Business Talk Τετάρτη 9/11/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Τα κέρδη της Coca-Cola, οι έξυπνες πόλεις και τα υδροπλάνα που ακόμη έρχονται

Τα κέρδη της Coca-Cola, οι έξυπνες πόλεις και τα υδροπλάνα που ακόμη έρχονται
  • Θετικά αντέδρασαν οι επενδυτές στα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε χθες η Coca-Cola HBC, που συνοδεύτηκαν από την προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για την λειτουργική κερδοφορία φέτος, η οποία προσδιορίζεται πλέον στα 860 με 900 εκατ. ευρώ. Ο CEO Zoran Bogdanovic, εκτίμησε πως θα υπάρξει υπάρξει περαιτέρω πίεση στην κατανάλωση το τέταρτο τρίμηνο λόγω του υψηλού πληθωρισμού, εκτιμώντας μάλιστα πως και το 2023 θα είναι μια χρονιά υψηλού πληθωρισμού. Πάντως η ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας -όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα εννεαμήνου- παραμένει υψηλή, ενώ προετοιμάζονται και προωθητικές πρωτοβουλίες. Ακόμη αναζητά ευκαιρίες για αποθεματοποίηση σε πρώτες ύλες όπως ζάχαρη αλλά και αλουμίνιο, ώστε να προστατευτεί από τυχόν νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες. 
  • Αξίζει να σημειωθεί πως η HBC έχει σταματήσει την παραγωγή προϊόντων Coca-Cola στη Ρωσία, ενώ όπως δήλωσε ο Zoran Bogdanovic στο Reuters η εταιρεία εχει περιορίσει συνολικά τις δραστηριότητές της στην χώρα και έχει μειώσει το προσωπικό που απασχολεί κατά διψήφιο ποσοστό. 
  • Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για τον μετασχηματισμό σε έξυπνη πόλη της Ρόδου. Τα υποέργα της εν λόγω παρέμβασης, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2025, περιλαμβάνουν τη δημιουργία συστημάτων πυροπροστασίας με έξυπνες κάμερες και αισθητήρες, την υλοποίηση συστημάτων έξυπνης διάβασης πεζών, ολοκληρωμένης ενεργειακής διαχείρισης κτηρίων, διαχείρισης κυκλοφορίας οχημάτων, τηλεφροντίδας και δικτύου αισθητήρων σε σχολικά κτήρια για τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα, των ρύπων και των ταλαντώσεων.
  • Θυμάστε τη Διάτμηση, την κατασκευαστική εταιρεία με μέτοχο και μέλος του δ.σ. τον Αλέκο Φλαμπουράρη που αποκαλύφθηκε ότι το 2016 είχε λάβει ορισμένα έργα από το ευρύτερο Δημόσιο; Και μόλις έγινε γνωστή η αποκάλυψη ο πρώην συριζαίος υπουργός δήλωσε ότι μόλις του ανακοινώθηκε ότι θα υπουργοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου, έδωσε εντολή να προχωρήσει η διαδικασία αποχώρησης του από το διοικητικό συμβούλιο και την μετοχική σύνθεση της εταιρείας; Αποτελούν ιστορία όλα αυτά, αλλά καλό είναι τα θυμόμαστε που και που. Η αναφορά στη Διάτμηση είναι με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματά της για το 2021, έτος κατά το οποίο η τεχνική εταιρεία δεν τα πήγε άσχημα για τα δεδομένα της. Εμφάνισε δηλαδή τζίρο κατά 271% μεγαλύτερο, σε περίπου 2 εκατ. ευρώ, κέρδη προ τόκων και φόρων 910 χιλ. ευρώ από ζημίες 550,6 χιλ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 731,4 χιλ. ευρώ από ζημίες 651,2 χιλ. ευρώ.
  • Καλές κάποιες ανακοινώσεις εταιρειών (και μη) για πρόοδο όσον αφορά τις πτήσεις με υδροπλάνο στην Ελλάδα. Καλό όμως, θα ήταν να έχουν κατά νου οι επαΐοντες ότι η τουριστική σεζόν του 2023 δεν είναι και τόσο μακρινή υπόθεση. Θέλουμε δηλαδή να πιστεύουμε ότι τουλάχιστον προς τα τέλη της άνοιξης του χρόνου, θα έχουμε τις πρώτες πτήσεις με υδροπλάνα, μια και κάποιοι δηλώνουν πανέτοιμοι από καιρό. Ειδάλλως, το εγχείρημα θα περιοριστεί σε παιχνίδι συμβούλων και μελετητών, των μόνων που επωφελούνται από projects που ποτέ δεν ξεκινούν-κλασική ελληνική παθογένεια.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News