Business Talk Παρασκευή 10/09/2021, 07:07
BUSINESS TALK

To hat-trick του ΤΑΙΠΕΔ, το ομόλογο της Ελλάκτωρ και οι αγκωνιές των realtors

To hat-trick του ΤΑΙΠΕΔ, το ομόλογο της Ελλάκτωρ και οι αγκωνιές των realtors
  • Σημαντική ρευστότητα απελευθέρωσε η μεταφορά της διαπραγμάτευσης του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 6,4% και λήξης 2024 της Ελλάκτωρ από το χρηματιστήριο Τhe International Stock Exchange του Λονδίνου στο MTF της Βιέννης. Αυτό εξηγούν πηγές της εταιρείας επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τους κανονισμούς στο Λονδίνο η κατασκευαστική, όπως όλοι οι εκδότες ομολόγων εισηγμένων εκεί, οφείλει να κρατάει δεσμευμένο ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της αξίας του κουπονιού του ομολόγου που καταβάλλει, ενώ στην αγορά όπου και μετακόμισε το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο. «Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού», λένε οι ίδιες πηγές. Ωστόσο, η είδηση βρίσκεται αλλού: τους αμέσως επόμενους μήνες η Ελλάκτωρ θα βγει στις αγορές και θα επιχειρήσει την αναχρηματοδότηση σημαντικού μέρους του εν λόγω ομολόγου που φέρει κουπόνι με νέο χρεόγραφο, με ελκυστικότερη τιμολόγηση.

 

  • Το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ πέτυχε μέσα σε λίγες εβδομάδες να εξασφαλίσει έσοδα της τάξης των 2,3 δισεκατομμυρίων μέσω της Εγνατίας Οδού (1,5 δις), της ΔΕΠΑ Υποδομών (733 εκατ.) και του ΟΛΠ (88 εκατ) δεν είναι σύμπτωση, παρατηρούν όσοι παρακολουθούν τα τρία αυτά projects από την αρχή. Δεν είναι δηλαδή αποτέλεσμα δουλειάς που έκανε η προηγούμενη διοίκηση και απλώς ωρίμασε τώρα.

 

  • Στην πραγματικότητα, η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να ξεμπλοκάρει τους δύο διαγωνισμούς που επί της προηγούμενης διοίκησης είχαν παγώσει σε διάφορες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου, όπως και τη συμφωνία με την COSCO για το υπόλοιπο 16% του ΟΛΠ. Οι ίδιες πηγές υπόσχονται πως το επόμενο διάστημα θα δούμε μία γενικότερη περαιτέρω επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας τόσο σε παλαιά όσο και σε νέα projects.

 

  • Παράγοντες στην αγορά των ακινήτων υποστηρίζουν ότι τον τελευταίο έναν χρόνο έχουν επενδυθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς άλλαξε χέρια ένας, δίχως προηγούμενο, μεγάλος αριθμός ακινήτων όλων των ειδών. Κατοικίες, οικόπεδα και χώροι logistics. Την τάση αυτή επιβεβαιώνει η κτηματομεσιτική εταιρεία Re/max που έκανε γνωστό ότι μέσω των 72 γραφείων και των χιλίων συμβούλων της αύξησε το πρώτο εξάμηνο τον τζίρο της και τον αριθμό των συναλλαγών της κατά 21,2% και 20,7% αντίστοιχα, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.

 

  • Αν και η στήλη διψάει για περισσότερες λεπτομέρειες, όπως η αξία των deals που έκλεισε η Re/max, τα διψήφια ποσοστά είναι μια ένδειξη πως το real estate ανεβάζει στροφές. Και μια και το έφερε η κουβέντα, καλό θα ήταν κάποιοι προβεβλημένοι μεσίτες-ειδικοί να δημοσιοποιούσαν ορισμένα στοιχεία για deals που έχουν κλείσει, διότι υπάρχουν και κακεντρεχείς που υποστηρίζουν ότι κάποιοι εξ αυτών, δεν έχουν πουλήσει ούτε… γκαρσονιέρα.

 

  • Την πεποίθηση ότι ορισμένες πραγματικά καλές και σοβαρές εισηγμένες επιχειρήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχουν γράψει ακόμη τις υπεραξίες που μπορούν να πετύχουν εκφράζουν διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι κάνουν λόγο για ανοδικά περιθώρια προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

  • Μια και μιλάμε για χρηματιστήριο, το βραβείο της καλύτερης χρηματιστηριακής στην Ελλάδα εξασφάλισε στη σχετική ετήσια κατάταξη του Institutional Investor η Pantelakis Securities. Δεύτερη και με μικρή από απόσταση ψηφίστηκε η Ambrosia Capital ενώ η Wood & Co κατέλαβε την τρίτη θέση. Στην τετάρτη και πέμπτη θέση ψηφίστηκαν η Eurobank Equities and Axia Ventures. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ( 2021 Developed Europe Research) αντικατοπτρίζουν τις απόψεις 4.226 διαχειριστών χαρτοφυλακίου και αναλυτών από 1.468 ιδρύματα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News