Business Talk Δευτέρα 7/11/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το sequel της τράπεζας Αττικής, οι τυχεροί ξενοδόχοι και το (πολύ) μεγάλο σχέδιο της Avis

Το sequel της τράπεζας Αττικής, οι τυχεροί ξενοδόχοι και το (πολύ) μεγάλο σχέδιο της Avis
  • Μπορεί το ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών σε ότι αφορά τις μη συστημικές τράπεζες να έχουν μονοπωλήσει οι εξελίξεις στην Παγκρήτια τράπεζα και στις συνεταιριστικές, αλλά η ΤτΕ δεν ξεχνά την τράπεζα Αττικής. Μετά την συμφωνία των μετόχων για την νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ αλλά και την απόφαση να μην ενταχθούν στον Ηρακλή οι τιτλοποιήσεις Omega, Astir 1 και 2, η ΤτΕ με επιστολή της προς τους μετόχους, ζητά να ενημερωθεί για το σχεδιασμό μείωσης των κόκκινων δανείων, που διαμορφώνονται στο δυσθεώρητο ποσοστό του 65%. Οι μέτοχοι ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington καλούνται εκτός από το να καθορίσουν το ακριβές term sheet της συμφωνίας, αλλά και να προσδιορίσουν την στρατηγική διαχείρισης των κόκκινων δανείων και το κατά πόσο αυτή θα περιλαμβάνει την οργανική διαχείριση ή την πώληση χαρτοφυλακίων και σε τι ποσοστό.

 

  • Οκτώ επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος εντάχθηκαν στην πρώτη δέσμη χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Οι πέντε αφορούν ξενοδοχεία, άλλες δύο τις δύο μεγάλες επιχειρήσεις εκμισθώσεων αυτοκινήτων της Ελλάδας και μία ακόμα στην ακτοπλοΐα. Μακράν το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο όμως είναι αυτό της Avis ή αλλιώς Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις για την προμήθεια στόλου ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών οχημάτων με σκοπό την απόκτηση τροχαίου υλικού καθαρών αστικών μεταφορών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 400 εκατ. και έχει χρηματοδοτηθεί από δύο διαφορετικές εμπορικές τράπεζες εκτός από το ταμείο ανάκαμψης.

 

  • Στα ξενοδοχεία ξεχωρίζουν το επενδυτικό σχέδιο 40 εκατ. για την κατασκευή νέου ξενοδοχείου πέντε αστέρων με δυναμικότητα 261 δωμάτιων στην Κω από την εταιρεία Πατούρης και το σχέδιο 42,3 εκατ. για την αναβάθμιση σε κατηγορία πέντε αστέρων ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Χερσόνησο της Κρήτης από την Κρητικός Επενδυτικός Όμιλος Ελλάδας, της Μαρίτας Καράτζη . Επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. πραγματοποιεί και το ξενοδοχείο Patmos Aktis για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του. Επίσης στον Αποκορώνα της Κρήτης η Ακτή Καλύβες Ξενοδοχειακές & Τουριστικές Επιχειρήσεις εκτελεί επενδυτικό σχέδιο 14,4 εκατ. για την κατασκευή ξενοδοχείου 97 δωματίων. Ένα ακόμα project προϋπολογισμού 1,12 εκατ. της Spyridakos Group αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενου ξενοδοχείου στην Σέριφο.

 

  • Το δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικού ενδιαφέροντος επενδυτικό πλάνο είναι αυτό της Autohellas προϋπολογισμού 170 εκατ., επίσης για την προμήθεια στόλου ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών οχημάτων. H ακτοπλοϊκή Attica Συμμετοχών χρηματοδοτήθηκε κατά 50% για το σχέδιο προϋπολογισμού 16,3 εκατ. για την Ψηφιοποίηση υφιστάμενων συστημάτων σε 20 πλοία της και την ψηφιοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών. 

