Business Talk Τρίτη 25/04/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Η Λιβανέζα που θέλει μερίδιο από το λιμάνι του Ηρακλείου, ο Έλληνας εφοπλιστής και τα δικαιώματα αλιείας του Βανουάτου

Η Λιβανέζα που θέλει μερίδιο από το λιμάνι του Ηρακλείου, ο Έλληνας εφοπλιστής και τα δικαιώματα αλιείας του Βανουάτου
  • Λίγοι θα έχουν παρατηρήσει πως στην κοινοπραξία της ΓΕΚ Τέρνα με την ΑΒΙΑΡΕΠΣ (συμφερόντων Ιωάννη Γρύλου), που διεκδικεί το 67% του λιμανιού του Ηρακλείου, υπάρχει και τρίτος εταίρος. Σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί θυγατρική γερμανικού ομίλου που διαχειρίζεται τερματικούς σταθμούς λιμανιών. Επικεφαλής της τρίτης αυτής εταίρου φέρεται να είναι η σύζυγος Γερμανού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία η οποία έλκει την καταγωγή της από τον Λίβανο. Να υποθέσουμε πως η συμμαχία τους σηματοδοτεί συνεργασίες και σε άλλα project; Ίδωμεν.
  • Μία ενδιαφέρουσα υπόθεση από το μακρινό Βανουάτου στο Νότιο Ειρηνικό, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η Laskaridis Shipping, συμφερόντων του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι Financial Times: Μια θυγατρική της ναυτιλιακής αυτής συνδέεται στο δημοσίευμα με εταιρεία που εμφανίζεται να έχει συμφωνία για να χρησιμοποιεί τις ποσοστώσεις αλίευσής σκουμπριών που προκύπτουν από τις οικονομικές ζώνες του κρατιδίου του Βανουάτου. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες καταβάλει για τις ποσοστώσεις αυτές τίμημα της τάξης των 2-3 δολαρίων τον τόνο σε σχέση με μία τιμή της τάξης των 300 δολαρίων τον τόνο που φέρεται να επιδιώκει πλέον η κυβέρνηση του Βανουάτου. Και τι μας ενδιαφέρουν όλα αυτά, θα αναρωτηθείτε. Έχουν το ενδιαφέρον τους επειδή η κυβέρνηση του Βανουάτου που απαρτίζεται από 80 περίπου νησιά και έχει έτσι σημαντικού οικονομικού αντικειμένου δικαιώματα αλιείας, δηλώνει άγνοια για τη συμφωνία αυτή. Μάλιστα βρέθηκε προ εκπλήξεως στο διεθνή οργανισμό που συμφωνούνται αυτές οι ποσοστώσεις όταν συνάντησε ως εκπρόσωπους των δικαιωμάτων της, υπαλλήλους της θυγατρικής της ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακής.
  • Ίσως να είναι μία από τις λιγοστές επενδύσεις της κατηγορίας της που δεν πραγματοποιούνται σε νησί. Ο λόγος για το Varko Bay, το τουριστικό θέρετρο, που θα διαθέτει ξενοδοχείο και branded κατοικίες προς πώληση και πρόκειται να κατασκευαστεί στη Χερσόνησο Βαρκό, στη Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας. Το project ύψους 180 εκατ. ευρώ και έχει εξασφαλίσει, εσχάτως Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θέτει ένα κάποιο τέλος, σε ένα μακρύ γραφειοκρατικό ταξίδι-έστω στην πρώτη φάση του- που ξεκίνησε το 2016. Το project θα μπορούσε να απογειώσει την περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο στο Άκτιο και λόγω της ιδιωτικότητας που θα προσφέρει (θα αναπτυχθεί τμήμα μόνο της έκτασης των 180 στρεμμάτων) θα μπορεί να προσελκύσει jet setters. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Leon van der Heiden και Marie – Jose van der Steen, επικεφαλής της RND Investments Greece, της ειδικού σκοπού εταιρείας που θα αναπτύξει το έργο εντόπισαν και ερωτεύτηκαν το σημείο ύστερα από διακοπες, όπως είπαν στη χθεσινή δημοσιογραφική ενημέρωση.
  • Κάπως σαν να έχει αρχίσει να ξεφεύγει η κατάσταση στα μέσα σταθερής τροχιάς, τον ΗΣΑΠ και το μετρό. Τα δρομολόγια είναι αραιά, δεν υπάρχουν ακόμη ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων στους νέους σταθμούς (π.χ. Δημοτικό θέατρο) και η ελλιπής αστυνόμευση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι συρμοί είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι στους λογής λογής πραματευτάδες και όχι μόνο. Αν μπούμε για τα καλά στο καλοκαίρι, τι θα γίνει; 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News