Business Talk Τετάρτη 22/03/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Γιατί καθυστερεί η μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ, τα πρόστιμα της Κομισιόν και τα bonus της ΕΑΒ

Γιατί καθυστερεί η μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ, τα πρόστιμα της Κομισιόν και τα bonus της ΕΑΒ
  • Σε διαδικαστικά, δικαστικά και θέματα προγραμματισμού της Βουλής ευθύνης του ΤΑΙΠΕΔ αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών την δωδεκάμηνη παράταση που δόθηκε πριν λίγες μέρες για την μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στην κοινοπραξία ΓΕΚ Τερνα-AD Holdings. Η εξέλιξη προκάλεσε έκπληξη, ακόμα και στους πλέον επιφυλακτικούς, εξαιτίας της πολυετούς διαρκείας εκκαθάρισης της υπερχρεωμένης προβληματικής μεταλλευτικής επιχείρησης.
  • Ειδικότερα πηγές στο υπουργείο Οικονομικών εξηγούν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα για την ολοκλήρωση του ελέγχου των συμβάσεων μεταβίβασης των ορυχείων και εκμίσθωσης του εργοστασίου στην Λάρυμνα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ κατόπιν θα απαιτηθεί περαιτέρω χρόνος για την τακτοποίηση άλλων ζητημάτων και κυρίως για την υποβολή προς κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης, δεδομένων και των εθνικών εκλογών που αναμένεται να μεσολαβήσουν.
  • Στο μεταξύ εκκρεμότητα υφίσταται και από προσφυγή τράπεζας κατά της ΛΑΡΚΟ στο Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση του οποίου δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Ωστόσο τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για παλαιότερη και όχι καταλυτικής σημασίας για την εξέλιξη της διαδικασίας υπόθεση.
  • Στη χθεσινή τελετή για την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του Ναυπηγείου της ΕΝΑΕ στον Σκαραμαγκά στον Γιώργο Προκοπίου, μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι τόσο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όσο και για τη ΛΑΡΚΟ η χώρας μας πληρώνει κάθε μήνα πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε πως ενόψει των μεταβιβάσεων η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επιστολή προς την Κομισιόν για την επανεξέταση αυτών των προστίμων. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο», ανέφερε. 
  • Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή κινήτρου παραγωγικότητας στους εργαζομένους της ΕΑΒ προβλέπει κοινή απόφαση των Σταϊκούρα και Σκυλακάκη. Η έκδοση της εν λόγω απόφασης προβλέπεται από το Ν. 4941/2022, έχοντας ως στόχο την ποιοτική και χρονική επίτευξη στόχων υλοποίησης προγραμμάτων και συμβατικών υποχρεώσεων της αμυντικής βιομηχανίας, ιδίως όσον αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις αναφορικά με την παράδοση έργων στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
  • Το θέμα, μεταξύ άλλων, είναι ποιοι θα εισπράξουν το bonus. Οι υπάλληλοι ορίζονται με απόφαση του CEO με κριτήριο τη φύση των καθηκόντων και την επίτευξη στόχων και την εύρυθμη λειτουργία των οργανικών μονάδων. Επίσης, το ύψος του bonus δεν ορίζεται οριζόντια, αλλά βάσει της εμπλοκής του κάθε υπαλλήλου στην υλοποίηση των στόχων και σε συνάρτηση με την προσφορά του στην λειτουργία και το έργο της υπηρεσίας. Μοιάζει κάπως περίπλοκο, αλλά θα δοκιμαστεί κατά την εφαρμογή. Πάντως, οι τυχεροί θα μοιραστούν 2.560.000 ευρώ.
  • Σε καταρχήν συναντίληψη για τον οδικό χάρτη, που περιλαμβάνει την είσοδο με σημαντικό ποσό ως ιδιώτη επενδυτή της Thrivest συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ισχυρή πεποίθηση της Thrivest είναι ότι η διαδικασία που καταρχήν συμφωνήθηκε, δημιουργεί θετικές προοπτικές, τόσο για την Τράπεζα Αττικής, όσο και για δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου στο μέλλον, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.
  • Και τελικά έμεινε ένας. Η Intralot είχε μέχρι πρόσφατα το προνόμιο να διαθέτει τρεις αναπληρωτές CEO, εκτός βεβαίως από τον Σωκράτη Κόκκαλη που διατηρεί τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου. Στις 15 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η αποχώρηση του κ. Νικόλαου Νικολακόπουλου από το Δ.Σ. και τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, καθώς ανέλαβε καθήκοντα CEO της αμερικανικής θυγατρικής, Intralot Inc, που είναι και το «γκανιάν» του ομίλου. Χθες ανακοινώθηκε και η αποχώρηση του Φώτη Κωνσταντέλλου και την αντικατάστασή του από τον Κωνσταντίνο Φάρρη o οποίος αναλαμβάνει την θέση του Γενικού Διευθυντή Τεχνολογίας και του εκτελεστικού μέλους του ΔΣ, χωρίς όμως τις αρμοδιότητες του αναπληρωτή CEO που είχε ο προκάτοχος του. Και κάπως έτσι, ο Χρυσόστομος Σφάτος έμεινε μόνος του. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News