 

  • Με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται ότι προχωρά η στρατολόγηση στο νέο app άμεσων μεταφορών χρημάτων και ηλεκτρονικών πληρωμών payzy της Cosmote. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της εφαρμογής, η οποία έκανε πρεμιέρα πριν από ένα μήνα, οι νέοι λογαριασμοί ξεπερνούσαν τους 2.000 την ημέρα. Το μεγάλο στοίχημα είναι βέβαια η εφαρμογή να γίνει το βασικό μέσο πληρωμών, με στόχευση ειδικά στις νεότερες ηλικίες. Σε αυτό βοηθά και το σύστημα επιβράβευσης που έχει λανσάρει η Cosmote, αλλά και οι συνέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε προσφορές και σε άλλες υπηρεσίες του ομίλου όπως η κινητή ή η πλατφόρμα παραγγελιών Box. Ο ανταγωνισμός πάντως αναμένεται να παραμείνει σκληρός, τόσο από τους παραδοσιακούς παίκτες, όσο και από νέους που ετοιμάζονται να κάνουν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά.

 

  • Σταθερά στο κλειστό κλαμπ των αεροδρομίων που εμφανίζουν σημαντική βελτίωση του αριθμού των πτήσεων, συγκριτικά με το 2019, βρίσκεται το Ελευθέριος Βενιζέλος. Συγκεκριμένα, την πρώτη Παρασκευή του Νοεμβρίου ενίσχυσε, σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέρα του 2019, τον αριθμό των αφίξεων και αναχωρήσεων αεροπλάνων κατά 2%. Την ίδια επίδοση εμφανίζει το Παρίσι (αεροδρόμιο Ορλύ), το Λονδίνο (Στάνστεντ) και η Λισαβόνα. Η ανάκαμψη είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι όσοι προέβλεπαν επιδείνωση στις αερομεταφορές από το Φθινόπωρο.

 

  • Στη χορήγηση αδείας στον ΟΠΑΠ για τη διεξαγωγή του ευρωπαϊκού λόττο (Eurojackpot) προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, όπως προβλέπει διάταξη του νόμου, που ψηφίστηκε πρόσφατα, για την εταιρική διακυβέρνηση των ΔΕΚΟ. Η άδεια ισχύει για δέκα έτη, χρονικό διάστημα που αρχίζει από την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης κλήρωσης του Eurojackpot στην Ελλάδα. Η υπουργική απόφαση ορίζει το τίμημα για όλη τη διάρκεια της αδείας στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο συμμετέχει στα έσοδα από τη διεξαγωγή του ευρωλόττο με ποσοστό 30% επί του μεικτού κέρδους του ΟΠΑΠ. Η Ελλάδα γίνεται η 19η ευρωπαϊκή χώρα που θα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό λόττο (Eurojackpot), που κοστίζει 2 ευρώ ανά στήλη. Στόχος του τυχερού παιχνιδιού είναι οι παίκτες να βρουν σε συνολικά 50 αριθμούς τους 5 που κερδίζουν, όπως και δύο ακόμη σε σύνολο 12.

 

  • Για τις 18 Νοεμβρίου μετατέθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης της απιστίας εις βάρος της επιπλοβιομηχανίας Neoset που πτώχευσε το 2014. Είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί προχθές Τετάρτη, αλλά η διαδικασία διακόπηκε επειδή προηγήθηκε η συζήτηση υποθέσεων με μικρότερο αύξοντα αριθμό. Το κατηγορητήριο αποδίδει στον ιδρυτή της εταιρείας και σε μέλος του Δ.Σ. τις δύο κατηγορίες της απιστίας από κοινού και της άμεσης συνέργειας σε απιστία από κοινού, εκ των οποίων η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ. Θυμίζουμε πως η εν λόγω επιχείρηση μεταξύ άλλων, αν και είχε χρεοκοπήσει την αρχή της κρίσης, συνέχισε να λειτουργεί με νέα ΑΦΜ επί μακρόν.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News