Business Talk Τετάρτη 28/07/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Θα «στραβώσει» ο Αύγουστος; No money, no honey

Θα «στραβώσει» ο Αύγουστος; No money, no honey
  • Το 22% των αιτήσεων δανειοδότησης που υποβάλλουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα «κόβεται» από τις τράπεζες. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. δεν υπερβαίνει το 8%. Οι τράπεζες επισημαίνουν ότι το 60% των αιτήσεων που απορρίπτονται αφορά επιχειρήσεις με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης. Αυτή είναι μια αληθινά σοβαρή υπόθεση η οποία εγείρει και αντίστοιχο ερώτημα ως προς την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, δεδομένου ότι για να μετουσιωθούν τα κεφάλαια αυτά σε επενδύσεις θα πρέπει να μεσολαβήσει η διαδικασία της χρηματοδότησης.

 

  • Θα πει κανείς, οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι που θα οδηγήσουν την ανάκαμψη. Αυτό είναι σωστό και λάθος συγχρόνως, γιατί ακόμη και στη Γερμανία – μας πληροφορεί σήμερα στο «MR» με άρθρο γνώμης ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Δρ Αθανάσιος Κελέμης – οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το μισό της συνολικής παραγωγής και απασχόλησης στην ατμομηχανή της Ευρώπης. Για το θέμα ψάχνουν να βρουν τη βέλτιστη λύση, με μια σειρά διαδοχικών συσκέψεων, ο υπουργός Οικονομικών, οι CEOs των συστημικών τραπεζών και οι παραγωγικοί φορείς, σε μία φάση κατά την οποία οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας και να πατήσουν γκάζι στην τελική ευθεία για να μειώσουν τα τοξικά δάνεια των χαρτοφυλακίων τους. Δύσκολο το εγχείρημα αλλά καταλυτικό για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ελληνική αγορά μεσοπρόθεσμα.

 

  • Θα «στραβώσει» ο Αύγουστος; Είναι το ερώτημα που θέτουν οι επίδοξοι παραθεριστές και φυσικά όσοι τρέχουν τουριστικές επιχειρήσεις. Η εικόνα που αποκομίζει κανείς μιλώντας με στελέχη της κυβέρνησης είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση και βασίζεται σε δύο σκέλη. Πρώτον, ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία και δη των διασωληνωμένων δεν ακολουθεί στενά τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, καθώς η όποια πρόοδος των εμβολιασμών μέχρι στιγμής έχει ενισχύσει την ανοσία απέναντι στον ιό περιορίζοντας τα περιστατικά σοβαρής νόσησης. Δεύτερον, ο κόσμος δεν κρατιέται. Έχει ανάγκη διακοπές εδώ και τώρα, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ισχυρή αύξηση των αφίξεων σε σύγκριση με το 2020 – ανά χρονικές περιόδους αναφοράς αγγίζουν ακόμη και το 70% του 2019. Εξάλλου, τα όποια περιοριστικά μέτρα θα λαμβάνονται από εδώ και στο εξής θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους, όπως διατυμπανίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Υπάρχει βέβαια το πρόσφατο παράδειγμα της παρέμβασης στη Μύκονο, η οποία ωστόσο συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες ως κίνηση τακτικής για να σφίξουν τα χαλινάρια εν όψει του Αυγούστου. Μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.

 

  • «Ράλι» χθες της μετοχής Μytilineos στα 15,04 ευρώ με άνοδο 2,8%. Μεσολάβησαν τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα του α’ 6μήνου, τα οποία κατέγραψαν +7% στον κύκλο εργασιών και +11% στα καθαρά κέρδη, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Εξ ου και η Citi, με περιθώριο ανόδου 37%, «βλέπει» τιμή – στόχο στα 20 ευρώ. Είναι αυτό που συμβαίνει όταν η αγορά πείθεται για το επενδυτικό σχέδιο μιας εταιρείας· την ανταμείβει.

 

  • Στις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει πληθώρα εμβολίων, σε σημείο που κάποια στιγμή θα αρχίσουν να τα εξάγουν. Στις αναπτυσσόμενες χώρες θα ήθελαν πολύ να διαθέτουν τόσα εμβόλια, όμως δεν τα διαθέτουν. Εξ ου και η παγκόσμια οικονομία, μας είπε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιγράφοντας τις ανισορροπίες της ανάκαμψης την επόμενη 2ετία, έχει χωριστεί σε δύο μπλοκ: σε αυτούς που έχουν και σε αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια. Ας το φέρουν (και) αυτό στο μυαλό τους όσοι διστάζουν σήμερα να εμβολιαστούν στην Ελλάδα. Υπάρχουν δισεκατομμύρια ανθρώπων που θα ήθελαν πραγματικά να βρίσκονται στη θέση τους.

 

  • «Εάν κοιτάξεις τα μεγέθη των κεφαλαίων που θα επενδυθούν σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία αλλαγής των προοπτικών της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Aυτή είναι η πραγματική ιστορική ευκαιρία της Ευρώπης». Ο αντιπρόεδρος της BlackRock Φίλιπ Χίλντεμπραντ για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό Νότο, ο οποίος σύμφωνα με το Βloomberg «τολμά να ονειρεύεται ξανά».

 

*Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News