Business Talk Παρασκευή 3/02/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Ο χορός των deal φουντώνει για τα καλά, ο τουρισμός ξεκινά δυναμικά

Ο χορός των deal φουντώνει για τα καλά, ο τουρισμός ξεκινά δυναμικά
  • Γενικά σε εκλογικές χρονιές και κυρίως πριν την διεξαγωγή των εκλογών συνηθίζεται μια σχετική «παγωμάρα» στις επιχειρηματικές συμφωνίες, καθώς οι επενδυτές μπαίνουν σε φάση αναμονής και περιμένουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό πεδίο. Η φετινή χρονιά μάλλον θα είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα καθώς πολλά deal προχωρούν στη φάση της υλοποίησης στο… παρά πέντε της επίσημης προεκλογικής περιόδου. Τελευταίο παράδειγμα η συμφωνία που έγινε γνωστή μεταξύ της Intracom και της Κλουκίνας – Λάππας, ενώ θυμίζουμε ορισμένα μέτωπα στα οποία αναμένονται εξελίξεις: Η συμμετοχή της Thrivest Holdings στην Τράπεζα Αττικής, η Intrakat που βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών με γεμάτα ταμεία, οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της Ελλάκτωρ με την Wade Adams και τον Δ. Κούτρα, το ενδιαφέρον για πώληση ποσοστού της AΒBank και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί αρκετά. Εντωμεταξύ στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες περί επικείμενης αν και καθυστερημένης ολοκλήρωσης του deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.  
  • Τίτλους τέλους συνιστά η αποχώρηση του Ellington από το μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank, που ανακοίνωσεη Τράπεζα, οριστικοποιώντας την λήξη της συμφωνίας με το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, που είχε προδιαγραφεί άλλωστε εδώ και μήνες. Το Ellington επέστρεψε στο ΤΜΕΔΕ 120.861.838 μετοχές της Attica, οι οποίες είχαν αποκτηθεί κατά την προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,08%. Στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα κάνει λόγο για «αζήμια αποχώρηση», η οποία σύμφωνα με πληροφορίες συνίσταται στο ότι, οι μετοχές είχαν αποκτηθεί με δάνειο που παρείχε το ΤΜΕΔΕ στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο. Έτσι η επιστροφή των μετοχών συνιστά αντιστροφή του δανείου που είχε χορηγήσει το Ταμείο προκειμένου το Ellington να συμμετάσχει στην προηγούμενη ΑΜΚ. Το διαζύγιο του Ellington με το ΤΜΕΔΕ  και την Attica Bank συνοδεύθηκε και με την αποχώρηση των Ειρήνης Μαραγκουδάκη, Μάρκου Κούτη και Patrick Horend από μέλη του Δ.Σ. της Attica. Στην υποκατάσταση του Ellington εισέρχεται πλέον το ΤΜΕΔΕ, το οποίο ελέγχει πλέον άμεσα το 20,11% της Τράπεζας.
  • Ouσιαστικά ξεκινά το due diligence από την Thrivest Holdings για την συμμετοχή της στην AMK. Στόχος της τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες είναι η ΑΜΚ να γίνει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη οριστεί. Έτσι, αναμένεται μέχρι τα μέσα του μήνα η υποβολή στις εποπτικές αρχές του αναθεωρημένου business plan και capital plan που θα ενσωματώνει και τη στρατηγική διαχείρισης των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. 
  • Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια η επιβατική κίνηση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αλλά και ο αριθμός των πτήσεων τον Ιανουάριο κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2019. Η επιβατική κίνηση από το εξωτερικό ενισχύθηκε κατά 5%, ενώ οι πτήσεις ήταν αυξημένες κατά 0,4%. Αν συμπεριληφθεί και η επιβατική κίνηση και οι πτήσεις εσωτερικού o ΔΑΑ εμφάνισε επιδόσεις βελτιωμένες κατά 3,9% και 1,3% αντίστοιχα. 
  • Το momentum αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη για φέτος έχουν προγραμματιστεί πτήσεις από 14 νέους προορισμούς, αλλά και επιπλέον πτήσεις σε 11 εξυπηρετούμενους και πέρυσι προορισμούς δημιουργεί προσδοκίες για μία σημαντικά βελτιωμένη χρόνια σε σχέση με την χρονιά-ρεκόρ του 2019. Υπενθυμίζεται πως κατά την περσινή χρονιά (2022) επιβατική κίνηση του Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 22,73 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 84,1% σε σύγκριση με το 2021 και μείωση κατά 11,1% σε σύγκριση με το 2019. 
  • Πρακτικά η Ελλάδα εμφανίζεται να ανακτά πλέον την δυναμική με την οποία ξεκίνησε το 2020, πριν δηλαδή ενσκήψει η πανδημία. Εκείνος ο Ιανουάριος, του 2020, παραμένει, αν και οριακά σε σχέση με το φετινό (25.000 επιβάτες περισσότεροι τότε) , ο καλύτερος όλων των εποχών για την επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ωστόσο αριθμός των πτήσεων του φετινού Ιανουαρίου ξεπερνάει και εκείνον του 2019.
  • Χαλιά και κιλίμια του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ) εκποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Και… μπράβο του, όπως συνηθίζουν να λένε σε δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή, διότι από τη διαδικασία, αναμένει συνολικά έσοδα 442 χιλ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κινητή περιουσία του πρώην δημόσιου οργανισμού του οποίου οι αποθήκες στον Ταύρο παραχωρήθηκαν, πρόσφατα, σε ιδιώτη επενδυτή για 2,5 εκατ. ευρώ. Η περιγραφή όμως, της προκήρυξης του πλειοδοτικού διαγωνισμού δεν θα μπορούσε να μην τύχει αναπαραγωγής. Έτσι, εκποιούνται 140 μάλλινοι χειροποίητοι τάπητες κατασκευής πριν του 2011, διαστάσεων 6-7 τ.μ.  και με 50.000 έως 150.000 κόμπους, 210 μάλλινοι ημιέτοιμοι (ακούρευτοι) χειροποίητοι τάπητες και 400 μάλλινα χειροποίητα κιλίμια κατασκευής πριν το 1990 και διαστάσεων 1,5 τ.μ. «Κάθε χειροποίητο χαλί και κιλίμι του ΕΟΜΜΕΧ είναι ένα τεχνικά άρτιο έργο, βασισμένο στα παραδοσιακά μοτίβα της κάθε περιοχής. Είναι κατασκευασμένο από 100% μαλλί πάρα πολύ καλής ποιότητας, σε χρώματα βαθιά κόκκινα, σκούρο μπλε, πράσινο, μπεζ κ.λπ. Οι τάπητες ξεχωρίζουν για το χαμηλό πυκνό μάλλινο πέλος τους, καθώς και για τα παραδοσιακά σχέδιά τους, είτε είναι γεωμετρικά είτε αντλούν θέματα από την eλληνική παράδοση». Για να δούμε, ποια «Μοιραράκη» θα εμφανιστεί στο διαγωνισμό;
  • Σήμερα αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ). Κατά πληροφορίες, το «παρών» στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να δώσουν η Goldair υπό την μορφή κοινοπραξίας που θα απαρτίζουν οι εταιρείες Cargo και handling του ομίλου. Ενδιαφέρον ακόμη αναμένεται να εκδηλώσει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ενώ μένει να φανεί εάν θα εμφανιστούν ξένοι επενδυτές. Ο ΟΛΒ διαθέτει εξηντακονταετή σύμβαση παραχώρησης, μέχρι το 2062.   

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News