Business Talk Δευτέρα 29/11/2021, 07:04
BUSINESS TALK

Δελτίο θυέλλης σε αγορές και πτήσεις, ο γρίφος των επιτοκίων και η λίμνη της Κωπαΐδας

Δελτίο θυέλλης σε αγορές και πτήσεις, ο γρίφος των επιτοκίων και η λίμνη της Κωπαΐδας

·         Η είδηση για την εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής του COVID-19 στη Νότια Αφρική προκάλεσε βίαιες κινήσεις μείωσης ρίσκου στις χρηματοπιστωτικές αγορές την Παρασκευή. Σε αυτό το στάδιο, λίγα είναι γνωστά για αυτή τη νέα παραλλαγή εκτός από το γεγονός ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από άλλες παραλλαγές πριν από αυτήν. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να δούμε περαιτέρω αντιδράσεις της αγοράς αυτή την εβδομάδα.

·         Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή η νέα παραλλαγή φέρει τον υψηλότερο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού από όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής. Η πρωτεΐνη ακίδας παίζει βασικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ο ιός εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Η πρωτεΐνη ακίδας είναι επίσης το μέρος του ιού που στοχεύουν τα εμβόλια COVID-19. Ως εκ τούτου, υπάρχουν φόβοι ότι αυτή η νέα παραλλαγή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες εκδόσεις και ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά εναντίον της.

·         Σε αυτό το στάδιο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν αυτές οι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες, αλλά υπάρχουν ανησυχητικές ειδήσεις. Το γεγονός ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα δείχνει κάποιο επίπεδο ανοσίας ή διαφυγή από την κάλυψη των εμβολίων.

·         Είναι πιθανό ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα συνεχίσουν να δείχνουν ένα βαθμό αποτελεσματικότητας έναντι του νέου ιού ή τουλάχιστον προστασία από βαριά συμπτώματα. Εάν απαιτούνται προσαρμογές στα τρέχοντα εμβόλια, οι παραγωγοί εμβολίων mRNA είπαν ότι οι ενημερωμένες εκδόσεις θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες 50 έως 100 ημέρες μετά την αποκωδικοποίηση της γονιδιακής αλληλουχίας της νέας παραλλαγής του ιού.

·         Αυτό θα σήμαινε πως το νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει νωρίς της άνοιξη. Η νέα παραλλαγή σημαίνει επίσης ότι οι διάφορες αντιϊκές θεραπείες (τα λεγόμενα χάπια COVID) που κυκλοφορούν τώρα θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικές. Ενώ τα εμβόλια προσβάλλουν την πρωτεΐνη ακίδας του ιού, αυτά τα αντιϊικά φάρμακα επιτίθενται στην εσωτερική λειτουργία του ιού και επομένως θα πρέπει να επηρεάζονται λιγότερο από μεταλλάξεις πρωτεΐνης ακίδας. Εν ολίγοις, ο συνδυασμός εμβολίων και θεραπειών θα πρέπει να βοηθήσει ώστε η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο τελικά, ακόμα κι αν αυτή η παραλλαγή είναι πράγματι τόσο επιθετική όσο οι αγορές ανησυχούν.

·         Τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται εδώ και αρκετές εβδομάδες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου οι κυβερνήσεις έχουν ήδη εφαρμόσει αυστηρότερους περιορισμούς. Περιορισμοί που βαραίνουν κυρίως τις υπηρεσίες και ταξίδια από και προς αυτές τις περιοχές. Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να δει υποβαθμίσεις στη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξή της εάν οι περιορισμοί πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω. Αλλά όσος οι εκστρατείες εμβολιασμού θα συνεχίζονται και θα εισάγονται νέα αντιϊικά φάρμακα που θα γίνονται ευρύτερα διαθέσιμα, η ανάπτυξη θα μπορούσε να διατηρηθεί.

·         Σε κάθε περίπτωση η αστάθεια της αγοράς είναι πιθανό να συνεχιστεί έως ότου περισσότερα στοιχεία γίνουν γνωστά για τη νέα παραλλαγή του COVID-19. Ταυτόχρονα, όμως οι προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων ενδέχεται να προσαρμοστούν ξανά, δηλαδή σε όλο και πιο αργές αυξήσεις από την US FED και την Τράπεζα της Αγγλίας από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

·         Δεν ξέρουμε εάν ο οργανισμός της Κωπαΐδας, που κατάργησε το 2014 ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, αναβιώσει με αντικείμενο τη διαχείριση του κωπαϊδικού πεδίου, όπως είχε ζητήσει πριν από μερικούς μήνες η Κατερίνα Μπατζελή, υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Ένα όμως, είναι βέβαιο. Ότι οι εγκαταστάσεις όπου βρισκόταν ο οργανισμός για την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας θα μετατραπούν σε συνεδριακό κέντρο. Το σχέδιο των περίπου 2,5 εκατ. ευρώ είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τον Αύγουστο του 2018. Όμως, επειδή ούτε οι μελέτες προχώρησαν ούτε βέβαια οι εργασίες, το χρονοδιάγραμμα του project αναθεωρήθηκε.

·         Πλέον, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν αλλάξει τα πάντα. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο (200 θέσεων), με σκηνή και βοηθητικούς χώρους, εκθεσιακός χώρος, θερμοκοιτίδα καινοτομίας, δημοτική βιβλιοθήκη και άλλα. Για να δούμε.

·         Σήμερα τα σπουδαία για το ομόλογο της Noval Property, καθώς η αγορά θα μάθει το εύρος της απόδοσης της έκδοσης ύψους 120 εκατ. ευρώ. Αργότερα μέσα στην μέρα η εταιρεία θα παρουσιάσει και σε εκδήλωση προς τους δημοσιογράφους τους στρατηγικούς της στόχους. Αύριο 30 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η δημόσια προσφορά που θα ολοκληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου. Η Noval επιδιώκει να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της του οποίου η αξία ανέρχεται σε 387 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 43 ιδιοκτησίες, μεταξύ άλλων, γραφεία, εμπορικούς χώρους, ξενοδοχεία, καθώς και βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News