Business Talk Τετάρτη 26/04/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Ο τζίρος των ελληνικών δικηγορικών εταιρειών, ο Τέλης Μυστακίδης και οι εξαιρετικές επιδόσεις των Πλαστικών Θράκης

Ο τζίρος των ελληνικών δικηγορικών εταιρειών, ο Τέλης Μυστακίδης και οι εξαιρετικές επιδόσεις των Πλαστικών Θράκης
  • Οι ελληνικές τράπεζες θα ανακτούν ολοένα και περισσότερο τα οφέλη από την εκκαθάριση του ισολογισμού τους και την αποκατάσταση των κερδών και τώρα από τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενισχύοντας σημαντικά τη δυνατότητα απορρόφησης ζημιών και τις ικανότητές τους για δημιουργία κεφαλαίων. Δεν το λέμε εμείς. Το είπε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s Ratings. Και όσον αφορά στην Ελλάδα, διότι καλά λόγια είπε και για κυπριακές τράπεζες, μίλησε για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και την Aegean Baltic Bank. Για αυτές τις πέντε. Για κανέναν άλλο από την Ελλάδα. Να λοιπόν γιατί θέλει να αγοράσει την Aegean Baltic Bank ο Τέλης Μυστακίδης και κάνει υπομονή με κάποιους που προκαλούν συνέχεια καθυστερήσεις. 
  • Πόσο μικρή μπορεί να είναι η ελληνική αγορά των δικηγορικών εταιρειών; Η απάντηση, αν και μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη, είναι πως πρόκειται για πολύ μικρή αγορά. Σύμφωνα λοιπόν, με τα στοιχεία που έδωσε ο Δημήτρης Ζέπος, διευθύνων εταίρος της Ζέπος & Γιαννόπουλος, στην Ελλάδα υπάρχουν 1.000 δικηγορικές εταιρείες που εμφανίζουν συνολικό κύκλο εργασιών της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. 
  • Όσο δηλαδή, τζίρο κάνει μόνη της η 100η μεγαλύτερη παγκοσμίως δικηγορική εταιρεία, εξήγησε. Πάντως, η Ζέπος & Γιαννόπουλος, που είναι μία από τις μακροβιότερες δικηγορικές εταιρείες στην Ελλάδα, συνεργάζεται με ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες και με τα περισσότερα ελληνικά Blue Chips, απασχολώντας περίπου 200 δικηγόρους. Σημειωτέον ότι το 55% των υπηρεσιών της τιμολογείται στο εξωτερικό.
  • Με επικράτηση της Τράπεζας Πειραιώς κλείνει το πρώτο μέτωπο της αντιπαράθεσής της με τον εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο που ως δεδηλωμένο στόχο του έχει την ματαίωση της διάσωσης της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης (ANEK) από την Attica Group.  Υπενθυμίζεται πως η Seajets, συμφερόντων του Μ. Ηλιόπουλου είναι βασικός ανταγωνιστής της Attica Group. Η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο ότι το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της MIG, βασικής μετόχου της Attica Group, για την εξαγορά των τίτλων τους διαμόρφωσε το ποσοστό της στην συνημμένη στο 87,7%. Στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνεται πλέον και το σύνολο των μετοχών που είχαν αποκτήσει συμφέροντα που συνδέονται με τον Μ. Ηλιόπουλο, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τίτλοι αυτοί προσφέρθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης. 
  • Η Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή προκειμένου να ελέγξει την καταστατική πλειοψηφία της MIG και να εμποδίσει τον προαναφερθέντα επιχειρηματία, που σε συνεργασία με τα φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που συνδέονται μαζί του, απέκτησε θέση μεγαλύτερη του 10% στη MIG για να εμποδίσει σε πρώτη φάση την «απεξάρτηση» της Attica Group από την MIG και σε δεύτερη, την απορρόφηση της κλυδωνιζόμενης οικονομικά ΑΝΕΚ από την Attica. Αλλά μαθαίνουμε πως τώρα ο Ηλιόπουλος έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να τορπίλισει το deal. Ας ελπίσουμε πως η ΑΝΕΚ θα αντέξει μερικούς μήνες ακόμα. Ευτυχώς έρχεται το καλοκαίρι και οι ταμειακές ροές θα ενισχυθούν.
  • Ονομαστικά η Πλαστικά Θράκης κατέγραψε μείωση μεγεθών σε σχέση με το 2021, γεγονός όμως το οποίο οφείλεται στα έσοδα και τα κέρδη που προσέφερε η δραστηριοποίηση στα προϊόντα προστασίας από τον COVID-19, τα οποία μειώθηκαν σημαντικά την προηγούμενη χρονιά καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας υποχώρησαν. Η σύγκριση όμως με τα προ πανδημίας επίπεδα, δηλαδή το 2019, δείχνει σημαντική αύξηση στα μεγέθη με τα Κέρδη προ Φόρων από το παραδοσιακό  χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Πλαστικά Θράκης να παρουσιάζουν αύξηση κατά 166%, (22,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με 8,3 εκατ. ευρώ το 2019), καταδεικνύοντας τη σημαντικά αυξημένη κερδοφορία, παρά τις εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες που επικράτησαν στην παγκόσμια αγορά το 2022. 
  • Αυξάνονται οι μισθωτές στον Πύργο του Πειραιά καθώς οι εργασίες προχωρούν με στόχο το εμβληματικό κτίριο που δεσπόζει πάνω από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να είναι πλήρως λειτουργικό στα τέλη του έτους. Χθες ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Inditex για τη μίσθωση καταστήματος συνολικής εκμισθούμενης επιφάνειας 5.850 τ.μ., που θα καταλαμβάνει χώρους από το ισόγειο έως και τον 2ο όροφο, για χρήση Zara και Zara Home. Κατάστημα επιφάνειας άνω των 1.000 τμ στον Πύργο του Πειραιά θα έχει και η βρετανική πολυεθνική αλυσίδα αθλητικής ένδυσης και υπόδησης JD Sports Fashion, που ελέγχει τα Cosmos Sport, ενώ γραφεία θα έχει η startup Dialectica που πρόκειται να μισθώσει τους έξι εκ των 22 ορόφων του κτιρίου, συνολικής μικτής επιφάνειας περίπου 6.210 τ.μ. Και ο κατάλογος θα μεγαλώνει καθώς οι εργασίες ολοκληρώνονται. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News