Business Talk Παρασκευή 7/10/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Τα σχεδιά Γκριμάλντι για την Ηγουμενίτσα, η Παγκρήτια και ο «άθλος» των Data Center

Τα σχεδιά Γκριμάλντι για την Ηγουμενίτσα, η Παγκρήτια και ο «άθλος» των Data Center
  • Κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι έχουν στο ΤΑΙΠΕΔ από την αποκρατικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας. Η βελτιωμένη προσφορά των 84,17 εκατ. ευρώ του ομίλου Γκριμάλντι που τον ανέδειξε προτιμητέο επενδυτή για το 67% του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας κρίνεται από την αγορά ως ιδιαίτερα ικανοποιητική. Ειδικά αν γίνουν οι συγκρίσεις με τα τιμήματα που δόθηκαν στους αντίστοιχους διαγωνισμούς για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. 
  • Ο όμιλος Γκριμάλντι θα διεκδικήσει, όπως όλα δείχνουν και τον λιμένα Ηρακλείου Κρήτης. Στη β΄ φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει συνολικά οχτώ σχήματα και η υποβολή προσφορών αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Εκεί αναμένεται με ενδιαφέρον το ύψος των προσφορών που θα υποβληθούν. 
  • Ο Εμμανουέλε Γκριμάλντι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που είχε δώσει στο Σορέντο της Ιταλίας πριν από λίγες ημέρες είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να αναπτύξει τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Ηγουμενίτσας μακροπρόθεσμα για το καλό τόσο του ομίλου του όσο όμως και της ελληνικής οικονομίας, «Είμαι ο μεγαλύτερος χρήστης των λιμανιών και θέλω να τα δω να αναπτύσσονται και να βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ειδικά στην Ηγουμενίτσα τα σχέδιά του περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των δρόμων του εμπορίου γύρω από τον άξονα της Εγνατίας.
  • Τις επόμενες μέρες θα γνωρίζουμε την πορεία της ΑΜΚ στην Παγκρήτια Τράπεζα. Οι γνώστες της αγοράς είναι αισιόδοξοι για την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Άλλωστε στη βάση αυτής της προσπάθειας συντάχθηκε και το πενταετές επιχειρηματικό και κεφαλαιακό πλάνο της Παγκρήτιας που κατατέθηκε πρόσφατα στην Τράπεζα της Ελλάδος και περιλαμβάνει ανάλυση των δεδομένων τόσο για την κατάσταση του ισολογισμού της τράπεζας, όσο και για τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται μέσω της φιλικής συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και της απορρόφησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα.
  • Η αύξηση κεφαλαίου των 98,7 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση, εκτιμάται από πηγές της αγοράς πως θα οδηγήσει αφενός στην εξυγίανσή της, αφετέρου στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της μέσω σημαντικών επενδύσεων σε τεχνολογία και υποδομές. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΑΜΚ παρατάθηκε μέχρι την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, μετά τη δημοσιοποίηση των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων του 6μήνου, για την πληρέστερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.
  • H ανάπτυξη ενός Data Center είναι εν πολλοίς μια άσκηση real estate. Για αυτό και στις συγκεκριμένες επενδύσεις ισχύει τα γνωστό γνωμικό για τα τρία πιο σημαντικά πράγματα στα ακίνητα: «Τοποθεσία, τοποθεσία και τοποθεσία» (location, location, location!). Για αυτά τα πολύπειρα στελέχη της Lamda Hellix του ομίλου Digital Realty είχαν πολλή δουλειά για να βρουν το κατάλληλο ακίνητο στο οποίο θα κατασκευαστεί το νέο Data Center στην Κρήτη. Όπως περιέγραψαν οι ίδιοι χρειάστηκε να δουν 40 οικόπεδα, για να εξετάσουν σοβαρά τα 10 και να καταλήξουν βέβαια σε ένα. Τι χρειάζεται;  Εγγύτητα στα καλώδια μεταφοράς δεδομένων, να μπορεί να «σηκώσει» τις ενεργειακές ανάγκες το δίκτυο και βέβαια… χωροταξικό πλαίσιο για να αδειοδοτούνται γρήγορα οι εργασίες. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News