Business Talk Τρίτη 8/11/2022, 00:01
BUSINESS TALK

«Έρχονται νέα» από Σαν Φρανσίσκο, Παιανία, Λάρυμνα και… Κάρπαθο

«Έρχονται νέα» από Σαν Φρανσίσκο, Παιανία, Λάρυμνα και… Κάρπαθο
  • «Σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil». Το απόσπασμα, όπως μπορεί να ξέρετε ήδη οι περισσότεροι, είναι από τις χθεσινοβραδινές  δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και το γεγονός ότι ακυρώνεται ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Δεν αναβάλλεται, ακυρώνεται. Οι δύο φαινομενικά διακριτές εξελίξεις ανήκουν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής που έχει φέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα πιο κοντά από ποτέ. Δεν είναι οι αιτίες, είναι τα αποτελέσματα.
  • Και περισσότερα αποτελέσματα θα μάθουμε στο τέλος εβδομάδας οπότε και ολοκληρώνεται η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη στο Σαν Φρανσίσκο. Και δε μιλάμε μόνο για τις συναντήσεις ελληνικών start up που τον συνοδεύουν και του ίδιου με αμερικανούς επενδυτές αλλά και για άλλα πολύ σημαντικά ραντεβού. Ραντεβού και κινήσεις που γίνονται καθώς έχει δοθεί ξεκάθαρο σήμα από την Ουάσιγκτον, ανεξαρτήτως Ρεπουμπλικανικής ή Δημοκρατικής ταυτότητας, ότι Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα για επενδύσεις.
  • Εντός της εβδομάδος αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τον επενδυτή που θα αναλάβει την υπερχρεωμένη μεταλλευτική βιομηχανία Λάρκο. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και ο ειδικός διαχειριστής -οι οποίοι διενεργούν τους δύο διαγωνισμούς, για την εκμίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και την πώληση των μεταλλείων αντίστοιχα-  θα κατοχυρώσουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου,  το διαγωνισμό στο σχήμα ΓΕΚ Τέρνα- AD Holdings. Ο έτερος υποψήφιος -που έχει καταθέσει προσφορά μόνο για τα μεταλλεία- , η Commodity & Mining Insight Ireland, φέρεται να αντιμετωπίζει θέματα με την εγγυητική επιστολή που έχει προσκομίσει, κατόπιν και  σχετικής ένστασης από τους ανταγωνιστές της
  • Με ζωηρό βηματισμό  ανεβάζει ταχύτητες η Intrakat όσον αφορά τα ενεργειακά έργα.  Κάτι που ενδέχεται μεσοπρόθεσμα να παράξει συμφωνίες  και «downstream».  Η Intrakat, λοιπόν, ολοκλήρωσε κι έθεσε, προ ημερών, σε λειτουργία και το αιολικό πάρκο ισχύος 15MW στην Άνδρο,  μια επένδυση 25 εκατ. Επιπλέον ολοκλήρωσε  πρόσφατα και την εξαγορά της εταιρίας DNC Energy, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 520 MW, σε διάφορα στάδια ωρίμανσης. Έτσι η εδρεύουσα στην Παιανία εισηγμένη διαθέτει πλέον, είτε σε λειτουργία είτε σε φάση ωρίμανσης, αιολικά και φωτοβολταϊκά,  συνολικής ισχύος άνω του 1,8 GW και ο σχεδιασμός της  περιλαμβάνει και την ανάπτυξη 11 σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρισμού συνολικής ισχύος 0,7 GW.  Όπως και κάποιες νέες συμφωνίες,  όπως προαναφέρθηκε…
  • Όλοι λατρεύουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους και αυτό το έχει καταλάβει πολύ καλά η TUI. Έτσι, σε  συνάντηση εργασίας που είχε χθες στο Λονδίνο στο περιθώριο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης World Travel Market , ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με τον επικεφαλής του ομίλου TUI, Sebastian Ebel, έγινε γνωστή η απόφαση του γερμανικού τουριστικού οργανισμού να αυξήσει περαιτέρω τις διαθέσιμες   θέσεις της αεροπορικής εταιρείας του προς την Ελλάδα για το 2023. Η είδηση βέβαια δεν είναι αυτή αλλά το γεγονός πως οι πτήσεις θα περιλάβουν πλέον και προορισμούς όπως η Κάρπαθος, η Χαλκδική και η Λέσβος. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News