Business Talk Δευτέρα 28/03/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Η κρίσιμη αποστολή Σταϊκούρα, η καινούργια τράπεζα και το μενού των πλειστηριασμών

Η κρίσιμη αποστολή Σταϊκούρα, η καινούργια τράπεζα και το μενού των πλειστηριασμών
  • Το διοικητικό συμβούλιο του ESM συζητά σήμερα την ελληνική αίτηση έγκρισης της πρόωρης εξόφλησης του υπολοίπου του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, αλλά και μέρους των διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Θεωρείται ωστόσο τυπική διαδικασία και προεξοφλείται το πράσινο φως, που θα οριστικοποιηθεί όμως σε μία εβδομάδα από τους υπουργούς Οικονομικών, ως Board of Governors του ΕSM. Μια άλλη συζήτηση όμως δεν θα έιναι καθόλου τυπική: αυτή για την προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Και αυτό διότι η αβεβαιότητα, λόγω του πολέμου έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Όμως η κυβέρνηση θέλει πολύ να πανηγυρίσει την (ολοκληρωτική) έξοδο από τα μνημόνια και τις εποπτείες και έτσι οι συζητήσεις που θα κάνει ο Χρήστος Σταϊκούρας αυτές τις μέρες με τους θεσμούς θα έιναι κρίσιμες.

 

  • Κάποιοι εκ των μεσιτών, που κάνουν πραγματικά και πολλά deals -όχι σαν ορισμένους που παριστάνουν τους ειδήμονες χωρίς να έχουν καταφέρει να πουλήσουν ούτε γκαρσονιέρα την τελευταία τριετία- περιγράφουν την εξής ετήσια κυκλικότητα στις αγοραπωλησίες: Υπάρχει, όπως υποστηρίζουν, μία καθοδική καμπύλη στις συναλλαγές που κρατάει από τις αρχές κάθε χρονιάς μέχρι τα μέσα με τέλη Μαρτίου. Από εκεί και μετά, το αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίζεται, διαχρονικά, τονωμένο και γι’ αυτό όσοι βρίσκονται στη συγκεκριμένη αγορά περιμένουν πελάτες και μεγαλύτερη άνοδο τιμών.

 

  • Μπορεί η συγκυρία για την αγορά ακινήτων να μοιάζει δύσκολη, όμως, λόγω ανατιμήσεων και ακρίβειας, βοηθάει. Όταν υπάρχει πληθωρισμός, η έννοια καταφύγιο αποκτά πιο «ρεαλιστική» σημασία για τα ακίνητα. Τα λεφτά στο σεντούκι, εν καιρώ πληθωρισμού, χάνουν την αξία τους. Αντίθετα, τα λεφτά σε real estate-κυρίως όταν δεν είναι δανεικά-προστατεύονται, αφού, τουλάχιστον σε ονομαστικούς όρους, η αξία του ακινήτου ανεβαίνει μαζί με τον τιμάριθμο. Με αυτά διατηρείται η ελπίδα στην αγορά του real estate που έχει πράγματι κάνει «κοιλιά».

 

  • Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι πλειστηριασμοί αυτής της εβδομάδας μπορεί και να μην συνοδευτούν με ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, παρότι τα ακίνητα που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό «σφυρί» θεωρούνται προνομιακά. Σε αυτά ανήκουν μονοκατοικία της Vechia στην οδό Μνησικλέους στην καρδιά της Πλάκας που έχει συνολικό εμβαδόν 460 τ.μ. κι έχει τιμή πρώτης προσφοράς 1,6 εκατ. ευρώ. Το «μενού» έχει, μεταξύ άλλων, και πενταώροφο κτίριο γραφείων, συνολικού εμβαδού άνω των 2.000 τ.μ., που βρίσκεται στην οδό Μετσόβου στην Αθήνα εκποιείται προς 1,9 εκατ. ευρώ και ανήκε στην μονή Εμμαούς.

 

  • Την ερχόμενη Παρασκευή 1η Απριλίου ξεκινά την δραστηριότητά της στην Ελλάδα η TBI Bank μετά την αδειοδότησή της από την ΤτΕ, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της τελευταίας προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης. Η TBI Bank είναι μία από τις αναπτυσσόμενες τράπεζες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ισχυρή παρουσία στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία η οποία επικεντρώνεται στο λεγόμενο inclusive banking και την αγορά του «αγόρασε τώρα – πλήρωσε αργότερα» (buy now, pay later – BNPL). Το ελληνικό φυσικό υποκατάστημα θα ανοίξει τις θύρες του στα αρχές του επόμενου μήνα στην οδό Κηφισίας 196 στο Χαλάνδρι και παράλληλα θα λανσαριστεί και η ψηφιακή πλατφόρμα της τράπεζας. Διευθύνων σύμβουλος της TBI είναι ο Petr Baron ενώ επικεφαλής στην Ελλάδα είναι ο Κώστας Τοβίλ.

 

  • Κι ενόσω περιμένουμε να κλείσουν οι διαδικασίες για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το Θριάσιο ΙΙ του οποίου ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών παρατάθηκε μέχρι τις 28 Ιουνίου «με στόχο να επιτευχθεί μεγαλύτερος ανταγωνισμός προς όφελος του Δημοσίου», όπως αναφέρει σε απόφασή του ο Κ. Καραμανλής. Εδώ που τα λέμε, τα φλέγοντα, δεν είναι το Θριάσιο ΙΙ, αλλά η εκτόξευση του κατασκευαστικού κόστους που έχει βάλει φωτιά στους προϋπολογισμούς των μεγάλων έργων.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News