Business Talk Πέμπτη 11/05/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Η ανοδική πορεία της οικοδομής, τα σχέδια της Intrakat και το project της Μαρίνας Αλίμου 

Η ανοδική πορεία της οικοδομής, τα σχέδια της Intrakat και το project της Μαρίνας Αλίμου 
  • Η Ελλάδα φαίνεται ότι διατηρεί την αναπτυξιακή της πορεία, χάρη στα δημόσια έργα, στον ισχυρό τουριστικό κλάδο της χώρας και στην ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, αναφέρει η ΤΙΤΑΝ στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε χθες. Τα μεγάλα έργα υποδομών, περιλαμβανομένης της σημαντικής αστικής ανάπτυξης του Ελληνικού, αρχίζουν να αυξάνουν τους όγκους πωλήσεων.
  • Σύμφωνα με την ΤΙΤΑΝ, η Ελλάδα κατέγραψε ένα πολύ ισχυρό πρώτο τρίμηνο, καθώς οι πωλήσεις και η κερδοφορία αυξήθηκαν σημαντικά σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, αξιοποιώντας τις καθετοποιημένες δραστηριότητές μας στη χώρα. Οι επιδόσεις ενισχύθηκαν επίσης από τις ήπιες καιρικές συνθήκες και ευνοήθηκαν συγκριτικά με τα χαμηλά επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2022. Η ζήτηση ενισχύθηκε από το μεγάλο αριθμό δημοσίων έργων και από τις επενδύσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, οι οποίες παραδοσιακά αυξάνονται καθώς πλησιάζει η τουριστική σεζόν. Η αγορά κατοικίας και οι εργασίες ανακαίνισης διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα. Αυξήσεις τιμών τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές του έτους για όλα τα προϊόντα με σκοπό ο Όμιλος να καλύψει το αυξημένο κόστος των υψηλών τιμών ενέργειας, πρώτων υλών και μεταφοράς. 
  • Αυξάνεται με σταθερά βήματα το ανεκτέλεστο της Intrakat. Συνολικά στη διάρκεια του 2022 υπεγράφησαν νέες συμβάσεις ύψους €472,2 εκατ., ενώ από τα νέα προς υπογραφή έργα από την 01.01.2023 έως σήμερα έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους €364,7 εκατ. Οι βλέψεις της Intrakat δεν σταματούν στις κατασκευές και την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, για την οποία αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αντίθετα η εταιρεία σχεδιάζει νέες επενδύσεις και στους άλλους βασικούς κλάδους δραστηριοποίησης, όπως τα ΣΔΙΤ, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το Real Estate. Ειδικά στις ΑΠΕ η εταιρεία θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες στη σύναψη ομολογιακού δανείου 120 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων έργων. 
  • Προχωράει σιγά-σιγά το μεγάλο project της αναμόρφωσης της Μαρίνας Αλίμου. Εσχάτως δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει η Reds.  Προβλέπεται η δημιουργία σύγχρονης μαρίνας 979 θέσεων ελλιμενισμού συνολικά, από τις οποίες 873 αφορούν σε γιοτ μήκους έως 50 μέτρων, 95 αφορούν σε ναυταθλητικά σκάφη από 6 μ. έως 15 μ., και 11 αφορούν σε αλιευτικά σκάφη. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας θα διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές για την εξυπηρέτηση των επιβαινόντων στα σκάφη, όπως διοικητήριο, χώρους υγιεινής (με ντους, πλυντήριο και στεγνωτήριο), super market, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, εμπορικά καταστήματα, αποθήκες, χώρους εστίασης. Επίσης, περιλαμβάνει χώρο χερσαίας απόθεσης και συντήρησης σκαφών, ξενοδοχείο και λοιπές χρήσεις τουρισμού-αναψυχής και διοίκησης και λειτουργίας μαρίνας. Τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πότε θα ξεκινήσουν τα έργα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News