Business Talk Δευτέρα 10/01/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Τι κρατάει ξύπνιο τον Τόλη Βακάκη

Τι κρατάει ξύπνιο τον Τόλη Βακάκη
  • Το γραφείο Δοξιάδη ανέλαβε, pro bono, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του μεγάρου ποντιακού ελληνισμού που θα κατασκευάσει στο παλαιό αεροδρόμιο Ελληνικού ο Δήμαρχος Αργυρούπολης- Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος. Όλα έχουν πάρει το δρόμο τους, μετά την παραχώρηση από το υπουργείο Οικονομικών της έκτασης με εμβαδόν 3,4 στρεμμάτων. Σύμφωνα, δε, με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ, ο Δήμος έχει περιθώριο δέκα χρόνων με δυνατότητα πενταετούς παράτασης για να ολοκληρώσει την ανέγερση των κτηρίων. Παρόλ’ αυτά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το project, που έχει και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (σ.σ.: από το Σπ.Λάτση), θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα.

 

  • Με δύο συμβούλους που θα έχουν ως αντικείμενο την υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών προκειμένου να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα μεγάλα έργα και να απορροφούνται γρήγορα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχυθεί σύντομα το ΤΑΙΠΕΔ. Για την πρόσληψη δύο συμβούλων στην μονάδα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας (PPF) το ΤΑΙΠΕΔ έχει δημοσιοποιήσει πρόσκληση υποβολής προσφορών. Ο ρόλος της μονάδας, που έχει αναλάβει έργα προϋπολογισμού 2,5 δισ. και το management της οποίας έχει αναλάβει ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είναι να ξεπεράσει τους συνήθεις σκοπέλους που δημιουργεί η γραφειοκρατία. Στόχος είναι να συντονίσει τις επιμέρους υπηρεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων και άλλων φορέων του Δημοσίου, χτίζοντας και στην τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ έπειτα από 10 χρόνια λειτουργίας, ώστε να επιταχυνθεί ο βηματισμός των επενδύσεων.

 

  • Σημαντικές οπτικοακουστικές παραγωγές εκτιμάται ότι θα καταφέρει να προσελκύσει και φέτος η Ελλάδα που διαθέτει ένα από τα πιο ευνοϊκά καθεστώτα επιχορηγήσεων και φορολογικών κινήτρων παγκοσμίως. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η τοπική αγορά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών, συγκριτικά με αυτές του 2021. Κι αυτό επειδή απουσιάζει το εξειδικευμένο προσωπικό. Όπως, άλλωστε, έχει αναφέρει στο πλαίσιο έρευνας της Διανέοσις για την κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα, η παραγωγός της σειράς «Τεχεράνη» Ντάνα Έντεν, ένα από τα προβλήματα που συνάντησε η ίδια στα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν αφορούσε την έλλειψη επαρκούς αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού. Υπολογίζεται ότι μέσω του σχήματος του cash rebate τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν χρηματοδοτηθεί συνολικά 176 έργα, 94 εγχώρια και 82 διασυνοριακά (συνήθως συμπαραγωγές) ή ξένα, με συνολικό προϋπολογισμό 252 εκατομμυρίων ευρώ.

 

  • «Η βίαιη διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και οι οδυνηρές ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, υποχρέωσαν τη διοίκηση του ομίλου Jumbo, να εκπονήσει και να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική στον τομέα του προϊόντολογικού μείγματος και τον επανασχεδιασμό της λειτουργίας νέων καταστημάτων» ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα η εισηγμένη που τον τελευταίο μήνα του 2021 κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά +95% περίπου σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020. Για το σύνολο του έτους οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση +19,87% περίπου σε σχέση με το 2020 ενώ υπολείπονται κατά περίπου 2% των πωλήσεων του 2019. Ωστόσο η Jumbo προειδοποιεί ότι από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 και μετά η αγορά καταγράφει νέα σημαντική εξασθένιση, δείγμα της αβεβαιότητας και της αστάθειας που επικρατεί από την μετάλλαξη Ο. Παράλληλα η διοίκηση Βακάκη εκτιμά πως «τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν μεταξύ άλλων παράγοντες που αν και αρχικά είχαν εκτιμηθεί ως προσωρινοί, δεν αναμένεται να βελτιωθούν κατά το 2022 και ενεργούν επιβραδυντικά στις προοπτικές ανάπτυξης του Ομίλου».

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News