Business Talk Παρασκευή 12/05/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Οι σκιές στο deal Attica – ANEK, η έλλειψη «χεριών» στις οικοδομές και η πρόταση του ΤΕΕ 

Οι σκιές στο deal Attica – ANEK, η έλλειψη «χεριών» στις οικοδομές και η πρόταση του ΤΕΕ 
  • Πυκνώνουν οι ανησυχίες μεταξύ των εργαζομένων, πιστωτών και προμηθευτών της ΑΝΕΚ για την ολοκλήρωση της διάσωσης της από την Attica Group μετά τις ενδείξεις πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ζητήσει δεσμεύσεις από την Attica που ενδεχομένως θα αλλάξουν την οικονομική λογική της συμφωνίας απομακρύνοντας έτσι την μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή από «το τραπέζι της συμφωνίας». 
  • Με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να πιθανολογείται πως θα ζητήσει δεσμεύσεις από την Attica Group στα μέσα Ιουνίου, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες των εισηγητών, τίθεται εν αμφιβόλω η σχέση ανταλλαγής μετοχών μεταξύ ΑΝΕΚ και Attica Group και -ακόμα σημαντικότερο- το ύψος των δανείων και των υποχρεώσεων προς προμηθευτές που μπορεί να αναλάβει η Attica, χωρίς να κινδυνεύσει να «μολυνθεί» από την δεινή οικονομική κατάσταση της ΑΝΕΚ, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά.
  • Με απλά λόγια, η συμφωνία που συνομολογήθηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο προβλέπει την πληρωμή 80 εκατομμυρίων στους ενυπόθηκους πιστωτές, την ανάληψη υποχρεώσεων προς προμηθευτές και ενυπόθηκους τους πιστωτές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει κοντά στα 50 εκατομμύρια, αλλά και την έκδοση 27,36 εκατομμυρίων μετοχών Attica που αποτιμώνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών κοντά στα 70 εκατομμύρια, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Ωστόσο εάν ζητηθεί από την Attica να προχωρήσει σε δεσμεύσεις, όπως πωλήσεις πλοίων ή παραχωρήσεις γραμμών, η συμφωνία μεταβάλλεται άρδην και επί τα χείρω για τους «διασώστες». Διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο λιμάνι, «η Attica προσφέρθηκε να διασώσει την ΑΝΕΚ και όχι να κάνει μία εξαγορά υγιούς εταιρείας όπως είχε γίνει το 2018 με την Hellenic Seaways». 
  • Ήταν λίγο πριν την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την περίοδο του 1999-2000, που ο ισχυρός άνδρας της αναπτυσσόμενης τότε αλυσίδας εμπορίου ηλεκτρονικών προϊόντων Γιώργος Γεράρδος, έχοντας ξεκινήσει τη διαδρομή του από την οδό Στουρνάρη 39 στην «πλάτη» του Πολυτεχνείου, αποφάσισε να επεκταθεί πανελλαδικά. Και για το σκοπό αυτό έκρουσε τας θύρας του Χρηματιστηρίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα σχέδια ανάπτυξής του. Σήμερα, 23 χρόνια μετά, έχοντας περάσει στιγμές επιτυχίας, αλλά και πολύ ανταγωνισμό, η οικογένεια Γεράρδου βγάζει την Πλαίσιο Computers από το ταμπλό ύστερα από την δημόσια πρόταση που έκανε στους μετόχους μειοψηφίας. Την Πέμπτη πήρε και την «σφραγίδα» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την διαγραφή των μετοχών. 
  • Tο ζήτημα, που έχει δημιουργηθεί είναι γνωστό στην αγορά, αλλά όταν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κρούει για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, γίνεται κατανοητό ότι μάλλον αποκτά δραματικές διαστάσεις. Δεν αναφερόμαστε παρά στην έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο των κατασκευών όπου εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η κατασκευαστική δραστηριότητα θα είναι πολύ πιο ακριβή και άρα θα είναι ασύμφορη. Όπως, δε, ανέφερε ο κ. Στασινός σε συζήτηση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, εάν δεν ανανεωθεί το υφιστάμενο προσωπικό, το κόστος για εργάτες και κατ’ επέκταση το κόστος για υποδομές θα αυξηθεί. Και βέβαια, θα μειωθεί το περιθώριο κέρδους για τις τεχνικές εταιρείες.
  • Ο Στασινός στην ίδια εκδήλωση έδωσε και είδηση. Όπως είπε, έχει σχεδόν έτοιμη νομοθετική λύση ώστε να έρχεται το κατάλληλο προσωπικό στην Ελλάδα από το εξωτερικό για να απασχοληθεί στα ελληνικά εργοτάξια. Την λύση αυτή, θα την καταθέσει στον αρμόδιο υπουργό, μετά τις εθνικές εκλογές.
  • Βέβαια, μετεκλογικά το ζήτημα θα είναι ποιος θα τοποθετηθεί στην καρέκλα του υπουργού Υποδομών. Και κυρίως το ότι εάν δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η διαδικασία λήψης αποφάσεων θα καθυστερεί τόσο πολύ, που ενδεχομένως το πρόβλημα δεν θα είναι πού θα βρεθούν εργατικά χέρια, αλλά εάν θα υπάρχουν έργα σε εξέλιξη. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News