Business Talk Τρίτη 21/03/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Το «γκάζι» του ΤΑΙΠΕΔ για τον λιμένα Ηρακλείου και η διαμάχη για το Kilada Hills

Το «γκάζι» του ΤΑΙΠΕΔ για τον λιμένα Ηρακλείου και η διαμάχη για το Kilada Hills
  • Αποφασισμένο να προχωρήσει τον διαγωνισμό για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, εκτός απροόπτου, πριν τις εκλογές εμφανίζεται το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο ύστερα από σχετικά αιτήματα ενδιαφερομένων επενδυτών μετέφερε για τα τέλη Απριλίου, από τέλη Μαρτίου, την προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
  • Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η μάχη για τον έλεγχο του μεγαλύτερου λιμανιού της Κρήτης αναμένεται να είναι σφοδρότερη και από αυτήν για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι επικράτησε του ανταγωνισμού με τίμημα 84,17 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι την αξία του 100% της επιχείρησης στα 125 εκατομμύρια. Πολύ ψηλότερα δηλαδή από την αποτίμηση των ανεξάρτητων συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ.
  • Το προηγούμενο διάστημα ο Ιταλός επιχειρηματίας όπως και πολλοί εκ των ανταγωνιστών του για το λιμάνι του Ηρακλείου, πραγματοποίησαν επιτόπου επίσκεψη στο Ηράκλειο όπου περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και συζήτησαν με την διοίκησή του. Πέραν όμως από τον όμιλο Γκριμάλντι στο διαγωνισμό για το Ηράκλειο δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να καταθέσουν και αλλά ισχυρά σχήματα όπως η Σιγκαπουριανική θυγατρική της ιαπωνικής Mitsui & Co, Portek International σε κοινοπραξία με την Global Ports Holding, που έχει ιδρύσει τουρκικής καταγωγής επιχειρηματίας, η κοινοπραξία της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις με την ακτοπλοϊκή Attica Group, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AVIAREPS συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου, η κοινοπραξία της ΣΕΚΑΒΙΝ συμφερόντων της οικογένειας του επιχειρηματία Ιωάννη Σ. Βαρδινογιάννη (ΑΝΕΚ) με την Goldenstep Shipping, η οποία συνδέεται στην αγορά με συμφέροντα του εφοπλιστή Μάριου Ηλιοπούλου, η κοινοπραξία της ΤΕΚΑΛ με την λιβανεζικών συμφερόντων JCC, η ΟΛΘ Α.Ε και η Olete Ltd.
  • Σε διελκυστίνδα ισχύος μεταξύ των μετόχων της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Dolphin Capital Investors (DCI) και της κατά 100% ιδιοκτησίας Μίλτου Καμπουρίδη Dolphin Capital Partners (DCP) με αντικείμενο τον έλεγχο του project ανάπτυξης ξενοδοχείου 100 δωματίων και 88 ανεξάρτητων πολυτελών κατοικιών Kilada στο Πόρτο Χέλι, αποδίδεται από πηγές της αγοράς η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της πρώτης να καταγγείλει τη σύμβαση διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της από την δεύτερη και να απομακρύνει τον Μ. Καμπουρίδη από το διοικητικό συμβούλιo της. Το project Kilada είναι το βασικότερο περιουσιακό στοιχείο της εισηγμένης μετά την αποεπένδυση τα προηγούμενα χρόνια από τα περισσότερα assets του χαρτοφυλακίου της υπό την επίβλεψη του μέχρι εχθές διευθυντή της, Μ. Καμπουρίδη.
  • Αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο υπήρξαν στην συμβουλευτική εταιρεία Hill International που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα των υποδομών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία τοποθέτησε τον Waleed Abdel-Fattah στη θέση του προέδρου, για την Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και τον Μανώλη Σιγάλα στη θέση του ανώτερου αντιπροέδρου στην Ευρώπη. Ο Abdel-Fattah εντάχθηκε στην Hill το 2007 διαθέτει 30 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή και διαχείριση σύνθετων έργων υποδομής. Ο Μανώλης Σιγάλας θα έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση των δραστηριοτήτων, των επιδόσεων και της κερδοφορίας της Hill στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα είχε το ρόλο του αντιπροέδρου και CEO της Hill για τη Νότια Ευρώπη με έμφαση τις αγορές της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Αλβανίας.
  • Την παρουσία της στην αγορά των έργων Πληροφορικής εντείνει η Lamda Hellix που υλοποιεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της κατασκευής κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα. Η εταιρεία ανέλαβε την υλοποίηση του έργου της τάξεως των 590 χιλ. ευρώ με αντικείμενο την μετάπτωση των υποδομών των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων στις υποδομές του GGloud, του ενιαίου κυβερνητικού νέφους. Πρόκειται δηλαδή για τις υπολογιστικές υποδομές και κέντρα δεδομένων που ελέγχονται και συντηρούνται κεντρικά και με ενιαίο τρόπο από το ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που εξασφαλίζει οικονομίες κλίμακας.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News