Business Talk Τετάρτη 28/04/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Τα μυστήρια των ακινήτων και το «ευχαριστώ» του Άρη Ξενόφου

Τα μυστήρια των ακινήτων και το «ευχαριστώ» του Άρη Ξενόφου
  • Οι εποχές που Κινέζοι αγόραζαν από το Google maps διαμερίσματα στα Σεπόλια που είναι «ευκαιρία διότι βρίσκονται κοντά στην αγορά, το μετρό και σε μικρή απόσταση από την Αθήνα» θα αργήσουν να επιστρέψουν. Έστω κι αν η πανδημία φαίνεται ότι θα τιθασευτεί. Για την ακρίβεια, οι εποχές που Κινέζοι και άλλες εθνικότητες ψώνιζαν ελληνικά ακίνητα έχουν τελειώσει εδώ κι ένα χρόνο. Έχει ακόμη τελειώσει-μέχρι νεοτέρας- και η χρυσή εκείνη περίοδος που Ισραηλινοί έπαιρναν ερειπωμένα κτήρια και τα μετέτρεπαν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Όσον αφορά το Airbnb; Όσοι δεν έχουν, ήδη, περάσει στην μακροχρόνια ενοικίαση, περιμένουν τους τουρίστες, όπως περίμενε τους Αμερικανούς ναύτες του Έκτου στόλου στην ταινία «Καλώς ήρθε το δολάριο» ο ιδιοκτήτης του μπαρ Blue Black. 

 

  • Κι όμως, η αγορά ακινήτων όχι μόνο έχει αντέξει, αλλά εμφανίζει αύξηση ζητούμενων τιμών κατά 3,7%. Είναι, βέβαια, κοινό μυστικό ότι τα deals κλείνονται τουλάχιστον μέχρι και 10% ίσως και 20% χαμηλότερα, σε σχέση με την αρχική τιμή. Είναι όμως, και κοινός τόπος ότι τα σπίτια σε προσιτές τιμές είναι δυσεύρετα. Τουλάχιστον, δεν υπάρχουν τα πολλά και φθηνά πωλητήρια που προέβλεπαν ότι θα βγουν στην αγορά ορισμένοι «ειδικοί» στην αρχή της πανδημίας. Τα μέτρα εισοδηματικής στήριξης, το «πάγωμα» των πλειστηριασμών και μία σχετική ρευστότητα που υπάρχει στις τάξεις των ιδιοκτητών έχουν «κρατήσει» την αγορά. Το ερώτημα είναι εάν και πότε το real estate θα ζήσει ξανά τις μέρες του 2019, όταν για μια γκαρσονιέρα στο Νέο Κόσμο η πώληση μετατρεπόταν σε πλειοδοτικό διαγωνισμό. «Κάνε με προφήτη, να σε κάνω πλούσιο» προτιμούν να απαντούν οι σοφότεροι.

 

  • Λίγα πράγματα είναι βέβαια. Όπως, για παράδειγμα, ότι ο όμιλος Άβαξ το 2020 επέστρεψε, ύστερα από πολλά χρόνια-από το 2010- στην κερδοφορία. Παρουσίασε κέρδη προ φόρων 3,3 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι ζημιάς 11,2 εκατ. ευρώ το 2019 και καθαρή κερδοφορία 6,5 εκατ. ευρώ από ζημιές 17,6 εκατ. ευρώ. Η κατασκευαστική έχει ανεκτέλεστο 2 δισ. ευρώ, εάν ληφθούν υπόψη τα έργα που έχει αναλάβει, όπως η πρώτη φάση της γραμμής 4 του Μετρό.

 

  • Ισχυρά (για την ακρίβεια ισχυρότερα μεγέθη) εμφάνισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το 2020. Σε σχέση με το 2019, η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 12,1%, στα 199 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 39,3%, σε 72 εκατ. ευρώ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά περίπου 10%, στα 328 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις πρωτοφανείς ακραίες καιρικές συνθήκες του Φεβρουαρίου 2021 στο Τέξας, η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εφάρμοσε σχέδιο διαχείρισης της κρίσης και πλέον επεξεργάζεται τρεις εναλλακτικές επιλογές για την αποσόβηση των όποιων αρνητικών επιπτώσεων οικονομικά αποτελέσματα.

 

  • Τους μετόχους που στήριξαν την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ ευχαρίστησε ο Άρης Ξενόφως κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών για το σχολιασμό των μεγεθών του 2020. «Πρόκειται για ξεκάθαρο μήνυμα για τις προοπτικές, το μέλλον και την πορεία του ομίλου», όπως σημείωσε. Από την πλευρά τους, όπως έγινε γνωστό, χθες, οι Ολλανδοί μεγαλομέτοχοι πρόκειται να αυξήσουν το ποσοστό τους στην Ελλάκτωρ στο 30,5%, καθώς διαθέτουν call option όχι μόνο για το 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα, αλλά και για το 3,18% που φέρεται να ανήκει στον εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι η Άκτωρ-όπως αναφέρθηκε χθες- να γυρίσει σε break even, σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, το τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

 

  • Εντατικά μαθήματα ισπανικών κάνουν στον τομέα RSD (Ανάπτυξης Εργων ΑΠΕ και Αποθήκευσης) της MYTILINEOS, αφού ανέλαβαν ένα ακόμα μεγάλο έργο στην Ισπανία, το τρίτο στη σειρά. Πρόκειται για τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 28 MW για λογαριασμό της Ellomay Solar.  Είχε προηγηθεί  η επιτυχημένη συνεργασία των δύο εταιρειών στην περίπτωση του mega-ηλιακού έργου Talasol, ισχύος 300 MW στην ίδια περιοχή, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, με τη μονάδα να ενεργοποιείται στις αρχές του έτους. Το Δεκέμβριο του 2020, εξάλλου, η MYTILINEOS αγόρασε από την γερμανική Viridi RE φωτοβολταϊκό project ισχύος 50 MW στη νότιο Ισπανία. Ισπανικά εξάλλου μιλούν και στη Χιλή, όπου η εταιρεία ανακοίνωσε νέα  σύμβαση για τη κατασκευή 10 έργων συνολικής δυναμικότητας 125MWp εδραιώνοντας την παρουσία της  στη Χιλή, αλλά και στο Πουέρτο Ρίκο, όπου έχει αναπτύξει το project Isabela, το μεγαλύτερο εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο της Καραϊβικής και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς που περιλαμβάνουν και μονάδα αποθήκευσης με μπαταρίες.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News