Business Talk Δευτέρα 20/06/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Η μάχη για το Tethys, η κάθοδος των Αράβων και τα αποκαλυπτήρια μετά μουσικής της Hardrock

Η μάχη για το Tethys, η κάθοδος των Αράβων και τα αποκαλυπτήρια μετά μουσικής της Hardrock
  • Τιτάνια αναμένεται η μάχη για Project Tethys, όπως ονομάζεται το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων ονομαστικής αξίας 290 εκατ. ευρώ που αφορά συνολικά 75 ξενοδοχειακές μονάδες. Ήδη η Intrum που τρέχει το project έχει καταρτίσει τη shortlist με τους υποψήφιους επενδυτές που θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές, πιθανότατα εντός του Ιουλίου.

 

  • Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν προεπιλεγεί 10 υποψήφιοι μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που είναι ενεργά στην ελληνική αγορά ακινήτων, αλλά και ξένα και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα που λειτουργούν στρατηγικά. Μεταξύ αυτών αναφέρονται από την αγορά ενδεικτικά οι Davidson Kempner Capital Management LP, Fortress Investment Group, Bain Capital LP και Aroundtown SA.

 

  • Σε ό,τι αφορά τα υποθηκευμένα ξενοδοχεία, τα μισά περίπου από αυτά ξενοδοχεία βρίσκονται σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κέρκυρα και Κυκλάδες. Ωστόσο περιλαμβάνονται και ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική, κάποια σε πόλεις, αλλά και λίγα σε ορεινούς και μη παραθαλάσσιους προορισμούς. Αθροιστικά έχουν πάνω από 4.000 δωμάτια. Τα 6 στα 10 είναι πέντε και τεσσάρων αστέρων, αλλά ανεξαρτήτως δυναμικότητας και τοποθεσίας τα περισσότερα χρήζουν εκτενών ανακαινίσεων.

 

  • Επομένως οι υποψήφιοι αγοραστές του πακέτου θα πρέπει να συνεκτιμήσουν στην προσφορά τους και τον προϋπολογισμό των εργασιών αυτών, όπως ασφαλώς και την δυνατότητα ανάκτησης των απαιτήσεων μέσω αναδιάρθρωσης ή εκποίησης. Με όλα αυτά τα δεδομένα κύκλοι της αγοράς εκτιμούν το πακέτο ότι θα αλλάξει χέρια σε τίμημα όχι υψηλότερο του 50% της ονομαστικής αξίας των δανείων, ήτοι πέριξ των 150 εκατομμυρίων.

 

  • Κάτι λιγότερο από ένα μήνα μετά από το Ελληνοαραβικό Φόρουμ έρχεται η σειρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στις 22 και 23 Ιουνίου πραγματοποιείται το Ελληνοεμιρατινό επιχειρηματικό φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου θα επισκεφθεί τη χώρα μας αντιπροσωπεία με περισσότερους από 60 εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων και επιχειρήσεων από τα ΗΑΕ.

 

  • Στη λίστα περιλαμβάνονται και πολλά γνωστά ονόματα που ήδη κάνουν business στην Ελλάδα μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το κρατικά funds ΑDQ και Mudabala. Με το πρώτο είχε υπογραφεί τον προηγούμενο μήνα συμφωνία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στη χώρα μας, ενώ για το δεύτερο υπάρχει συμφωνία για κοινές επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ σε startups και venture capital funds.

 

  • To παρών στο φόρουμ θα δώσουν και δεκάδες άλλες εμιρατινές επιχειρήσεις από τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροτοβιομηχανία, την υγεία και φαρμακοβιομηχανία, τις μεταφορές και υποδομές, τη διαχείριση αποβλήτων, όπως οι: Emirates Telecommunications Corporation – Etisalat, Abu Dhabi Investment Authority – ADIA, International Petroleum Investment Company – IPIC, Eagle Hills Properties LLC, Abu Dhabi National Energy Company – TAQA, Dubai Holding Group, Al Dahra Agricultural Company, Fly Emirates.

 

  • Μεθαύριο Τετάρτη θα ανοίξει τα χαρτιά της η Hard Rock για το καζίνο στο Ελληνικό, δηλαδή το τουριστικό συγκρότημα που θα διαθέτει και χώρους τυχερών παιγνίων. Ως γνωστόν πρόκειται για επένδυση της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που θα υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ, ενώ μεθαύριο θα μάθουμε και τις λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής πρότασης των κτιρίων. Ωστόσο, η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη βράδυ στο Ζάππειο, αναμένεται να έχει και έντονα στοιχεία show. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τις παρουσιάσεις του project θα πλαισιώσει με ένα ξεχωριστό υπερθέαμα ο Σάκης Ρουβάς. Αυτό εξάλλου, είχε γίνει και τον Οκτώβριο του 2019. Τότε η Hard Rock ως υποψήφια-όχι δηλαδή ως οριστική ανάδοχος- για την ανάληψη του έργου είχε παρουσιάσει τα σχέδιά της σε εκδήλωση στο Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού όπου το «παρών» είχε δώσει ο Σάκης Ρουβάς.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News