Business Talk Πέμπτη 6/04/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Γεμίζουν αεροπλάνα, βαπόρια και ξενοδοχεία για το Πάσχα με επιβατική κίνηση ρεκόρ

Γεμίζουν αεροπλάνα, βαπόρια και ξενοδοχεία για το Πάσχα με επιβατική κίνηση ρεκόρ
  • Σε επίπεδα που αναμένεται να σηματοδοτήσουν νέο ιστορικό ρεκόρ προβλέπεται να διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση κατά το Πάσχα, ξεπερνώντας ακόμα και τα προ της πανδημίας επίπεδα. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία που θα είναι ανοιχτά από την Μεγάλη Εβδομάδα κινούνται άνω του 90% και σε περιπτώσεις ακόμα και πλησίον του 100%, ανάλογα με τον προορισμό. 
  • Παράλληλα η ακτοπλοϊκή κίνηση με βάση τις μέχρι στιγμής πωλήσεις εισιτηρίων δείχνει κατακόρυφη αύξηση σε σχέση με το 2022 και πληρότητες πάνω από το 90% στα δρομολογημένα καράβια. Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή, η Attica Group έχει δρομολογήσει φέτος ένα επιπλέον πλοίο δυναμικότητας 1.700 επιβατών προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση για μεταφορές προς νησιωτικούς προορισμούς.
  • Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), o αριθμός των πτήσεων στην Ελλάδα τον Απρίλιο αναμένεται αυξημένος κατά 10% – 15% σε σχέση με πέρσι, περίοδος κατά την οποία είχε ήδη ξεπεραστεί ο αριθμός των πτήσεων του αντίστοιχου μήνα του 2019, τελευταίου πριν την πανδημία έτους.
  • Στην φετινή αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα κατά το επόμενο δεκαήμερο συμβάλλει σημαντικά και η σύμπτωση του Καθολικού με το Ορθόδοξο Πάσχα. Ειδικότερα το Καθολικό Πάσχα προηγείται ακριβώς μίας εβδομάδας του Ορθόδοξου δημιουργώντας συνθήκες αυξημένης επιβατικής κίνησης, τόσο από επαναπατριζόμενους για διακοπές στη χώρα τους Έλληνες και βέβαια ξένους ταξιδιώτες, όσο και από Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τις διακοπές της περιόδου.
  • Κάπως έτσι, όλοι οι παραδοσιακοί προορισμοί της εορταστικής περιόδου του Πάσχα εμφανίζουν αυξημένο ρυθμό κρατήσεων σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Μάλιστα η ομοσπονδία κάνει λόγο για κλιμάκωση των πληροτήτων των ξενοδοχείων καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα που θα στηριχτεί και από τις last minute κρατήσεις, τόσο σε ορεινές και παράκτιες, όσο και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι πληρότητες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας, αναμένεται να κυμανθούν από 70% έως 90% στα ανοιχτά ξενοδοχεία των περισσότερων πασχαλινών προορισμών και σε κάποιες περιπτώσεις να αγγίξουν και το 100%. Διευκρινίζεται πάντως πως δεν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και ειδικότερα ο αριθμός των εποχιακών επιχειρήσεων που θα επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα παραμένει μικρός σε σχέση με το σύνολο των καταλυμάτων της χώρας. Εκτιμάται πως θα κινηθεί περίπου στο 30%, δηλαδή περί τα 3.000 ξενοδοχεία. Στην Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τη Χαλκιδική, η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα και έως τις αρχές Μαΐου.
  • Στους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα κατατάσσονται η Κέρκυρα, η Ύδρα, η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η Πάτμος, τα Λουτρά Αιδηψού, η Καβάλα, η Θάσος, το Πήλιο, η Σαντορίνη (όπου σύμφωνα με την ομοσπονδία θα ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων) και η Μύκονος.
  • Προς επανεκκίνηση οδεύει το project της θυγατρικής της Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Και αυτό διότι εξασφαλίστηκε το project financing ύψους 680 εκατ. ευρώ από κοινοπρακτικό σχήμα με επικεφαλής την Εθνική και την Πειραιώς. Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα δάνειο 480 εκατ. ευρώ, χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ένα δάνειο-γέφυρα 100 εκατ. ευρώ που θα αντικατασταθεί με ίσο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2024. Με τον δανεισμό καλύπτεται το 80% της επένδυσης και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν ίδια κεφάλαια από την Eldorado Gold. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 2,5 με 3 χρόνια και η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2026.
  • Άκρως σημαντική είναι η επένδυση του ΔΑΑ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεν πρόκειται για υπερβολή εάν ληφθεί υπόψη ότι τo νέο φωτοβολταϊκό πάρκο 16 μεγαβάτ αποτελεί την μεγαλύτερη μονάδα αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, η οποία παράγει το 45% περίπου της ετήσιας κατανάλωσης της εταιρείας του αεροδρομίου. Η παραγωγή, δε, της εγκατάστασης, ύψους 27.500 μεγαβατωρών ετησίως, αντιστοιχεί περίπου στην κατανάλωση 6.650 νοικοκυριών. Υπολογίζεται ακόμη ότι έως το 2046, από τη λειτουργία της νέας εγκατάστασης των 16 μεγαβάτ, αποσοβούνται 71.500 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα δάσος αντίστοιχο της έκτασης του αεροδρομίου (16.000 στρέμματα). Το έργο εντάσσεται στον στόχο του «Ελ.Βενιζέλος» “Route 2025” που είναι συνολική επένδυση της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, συνδυαστικά με το πρώτο φωτοβολταϊκό των 8 ΜW που λειτουργεί από το 2011 (το οποίο συμβατικά παράγει για το δημόσιο δίκτυο) και το καινούργιο των 16 MW αυτοπαραγωγής, παράγονται τα 2/3 των απαιτούμενων αναγκών του ΔΑΑ σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές εντός του αεροδρομίου. Έτσι, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καθίσταται πρωτοπόρος -ίσως και μοναδικός- ανάμεσα στα αεροδρόμια στην Ευρώπη και διεθνώς.
  • Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που έδωσε ο CEO του ΔΑΑ Γιάννης Παράσχης, κατά τη χθεσινή τελετή εγκαινίων. Ο ΔΑΑ, δηλαδή, έχει επιτύχει μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε ποσοστό πάνω από το 60% την περίοδο 2005-2022 (δηλ. από 67.000 τόνους σε 27.641 τόνους CO2), παρά τη σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης. «Η ιστορία της αειφόρου ανάπτυξης στην Ελλάδα ξεκινά το 1982 όπου εγκαταστάθηκε στην Κύθνο το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη και το πρώτο υβριδικό Wind-PV-Diesel στον κόσμο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΑΑ Ριχάρδος Λαμπίρης. Ενδιαφέρουσα, εξίσου, ιστορική αναδρομή. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News