Business Talk Δευτέρα 3/04/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Οι «χρησμοί» του Γουάτσα, τα σχέδια του Γκριμάλντι και οι… υπερωρίες στο Εθνικό Τυπογραφείο 

Οι «χρησμοί» του Γουάτσα, τα σχέδια του Γκριμάλντι και οι… υπερωρίες στο Εθνικό Τυπογραφείο 
  • Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα καλά για την οικονομία και τους Ελληνες, υπό την προϋπόθεση πως θα διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και θα συνεχιστεί η εφαρμογή φιλικών για τις επιχειρήσεις πολιτικών. Αυτή είναι η εκτίμηση του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή στη χώρα, του Πρεμ Γουάτσα, προέδρου και CEO της Fairfax Financial Holdings. Ο βασικός μέτοχος της Eurobank και της Eurolife, ο οποίος διατηρεί παράλληλα σημαντικές συμμετοχές και σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, αυξάνοντας μάλιστα τελευταία την έκθεσή του στην Ελλάδα, εξηγεί στην Καθημερινή της Κυριακής γιατί είναι «αναμφισβήτητα» καλύτερο να επενδύσει κανείς αυτή τη στιγμή σε ελληνικές τράπεζες παρά σε αμερικανικές.
  • «Η θέση των ελληνικών τραπεζών είναι επίσης ισχυρή. Οντας μέτοχος με 30% της Eurobank το γνωρίζω καλά. Αλλά ευρύτερα ο λόγος δανείων προς καταθέσεις βρίσκεται μόλις στο 60%, ενώ στη Σουηδία κινείται πάνω από το 150% και στη Γερμανία πάνω από το 100%. Στην Ελλάδα λοιπόν υπάρχει σημαντικό περιθώριο δανεισμού και η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τον δημόσιο τομέα για τραπεζική χρηματοδότηση είναι ισχυρή. Και οι τράπεζες μπορούν να την παρέχουν. Και στην Ελλάδα υπάρχουν πρακτικά μόνο τέσσερις τράπεζες. Ξέρετε πόσες τράπεζες έχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες; Εχουν περί τις 4.000 τράπεζες», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Γουάτσα.
  • Την πρόθεσή του να διεκδικήσει δυναμικά το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου αλλά και να αναπτύξει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που πέρασε ήδη υπό τον έλεγχό του, σε κόμβο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, με «αγωγό» τροφοδοσίας την Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονές της που εκτείνονται πέρα από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης Εφοπλιστών (ICS) Εμανουέλε Γκριμάλντι.
  • «Κατ’ αρχάς είμαστε ο μεγαλύτερος πελάτης του λιμανιού. Είναι λογικό λοιπόν να θέλουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας. Δεύτερον, η Ηγουμενίτσα αποτελεί βασικό κόμβο για τη σύνδεση των Βαλκανίων, και του κομματιού της Τουρκίας που βρίσκεται γεωγραφικά στην Ευρωπαϊκή Ηπειρο, με την Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη. Η αγορά την οποία μπορεί να εξυπηρετήσει δεν απαρτίζεται μόνο από τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και τις βουλγαρικές, τις ρουμανικές, τις τουρκικές κ.ο.κ. Τρίτον, με την παράλληλη ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας δημιουργείται ένας άξονας που μπορεί να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά όλη αυτή την αγορά των δεκάδων εκατομμυρίων», σημειώνει ο κ. Γκριμάλντι στην συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή της Κυριακής.
  • Οντας βασικός χρήστης πολλών ελληνικών λιμανιών, συμπεριλαμβανομένης της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου, ο Εμανουέλε Γκριμάλντι έχει καλά λόγια να πει για τη διαχείρισή τους και τις προοπτικές τους, αλλά εντοπίζει και σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο λιμανιών. Επιβεβαιώνει πως έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τον επικεφαλής ελληνικής ακτοπλοϊκής εταιρείας, αλλά διαψεύδει τα σενάρια περί συνεργασίας καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι ενδονησιωτικές μεταφορές δεν τον ενδιαφέρουν.
  • «Ανοιχτό» παρέμεινε και το Σάββατο 1η Απριλίου το Εθνικό Τυπογραφείο οπότε υπήρξαν σειρά ενδιαφερουσών δημοσιεύσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης που περιέχει και τις πολυαναμενόμενες διατάξεις για το νέο καθεστώς της Χρυσής Βίζας, για την κοινή υπουργική απόφαση για το πλαίσιο πρότυπων κανόνων λειτουργίας και αδειοδότησης κέντρων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως και η προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη 12 ιδιωτών χειριστών στα πυροσβεστικά ελικόπτερα AS-332 και BK-117.
  • Περαιτέρω ανάκαμψη του πτητικού έργου αναμένεται κατά το διάστημα 3 Απριλίου έως 14 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol). Σε ευρωπαϊκό δηλαδή, επίπεδο εκτιμάται ότι κάθε Παρασκευή τον Απρίλιο θα εκτελούνται 30.000 πτήσεις, των οποίων ο αριθμός θα αυξηθεί σε 31.000 μέχρι τα μέσα του Μαΐου. Στην Ελλάδα ο αριθμός των πτήσεων εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερος, συγκριτικά με πέρυσι, σε ποσοστό έως και κατά 40%. Η ανοδική αυτή μεταβολή είναι απόρροια της αυξημένης ζήτησης, δεδομένου ότι μεσολαβεί όχι μόνο το ορθόδοξο αλλά και το καθολικό Πάσχα. Άλλωστε, με βάση τις επιδόσεις του πρώτου διμήνου και τις προπωλήσεις εισιτηρίων για το καλοκαίρι, εκτιμάται ότι η τουριστική κίνηση θα είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή του 2019. Προς την κατεύθυνση αυτή, προβλέπεται ο αριθμός των επιβατών της Aegean να ξεπεράσει αυτόν (15 εκατ.) του 2019.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News