλον κάμποσοι μήνες μέχρι η υπηρεσία να αξιολογήσει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που έχουν καταθέσει οι επενδυτές, για να δώσει το πράσινο φως. Καλό καλοκαίρι δηλαδή του 2022 -κι αν- μόνο για να βγει η ΑΕΠΟ, δηλαδή η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων… Πάλι καλά που υπάρχουν τα deals που αφορούν συγχωνεύσεις κι εξαγορές- και κάτι κινείται.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News