Business Talk Τετάρτη 11/01/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Ποια εισηγμένη οδεύει σε νέα ΑΜΚ, ποιος όμιλος έχει προσημειώσει το μεγαλύτερό του project και πόσο θα αποτιμηθεί ο ΔΑΑ

Ποια εισηγμένη οδεύει σε νέα ΑΜΚ, ποιος όμιλος έχει προσημειώσει το μεγαλύτερό του project και πόσο θα αποτιμηθεί ο ΔΑΑ
  • Μπορεί η συμφωνία με τους Καναδούς για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών να είναι γεγονός (αφού τους δόθηκε η δυνατότητα να αγοράσουν απευθείας ένα επιπλέον 10%, αποκτώντας έτσι την απόλυτη πλειοψηφία που θα τους αφήσει να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους) αλλά το κλίμα στις αγορές δεν είναι ιδανικό. Μετά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2021, η παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών υποχώρησε σημαντικά το 2022, μας πληροφορεί η ΕY. Με μόνο 1.333 δημόσιες εγγραφές να συγκεντρώνουν 179,5 δισ. δολάρια, η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών μειώθηκε πέρυσι κατά 45% και 61% ως προς τον αριθμό των συμφωνιών και τα έσοδα, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.
  • Θα μου πείτε βέβαια πως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, ένα proxy στην επιτυχία του ελληνικού τουρισμού και μία ισχυρά μερισματοφόρος μετοχή. Αλήθεια είναι αυτό. Ωστόσο καθώς το μέσο μέγεθος των συναλλαγών περιορίστηκε λόγω των μειωμένων αποτιμήσεων και της κακής απόδοσης των χρηματιστηρίων, το 2002 ήταν μικρότερος και ο αριθμός μεγάλων δημόσιων εγγραφών. Και o Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι μία εισαγωγή της τάξης των 2,5 – 3 δισεκατομμυρίων. Αν στοιχηματίζαμε, θα λέγαμε ότι, κόντρα στην παγκόσμια τάση, το αεροδρόμιο της Αθήνας θα τα καταφέρει να συγκεντρώσει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον. Τώρα κατά πόσο προλαβαίνει αυτό να γίνει πριν ή μετά τις εκλογές είναι ένα άλλο ερώτημα.
  • Quiz: Ποια, ευυπόληπτη, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχείρηση έχει EBITDA σχεδόν ίσο με τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του κόστους του δανεισμού της και δεν το έχουν αντιληφθεί πάρα λιγοστοί εκ των μικρομετόχων της; Για να σας το κάνουμε πιο εύκολο αρκεί, ίσως, να σας πούμε πως η εικόνα αυτή των οικονομικών της εκτιμάται από ανεξάρτητους χρηματιστηριακούς παρατηρητές πως θα την οδηγήσει συντομότερα παρά αργότερα σε (νέα) μεγάλη αύξηση κεφαλαίου…
  • Quiz 2: Αληθεύει ότι μεγάλος εισηγμένος βορειοελλαδίτικος όμιλος προχώρησε στην πρόσληψη διακεκριμένου Αμερικανού συμβούλου με σοβαρές διασυνδέσεις με ισχυρούς θεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών παρά το «ανατολικοευρωπαικό DNA» της;
  • Quiz 3: Ποια (μεγάλη) εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων πουλάει πολυδιαφημισμένα διαμερίσματα και στα συμβολαιογραφικά προσύμφωνα διαπιστώνουν οι αγοραστές πως τα σπίτια αυτά είναι ενεχυριασμένα όλα πλήρως σε πιστώτρια τράπεζα που θα άρει την προσημείωση μόνο με την ολοσχερή εξόφληση από τον αγοραστή;
  • Quiz 4: Ποια πρωτοποριακή μέθοδος διακίνησης αντικειμένων, η οποία εξετάζεται αρμοδίως να υιοθετηθεί στην Αθήνα, θα περάσει γρήγορα στη λήθη ως σχέδιο επί χάρτου; Ίσως η απάντηση να γίνει ευκολότερη, εάν ληφθεί υπόψη ότι το ρυθμιστικό καθεστώς είναι τόσο πολύπλοκο και δύσκολο που περισσότερες πιθανότητες έχει, κάποια στιγμή, ο πύραυλος της Virgin Orbit να φτάσει στο ύψος της προγραμματισμένης τροχιάς του. Δυστυχώς οι καλές προθέσεις και το όραμα δεν είναι πάντοτε αρκετά. Παρόλ’ αυτά, οι εξελίξεις στο πεδίο αυτό ίσως έρθουν πιο σύντομα από όσο αναμένεται και να είναι και αναπάντεχες.
  • Σάρκα και οστά αποκτά η εταιρεία ακινήτων του e-ΕΦΚΑ που θα αναλάβει το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ασφαλιστικού φορέα που ξεπερνά τα 400 ακίνητα και σε αντικειμενική αξία το 1 δισ. ευρώ. Χθες ανακοινώθηκε ότι πρόεδρος της εταιρείας ειδικού σκοπού ανέλαβε ο Φίλιππος Κονταξής και διευθύνουσα σύμβουλος η Κατερίνα Τζωάννου, δύο στελέχη με μεγάλη εμπειρία στην αγορά ακινήτων και όχι μόνο. Η επαγγελματική διαχείριση του μεγάλου χαρτοφυλακίου αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ αλλά και να λειτουργήσει ευεργετικά για την ευρύτερη αγορά ακινήτων, αν και εφόσον προχωρήσει η αξιοποίηση των «φιλέτων» του οργανισμού που παραμένουν για πολλά χρόνια αναξιοποίητα. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News