Business Talk Πέμπτη 4/05/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Η ενίσχυση των ΕΑΣ, τα πρόστιμα της Επ. Κεφαλαιαγοράς και το Smart Readiness 

Η ενίσχυση των ΕΑΣ, τα πρόστιμα της Επ. Κεφαλαιαγοράς και το Smart Readiness 
  • Μια πολύτιμη και σημαντική ένεση ρευστότητας πρόκειται να λάβουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και το εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών στο Λαύριο αν προχωρήσει ο σχεδιασμός για την κατανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων, στο πλαίσιο των κινήσεων που γίνονται για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με βάση τις αυξημένες ανάγκες αμυντικού υλικού που προέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 
  • Σύμφωνα με πληροφορίες καλά ενημερωμένων πηγών η χρηματοδότηση προς την ΕΑΣ υπολογίζεται στα 60 έως 80 εκατομμύρια ευρώ και αυτό όταν ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατά το 2021, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία, διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 6 εκατομμυρίων ευρώ, με το μετά φόρων αποτέλεσμα να είναι ζημιές ύψος 85 εκατομμυρίων. Αλλά και το 2020 ο κύκλος εργασιών, αν και υψηλότερος, βρισκόταν μόλις στα 16,4 εκατομμύρια με επίσης ζημιογόνα (-129 εκατ) την χρήση. Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως η εξασφάλιση έργου ακόμα και 60 εκατομμυρίων, δύναται να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. 
  • Πρόστιμα συνολικής αξίας 1.761.500 ευρώ επέβαλε το 2022 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συνολικά κατά την προηγούμενη χρονιά επιβλήθηκαν 58 πρόστιμα τα 21 εκ των οποίων σε φυσικά πρόσωπα, τα 19 σε εισηγμένες εταιρείες, τα 17 σε ΑΕΠΕΥ, ΑΕΕΔ, ΑΕΔΑΚ και τράπεζες και ένα σε λοιπά νομικά πρόσωπα.
  • Ακόμη την προηγούμενη χρονιά η Ειδική Υπηρεσιακή Μονάδα αντιμετώπισης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, διενέργησε, στο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας, επιτόπιους ελέγχους σε εποπτευόμενες εταιρείες. Από τις εταιρίες που ελέγχθηκαν μέσα στο έτος διαπιστώθηκαν αδυναμίες σε δύο ΑΕΠΕΥ και μία ΑΕΔΑΚΕΣ στις οποίες απευθύνθηκαν έγγραφες συστάσεις. Επίσης μέσα στο 2022 ολοκληρώθηκε η διοικητική διαδικασία για εννέα εταιρίες που είχαν ελεγχθεί μέσα στο 2021. Επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 € σε ένα πάροχο ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων με παραστατικό νόμισμα, ενώ ένας άλλος πάροχος διαγράφηκε από το σχετικό μητρώο. 
  • Τέλος, το 2022, υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 146 καταγγελίες/ αναφορές έναντι 194 καταγγελιών/ αναφορών το 2021, 147 καταγγελιών/ αναφορών το 2020, 85 καταγγελιών/ αναφορών το 2019, 116 τo 2018 και 280 το 2017, ενώ διεκπεραιώθηκαν 178 καταγγελίες. Κατά τη διάρκεια του έτους, το 111 111 Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επέβαλε κατόπιν εξέτασης σχετικών καταγγελιών από το αρμόδιο Τμήμα πρόστιμα συνολικού ύψους 161.000 ευρώ, λόγω διαπίστωσης παραβάσεων της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς. 
  • Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το Smart readiness για την παροχή επιδότησης συνολικού ύψους 148,4 εκατ. ευρώ ώστε να αναβαθμιστεί η τεχνολογική υποδομή 120.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα. Πυλώνας του συγκεκριμένου προγράμματος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η εγκατάσταση της απαιτούμενης καλωδίωσης για την τοποθέτηση οπτικής ίνας με στόχο την περαιτέρω διαθεσιμότητα και διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για τη χρηματοδότηση, εάν όχι του συνόλου, του μεγαλύτερου μέρους των εργασιών που αφορούν την οπτική ίνα είναι αυτές να συνδυαστούν με τη δημιουργία υποδομής που θα επιτρέψει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η μέση δαπάνη για την αναβάθμιση σε έξυπνη, για παράδειγμα, μιας τετραώροφης πολυκατοικίας τοποθετείται σε 1.000 ευρώ. για την παροχή επιδότησης συνολικού ύψους 148,4 εκατ. ευρώ ώστε να αναβαθμιστεί η τεχνολογική υποδομή 120.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα. Αντικείμενο του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών προς την Κοινωνία της Πληροφορίας για την υποστήριξη, παρακολούθηση, συντονισμό, διαχείριση όλων των έργων που αφορούν το smart readiness.
  • Ουκ ολίγοι διαγωνισμοί για την μίσθωση ακινήτων για τη στέγαση των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται σε εξέλιξη, τονώνοντας και αυτό το κομμάτι της αγοράς ακινήτων. Ενδεικτικά, ακίνητο 157 τ.μ. ψάχνει το Αστυνομικό Τμήμα Πόρου, ενώ κάτι αντίστοιχο αλλά μεγαλύτερο σε μέγεθος (429 τ.μ.) αναζητά και το τμήμα Ασφάλειας Καμινίων-Νέου Φαλήρου. Στην αγορά για ακίνητα έχει βγει και η Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά που ψάχνει χώρους 3.450 τ.μ. και η διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών και η πυροσβεστική υπηρεσία (845 τ.μ.) Ρεθύμνου.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News