Business Talk Δευτέρα 14/11/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το μυστικό του Κώστα Φραγκογιάννη και η συμβουλή του Σπύρου Θεοδωροπούλου

Το μυστικό του Κώστα Φραγκογιάννη και η συμβουλή του Σπύρου Θεοδωροπούλου
  • Το κλίμα για την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιδιαίτερα θετικό σύμφωνα με τον υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη που ταξίδεψε την προηγούμενη εβδομάδα στο σαν Φραντσίσκο. μάλιστα, η Ελλάδα είναι πλέον ορατή στα ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων αλλά και στις επενδυτικές ασκήσεις που κάνουν τα επιτελεία των επιχειρήσεων. Αυτό προκύπτει, εξομολογείται, από συναντήσεις που πραγματοποίησε τόσο με τη Microsoft και την Google όσο και στα πανεπιστήμια Berkeley, San Francisco και Stanford. Οπως και από τις επαφές που έγιναν με επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και επιχειρηματίες έξω από το στενό φάσμα της τεχνολογίας και όλες τις εταιρείες-κολοσσούς που έχουν ήδη τοποθετηθεί στη χώρα μας καθώς και επιχειρήσεις Ελλήνων που διαπρέπουν στη Σίλικον Βάλεϊ. Κρατάω όμως και ένα μυστικό: την εταιρεία αεροδιαστημικής με την οποία πραγματοποίησε επίσης συνάντηση εκεί και η και οποία αναμένεται σίγουρα σύντομα να κάνει κάποια κίνηση στην Ελλάδα.
  • Θέλετε να τον πείτε αιρετικό, θέλετε να τον πείτε πρωτοπόρο, διαλέξτε. Πάντως ένας μεγάλος Έλληνας επιχειρηματίας και manager εγνωσμένης δεινότητας, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της αύξησης μισθών λόγω πληθωρισμού. Άποψη που κατέθεσε ενώπιον του ακροατηρίου του The Fortune Greece CEO Initiative 2022, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». «Οι κεντρικές τράπεζες πιέζουν τις κυβερνήσεις να μην περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς. Αυτή είναι λανθασμένη αντίληψη. Οι εργαζόμενοι είναι και καταναλωτές μας. Είναι ανάγκη να το κάνουν οι επιχειρήσεις. ∆εν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να το κάνουμε», τόνισε. 
  • Όσον αφορά στην δυνητική διάβρωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων από την αύξηση του μισθολογικού κόστους, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ότι εκτιμά ότι οι ελληνικές εταιρείες δεν κινδυνεύουν αφού τώρα ο πληθωρισμός είναι παγκόσμιο φαινόμενο, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλιότερα, όταν επί δεκαετίες οι ελληνικές επιχειρήσεις δούλευαν σε συνθήκες πληθωρισμού, ενώ στο εξωτερικό δεν υπήρχε πληθωρισμός. «∆εν καταλαβαίνω γιατί έχουμε τρομάξει τόσο πολύ με τον πληθωρισμό, όταν ειδικά εμείς οι παλιότεροι έχουμε ζήσει πληθωρισμό 20% και 30%», διερωτήθηκε ρητορικά.
  • Σε δεύτερο reopening του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο, πριν ξεσπάσει πόλεμος στην Ουκρανία, προχωρά σήμερα το ελληνικό δημόσιο, μέσω έκτακτης δημοπρασίας του ΟΔΔΗΧ. Στόχος η περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας για την συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση, η οποία ληγει τον Ιούνιο του 2032 και φέρει κουπόνι 1,75%. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατ., ενώ στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον βασικοί διαπραγματευτές με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών ο καθένας. Θυμίζουμε πως τον περασμένο Ιούλιο είχε «ανοίξει» και πάλι η συγκεκριμένη έκδοση, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,67%, ενώ είχαν αντληθεί 500 εκατ. ευρώ. Έπειτα από την σημερινή επανέκδοση, το μέγεθος του συγκεκριμένου ομολόγου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,7 δισ., από 3 δισ. που ήταν αρχικά.
  • Ξένα κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία για την αγορά ακινήτων την περίοδο από το 2017 έως και το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τα οποία συγκεντρώνονται από τις εγχώριες τράπεζες. Το ποσό αυτό αυξάνεται σε σχεδόν 5,8 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα 788 εκατ. ευρώ που έχουν επενδυθεί στην ελληνική αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου του έτους, συνιστώντας μάλιστα και αύξηση κατά 61% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
  • Το ΤΑΙΠΕ∆ προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος με προθεσμία την 20ή Ιανουαρίου 2023 για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Βόλου από ιδιώτες επενδυτές. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην εκπόνηση των περιβαλλοντικών και άλλων μελετών που απαιτούνται αλλά και στην κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης (master plan), όπως και business plan κατ’ αρχάς για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και κατόπιν για την Καβάλα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News