Business Talk Τρίτη 31/01/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Οι… χρυσές δουλειές με την Golden Visa και τα επόμενα βήματα για το master plan του ΟΛΠ

Οι… χρυσές δουλειές με την Golden Visa και τα επόμενα βήματα για το master plan του ΟΛΠ
  • Και στην περίπτωση της Χρυσής Βίζας, οι σύμβουλοι θα κάνουν…χρυσές δουλειές. Ο λόγος; Υπάρχει μία κάποια σύγχυση σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν περίπου μισό εκατ. ευρώ σε ακίνητα για να αποκτήσουν άδεια διαμονής που θα τους εξασφαλίζει απεριόριστη πρόσβαση σε χώρες της Σένγκεν. Η πρόσφατη αλλαγή του καθεστώτος, που προβλέπει ότι σε μερικές μόνο περιοχές της Ελλάδας -όχι δηλαδή στο σύνολο της Επικράτειας-απαιτείται ελάχιστη επένδυση 500.000 ευρώ, έχει προκαλέσει αρκετές απορίες από αρκετούς ξένους επενδυτές. Αυτό τουλάχιστον μεταφέρουν στη στήλη ξένοι σύμβουλοι για θέματα απόκτησης της ελληνικής Χρυσής Βίζας. Σημειωτέον ότι η ελάχιστη αξία είναι μισό εκατ. ευρώ για τις περιφερειακές ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η ελάχιστη αξία της επένδυσης σε real estate παραμένει στα 250.00 ευρώ.
  • Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο της έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας για τα κτήρια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται δαπάνη 34,3 εκατ. ευρώ, με στόχο μέχρι το τέλος του 2025 να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας για το σύνολο των κτιρίων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Κατ’ επέκταση, μέχρι τότε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και κάθε είδους ανακαίνιση ή παρέμβαση στα εν λόγω ακίνητα. Ειρήσθω εν παρόδω, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), για τη στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά, όπου η Dimand φέρεται να έχει το προβάδισμα.
  • Πράσινο φως για την ολοκλήρωση των εναπομεινάντων υποχρεωτικών και προαιρετικών επενδύσεων της COSCO Shipping στο λιμάνι του Πειραιά άναψε η δημοσίευση στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με το Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του Master Plan του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς (ΟΛΠ). Ωστόσο θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος δύο – τριών μηνών έως ότου εγκριθεί και η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που περιλαμβάνει και την νέα Κυκλοφοριακή Μελέτη. Ο σχετικός φάκελος αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. 
  • Με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία της εισηγμένης το υπόλοιπο μη συμβασιοποιημένο ανεκτέλεστο των υποχρεωτικών επενδύσεων, οι οποίες έχουν συνολικό προϋπολογισμό 293,78 εκατομμύρια ευρώ, ανέρχεται σε 169 εκατομμύρια. Πέραν των υποχρεωτικών επενδύσεων το Master Plan προβλέπει και προαιρετικές επενδύσεις συνολικού ύψους 167 εκατομμυρίων, ανεβάζοντας το σύνολο του προϋπολογισμού των προβλεπόμενων επενδύσεων στα 450 εκατομμύρια. Εξ’ αυτών έχουν επί του παρόντος συμβασιοποιηθεί ή και ολοκληρωθεί επενδύσεις προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΠ και του υπουργείου Ναυτιλίας.
  • Το πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMΜOs) παρουσίασε το υπουργείο Τουρισμού. Οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών έχουν ως στόχο την προβολή, την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάπτυξη της βιώσιμης περιφερειακής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών και την αντιμετώπιση προκλήσεων στον τομέα του τουρισμού, και φαινομένων όπως ο υπέρ-τουρισμός. Στις αρμοδιότητες τους εμπίπτει ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προορισμού, μέσω της υπεύθυνης εκμετάλλευσης των πόρων και των αξιοθέατων του, η οποία διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους. Ως πηγές χρηματοδότησης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ο κρατικός προϋπολογισμός, οι φόροι τουριστικής διαμονής, πορεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κεφάλαιο από δίκτυο θεσμικών εταίρων και ενδιαφερομένων, πόροι που προέρχονται από εμπορικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η πώληση υπηρεσιών και προϊόντων. Ο DΜMO θα πρέπει να έχει την ικανότητα να φέρνει σε επαφή όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς με κοινό στόχο τη θεσμική βελτίωση στο μάρκετινγκ και τη διαχείριση.  
  • Το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε ως σύμβουλους για την δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών ποσοστού 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, την Bank of America Corp. και τη Morgan Stanley. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, επέλεξε και την Deutsche Bank AG ως επικεφαλής διαχειριστή του βιβλίου προσφορών και οικονομικό σύμβουλο για τη συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ υπολογίζει πως το μερίδιό του (30%) θα αποτιμηθεί μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Η εισαγωγή θα είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην Ελλάδα των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ωστόσο η συναλλαγή φαίνεται πως θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Μαΐου που είναι και ο αρχικός στόχος του Ταμείου, εκτιμά το δημοσιογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News