Business Talk Τρίτη 4/10/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Τα ραντεβού στο Παρίσι και οι «μαραθώνιοι διαγωνισμοί»

Τα ραντεβού στο Παρίσι και οι «μαραθώνιοι διαγωνισμοί»
  • Τροπολογία που θα επιτρέψει στο ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει προς την Ειδική Διαχείριση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ποσό της τάξης των 123 εκατομμυρίων που οφείλει ως αποτέλεσμα διαιτητικής απόφασης και να μην συμψηφιστεί το ποσό αυτό με τις κρατικές επιδοτήσεις που πρέπει να ανακτήσει, αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η είσπραξη του ποσού αυτού από την ειδική διαχείριση είναι καταλυτικής σημασίας καθώς θα της επιτρέψει να καταβάλει οφειλές και αποζημιώσεις προς τους εργαζόμενους πριν μεταβιβάσει τις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου (πρόκειται για τον μισό της συνολικής έκτασης των ναυπηγείων που ελέγχει η ειδική διαχείριση) στον πλειοδότη – επενδυτή, τον όμιλο του Γιώργου Προκοπίου, ελεύθερες υποχρεώσεων. Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται κατά πληροφορίες από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο έλεγχος της σύμβασης πώλησης της άλλης μισής έκτασης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την ΕΤΑΔ στον όμιλο Προκοπίου. 
  • Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου αναμένεται πλέον να αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές που έχουν κατατεθεί πριν από ενάμιση μήνα στους δύο διαγωνισμούς μέσω των οποίων εκποιείται η ΛΑΡΚΟ. Οι καθυστερήσεις αποδίδονται σε διευκρινιστικά έγγραφα και βεβαιώσεις που έχουν ζητήσει ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση από τους υποψήφιους. Τα εν λόγω έγγραφα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, έχουν υποβληθεί πλέον όλα.  Δύο είναι τα επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για περιουσιακά στοιχεία της υπερχρεωμένης ΛΑΡΚΟ στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς, της Ειδικής Διαχείρισης και του ΤΑΙΠΕΔ. Ο πρώτος αφορά μεταλλεία ανά την Ελλάδα και ο δεύτερος την μακροχρόνια εκμίσθωση του εργοστασίου στην Λάρυμνα.
  • Το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε τη Δευτέρα τη διαδικασία για την παραχώρηση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (Ο.Λ.Β.). Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή στους συμβούλους που συνδράμουν το Ταμείο στη διαδικασία να διερευνήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη διάθεση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που ανέρχεται σε τουλάχιστον 67%. Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρον για το λιμάνι έχει διατυπώσει σε δηλώσεις του ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα. Η Ο.Λ.Β. έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης εως το 2062 του λιμένα Βόλου, των θαλάσσιων εγκαταστάσεων του αλιευτικού καταφυγίου που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του αιγιαλού της πόλης και των λιμενικών εγκαταστάσεων του Αλμυρού και της Αγριάς. Σύμβουλοι  στην διαδικασία είναι οι Deloitte, Euroconsultants και Doxiadis Associates.
  • Το Παρίσι θα επισκεφτεί αυτή την εβδομάδα η διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων. Στη γαλλική πρωτεύουσα θα είναι συγκεντρωμένοι αυτή την εβδομάδα χιλιάδες κυριολεκτικά επενδυτές.  Ο πρόεδρος, Χάρης Λαμπρόπουλος, και η CEO, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου είναι καλεσμένοι της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Bpifrance, στις 6 Οκτωβρίου, στο BIG (Bpifrance Inno Generation). Πρόκειται για εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Accor Arena όπου συμμετέχουν πάνω από 30.000 επιχειρηματίες και επενδυτές. Αποστολή της αναπτυξιακής τράπεζας είναι βέβαιος οι επαφές με επενδυτικά κεφάλαια αλλά και με ομολόγους οργανισμούς τόσο από την Γαλλία, την Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.  Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ενδέχεται να υπάρξουν και κάποιες κατ’  αρχήν συμφωνίες. Θα επανέθουμε. 

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News