Business Talk Τετάρτη 8/09/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Προβλήματα στην ΕΛΒΟ, λύσεις στην Αττική Οδό, περιπέτειες στο Λονδίνο

Προβλήματα στην ΕΛΒΟ, λύσεις στην Αττική Οδό, περιπέτειες στο Λονδίνο
  • «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»; Για την περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων – ή καλύτερα «ΝΕΑ ΕΛΒΟ» – θα το διαπιστώσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κάποιοι αναμένουν με αγωνία να δουν τι πειστικό μπορεί να παρουσιάσει ένα από τα πάλαι ποτέ πολυσύχναστα και ενδιαφέροντα περίπτερα της έκθεσης. Είναι όσοι θεωρούν ότι οι άνθρωποι που επιλέγησαν και τοποθετήθηκαν από τη μεριά των μετόχων που ήρθαν σε δεύτερο χρόνο – υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΒΟ πουλήθηκε σε σχήμα ισραηλινών συμφερόντων (δύο εταιρείες) – τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιάσει ένα πειστικό business plan.

 

  • Αντιθέτως, όπως ακούγεται στη συμπρωτεύουσα, αναζητούν μέχρι και ενοικιαστές που ψάχνουν αποθηκευτικούς χώρους για να γεμίσουν τα κτήρια της ΕΛΒΟ, αντί να ανασυγκροτούν την παραγωγική της βάση και να κλείνουν συμβάσεις για πωλήσεις ή τροποποιήσεις και συντηρήσεις οχημάτων. Η υπομονή φαίνεται πως εξαντλείται, κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία συναίνεσε στην πώληση περιμένοντας να πάρουν μπροστά οι μηχανές της κάποτε κραταιάς αυτής ελληνικής βαριάς βιομηχανίας. Επομένως, «μπορεί κανείς να περιμένει το επόμενο διάστημα πως θα υπάρξουν αλλαγές», λένε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της Σίνδου, «χωρίς να αποκλείουν αλλαγές και στο μετοχικό σχήμα με επαναφορά του στο αρχικό». Περισσότερα την επόμενη εβδομάδα.

 

  • Οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει ο νέος διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττική οδού – αν δηλαδή θα παραχωρηθεί μαζί με την υποχρέωση του παραχωρησιούχου να κατασκευάσει και τις προεκτάσεις της ή αν αυτές θα τις κατασκευάσει το Δημόσιο και θα τις δώσει προς διαχείριση, με υψηλό βέβαια αντάλλαγμα, στον παραχωρησιούχο – θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Θα πρέπει βεβαίως να λάβουν και το OK από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μη θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις, ειδικά στο δεύτερο σενάριο που είναι και το επικρατέστερο. Οι πληροφορίες λένε πάντως πως θα δοθεί η σχετική έγκριση εφόσον ο διαγωνισμός γίνει με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες. Εξάλλου, στο δεύτερο σενάριο -που κατασκευάζονται ως δημόσια έργα και δίδονται προς διαχείριση στον παραχωρησιούχο- πολλαπλασιάζεται η αξία της σύμβασης αλλά και το ετήσιο αντάλλαγμα που θα εισπράττει το Δημόσιο. Αυτό που δύσκολα θα δεχτούν οι Ευρωπαίοι ωστόσο είναι τα χρήματα αυτά να πάνε οπουδήποτε αλλού εκτός από το χρέος. Αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει.

 

  • Κάθε άλλο παρά απροσδόκητοι ήταν οι αιφνίδιοι έλεγχοι που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων για την παροχή υπηρεσιών πληροφοριακών συστημάτων. «Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε», μια και αυτού του είδους οι έλεγχοι φανερώνουν, σε πρώτη φάση, τα αντανακλαστικά της ανεξάρτητης Αρχής. Οι ξαφνικοί αυτοί έλεγχοι δηλαδή δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι εταιρείες στην Περιφέρεια Αττικής που ελέγχθηκαν έχουν εκδηλώσει τη λεγόμενη αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά.

 

  • Πηγές της στήλης αναφέρουν ότι δύσκολα θα μπορούσαμε να έχουμε φαινόμενα υπερτιμολογήσεων και συμπληρωματικών συμβάσεων -αντίστοιχα αυτών που έχουμε δει σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα- σε ψηφιακά projects. «Διότι είναι πρακτικά αδύνατον να υπερτιμολογηθεί, για παράδειγμα, ένα software», αναφέρουν. Είναι δυνατόν όμως να στηθεί ένας διαγωνισμός στην πληροφορική; Θα φανεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η όρεξη πολλών έχει ανοίξει, μια και τα «λεφτά είναι πολλά». Τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ.

 

  • Το είδαμε κι αυτό: «ομόλογο – μετανάστη». Ο λόγος για εταιρικό ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η διαπραγμάτευση του οποίου μεταφέρθηκε από το Λονδίνο – όπου και ήταν εισηγμένο- στη Βιέννη. Η μεταφορά έγινε γνωστή με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που αναφέρει την αλλαγή του χρηματιστηρίου στο οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση του ομολόγου ονομαστικής αξίας 670 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 6,4% και λήξης 2024. Ο λόγος για τη μετακόμιση στο δευτερεύον – όσον αφορά τη σημασία του – χρηματιστήριο, το MTF της Βιέννης, από το «The International Stock Exchange», δεν αναφέρεται.

 

  • Ωστόσο, στην (ομολογιακή) αγορά κάποιοι ισχυρίζονται πως συνδέεται με κανονιστικές πράξεις κατά ορισμένων προσώπων στο δυναμικό της από παλαιότερες υποθέσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «οι υπεύθυνοι του χρηματιστηρίου του Λονδίνου έλαβαν γνώση για το θέμα από το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου και θεώρησαν ότι υπάρχει παραβίαση των όρων του ομολογιακού δανείου, σύμφωνα με τους οποίους ανάλογα περιστατικά έπρεπε να είχαν γνωστοποιηθεί στο επενδυτικό κοινό νωρίτερα».

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News