Business Talk Δευτέρα 13/09/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Οι πίσω σελίδες της ΔΕΘ και μερικές επενδύσεις 

Οι πίσω σελίδες της ΔΕΘ και μερικές επενδύσεις 

 

  • Να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μετά  το κόστος των πυρκαγιών και τον αμφιλεγόμενο – τουλάχιστον από άποψη επικοινωνιακής διαχείρισης – ανασχηματισμό, επιχείρησε το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, με μια μάλλον καλά ζυγισμένη ατζέντα ανάμεσα στις ανάγκες που δημιουργεί η ακρίβεια και στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρώπη.

 

  • Το συνολικό κόστος των μέτρων εκτιμάται πως κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και  3,5 δισ. –ανάλογα των εξελίξεων- ενώ παράλληλα η πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης φετινή ανάπτυξη (αναθεωρήθηκε στο 5,9%), εφόσον επιβεβαιωθεί, παρέχει το δημοσιονομικό χώρο προς τούτο. Το άνοιγμα προς τη νεολαία και τα αντίστοιχα μέτρα καταγράφονται επίσης ανάμεσα στις φετινές ανακοινώσεις της ΔΕΘ.

 

  • Μεσοπρόθεσμα πάντως καθοριστικό για το κλίμα θα είναι το πρόβλημα, όχι μόνο της ακρίβειας για τα νοικοκυριά, αλλά και της προοπτικής ανόδου των επιτοκίων διεθνώς που θα μπορούσε να περιορίσει την χρηματοδοτική ευελιξία της οικονομίας.  Επίσης προοπτικά θα απασχολήσει η ευρωπαϊκή συζήτηση περί επιστροφής στη δημοσιονομική πειθαρχία που αναμένεται να αρχίσει το επόμενο έτος και πιθανόν να οδηγήσει σε πολιτικές δημοσιονομικής σύσφιξης και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς το 2023.

 

  • Μπορεί να λείπει φέτος ο “ξένος παράγοντας” από τη ΔΕΘ, καθότι η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, ωστόσο, το ελληνικό στοιχείο ήταν έντονο και ιδιαίτερα δραστήριο. Το πρώτο αυτό σαββατοκύριακο ούτε το lobbying έλειψε ούτε οι συμφωνίες για μπίζνες ούτε τα…τηλεφωνήματα της τελευταίας στιγμής σε “φίλους” για μία θέση στην ομιλία του πρωθυπουργού.

 

  • Ξεχωρίζει το διαδραστικό περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ σήμερα Δευτέρα η προσοχή είναι στραμμένη και στην ημερίδα που διοργανώνει το υπερταμείο όπου το παρών θα δώσουν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ Γρ. Δημητριάδης και οι CEO της ΕΥΑΘ και ΕΥΑΘ Χ. Σαχίνης και Χ. Αμανατίδης. Πάντως, για να πούμε και το παράπονό μας, θα θέλαμε να υπήρχαν στη ΔΕΘ λιγότερα περίπτερα κρατικών εταιρειών και περισσότερα από μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους.

 

  • Μία νέα μεγάλη επένδυση λέγεται ότι σχεδιάζει μεγάλος ελληνικός φαρμακευτικός όμιλος – παραγωγής καλλυντικών. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η εταιρεία, που ιδρύθηκε στα μέσα του 1980, θα επενδύσει περίπου 25 -30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής. Το project αυτό, εάν κι εφόσον προχωρήσει, θα ενταχθεί στις νέες διατάξεις του καθεστώτος στρατηγικών επενδύσεων που προβλέπει ιδιαίτερα γρήγορους χρόνους αδειοδότησης και σημαντικά φορολογικά κίνητρα.

 

  • Και μιας και ο λόγος για επενδύσεις, μη ξεχνάμε και τα σχέδια της Microsoft για δημιουργία hub κέντρων δεδομένων, έργο με συνολική προστιθέμενη αξία 1 δισ. ευρώ. Η εταιρεία κινείται με άκρα μυστικότητα ως προς την επιλογή της τοποθεσίας που θα αναπτύξει τα data centers, με κάποιους, που σπανίως έχουν διαψευστεί, να υποστηρίζουν ότι η εταιρεία έχει “κυκλώσει” μια πολύ μεγάλη έκταση στο Κορωπί. Όσον αφορά τα όσα είχαν ειπωθεί παλαιότερα από “υπεύθυνα χείλη” για την επιλογή του Λαυρίου και συγκεκριμένα του ακινήτου της κλωστοϋφαντουργίας Αιγαίον από την Microsoft όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται αλλά οι ειδήμονες λένε ότι το ακίνητο δεν είναι κατάλληλο, μεταξύ άλλων, για λόγους ασφάλειας.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News