Business Talk Τετάρτη 1/03/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Τα σχέδια των Αμερικανών για την Καβάλα και τα νέα θετικά μηνύματα για τον τουρισμό

Τα σχέδια των Αμερικανών για την Καβάλα και τα νέα θετικά μηνύματα για τον τουρισμό
  • Το σχέδιο δημιουργίας μονάδας συναρμολόγησης αμερικανικών ελικοπτέρων της Erickson, γνωστής στην Ελλάδα κυρίως για τα μοντέλα πυρόσβεσης που διαθέτει, κάνει ακόμα ένα βήμα με την επίσκεψη σήμερα στην Καβάλα του CEO της εταιρείας Douglas L. Kitani και του αντιπροέδρου της Perkins από κοινού με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη αλλά και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Αν και θέλει ακόμα δρόμο για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα, οι σχεδιασμοί θέλουν την μονάδα να αναπτύσσεται στο ανενεργό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα προκειμένου να γίνεται συναρμολόγηση, συντήρηση και επισκευές πυροσβεστικών ελικοπτέρων της Erickson για την εξυπηρέτηση της αγοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπενθυμίζεται πως την περιοχή επισκέφτηκε προ μερικών εβδομάδων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Η εδρεύουσα στον Πειραιά Celestyal Cruises αγόρασε ένα από τα επτά κρουαζιερόπλοια που έχει αποκτήσει η Seajets σε τιμή ευκαιρίας κατά την πανδημία. Πρόκειται για το Aegean Goddess ναυπήγησης του 1994. Υπενθυμίζεται πως η Celestyal ανήκε εξ ολοκλήρου στον κυπριακό όμιλο Louis μέχρι το Νοέμβριο του 2021 οπότε και το αμερικανικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο Searchlight Capital απέκτησε μερίδιο 60%. Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πήγες η Celestyal θα επενδύσει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια για την ανακαίνιση του πλοίου που έχει δυναμικότητα 1.266 επιβατών. Οι εργασίες θα γίνουν στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Πειραιά. Η Celestyal μέχρι τώρα διέθετε δύο κρουαζιερόπλοια, το Celestyal Olympia χωρητικότητας 1.575 επιβατών (ναυπήγησης 1982) και το Celestyal Crystal χωρητικότητας 1.450 επιβατών (ναυπήγησης 1980 που εκτελούν δρομολόγια ως επί το πλείστο στα ελληνικά νησιά.
  • Ατμομηχανή του ελληνικού τουρισμού παραμένουν τα ελληνικά νησιά καθώς το τρίμηνο Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου πέτυχαν αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, δηλαδή το τελευταίο προ της πανδημίας έτος, και μάλιστα σε σταθερές τιμές, ενώ η εικόνα από τις προκρατήσεις για την τρέχουσα σεζόν είναι λίαν ενθαρρυντική. Οι επιδόσεις αυτές συνέβαλαν μάλιστα στην αύξηση του ελληνικού μεριδίου στην μεσογειακή τουριστική αγορά κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
  • Θετικές κρίνονται οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και για το 2023 βάσει των πρόδρομων δεικτών. Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα καταγράφεται σταδιακή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και αυξημένη διάθεση για ταξίδια διεθνώς παρά τη συσταλτική επίδραση του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα κατακτά υψηλές θέσεις στην προσέλκυση του τουριστικού ενδιαφέροντος, με τις πρώιμες κρατήσεις να εμφανίζονται υψηλότερες κατά 70% σε σχέση με το 2022, ενώ 11% υψηλότερα κινούνται οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τις πρώτες εβδομάδες Μαρτίου, αποτελώντας σηματωρό επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. «Με την επιφύλαξη της αβεβαιότητας που δημιουργεί η γεωπολιτική κατάσταση και η επιβάρυνση των ελληνικών ξενοδοχείων από υψηλό ενεργειακό κόστος και ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η φετινή τουριστική περίοδος ξεκινάει νωρίς και φαίνεται να έχει τα εχέγγυα να ξεπεράσει το ομολογουμένως δυνατό 2022», εκτιμούν οι οικονομολόγοι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας.
  • Το ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε ο όμιλος της HELLENIQ ENERGY στα καθαρά κέρδη του 2022 είναι γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα που ανακοινώθηκαν τα σχετικά αποτελέσματα. Αυτό που δείχνει μια προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων είναι πως ρεκόρ αποτελεσμάτων είχαν και όλες οι εταιρείες και δραστηριότητες του ομίλου, οι επιδόσεις των οποίων δεν συνδέονται με τα υψηλά περιθώρια διύλισης που υπάρχουν διεθνώς. Όπως σχολιάζουν πηγές της αγοράς, τα αποτελέσματα όπως και το γεγονός πως οι επενδύσεις των 500 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν κυρίως σε ΑΠΕ δείχνουν την στόχευση της διοίκησης του Ανδρέα Σιάμισιη στην επόμενη ημέρα στον χώρο της ενέργειας, αλλά και τον πετυχημένο μετασχηματισμό του ομίλου.
  • Αιφνιδίασε τους εμπόρους και ειδικά τους αρτοποιούς η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιδοτήσει τους επαγγελματικούς λογαριασμούς μέσης τάσης τον Μάρτιο. Από τον υπουργό Περιβάλλοντος δεν υπήρξε καμία αναφορά κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις. Δεν αποκλείεται πάντως εκπρόσωποι των παραπάνω επαγγελματιών να ζητήσουν σύντομα ραντεβού με τον υπουργό. Πηγές αποδίδουν την απόφαση στην μείωση του συνολικού κόστους και στην έναρξη της στήριξης της ενεργοβόρου βιομηχανίας με το ποσό των 50 ευρώ/Μεγαβατώρα που επίσης ανακοινώθηκε χθες. Δεν αποκλείεται πάντως αν τα δεδομένα αλλάξουν προς το χειρότερο να επιστρέψει και η επιδότηση στους επαγγελματικούς λογαριασμούς.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News