Business Talk Τρίτη 24/01/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Η νέα φάση της ψηφιοποίησης του κράτους και τα σχέδια για την ΕΑΒ

Η νέα φάση της ψηφιοποίησης του κράτους και τα σχέδια για την ΕΑΒ
  • Το σαρωτικό κύμα ψηφιοποίησης του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησε με την εμφάνιση της πανδημίας, μέχρι σήμερα αφορά κατά κύριο λόγο υπηρεσίες και πράγματα που λίγο πολύ θα θεωρούσε κάποιος δεδομένα. Είναι αυτό που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποκαλεί πολύ συχνά «μικρές νίκες», μικρά βήματα ψηφιοποίησης που όμως έχουν απτά αποτελέσματα, όπως η αποφυγή των ουρών και η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος. Τώρα όμως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκινά την χάραξη μιας νέας στρατηγικής που έχει ως στόχο να αλλάξει ριζικά πολλές πτυχές της ζωής μας, ο λόγος για το λεγόμενο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ).
  • Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει πολλές πτυχές της ζωής μας, από την υγειονομική περίθαλψη και τις μεταφορές έως την ενέργεια και τη βιομηχανική κατασκευή και μεταποίηση. Προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως αυτό το δυναμικό, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τη χρήση της τεχνολογίας IoT και για αυτό τον λόγο το υπουργείο προχώρα σε διαβούλευση με φορείς της αγοράς, επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους.
  • «Το όραμά μας για το IoT είναι να δημιουργήσουμε μια πιο ενοποιημένη και πιο συνδεδεμένη χώρα, στην οποία οι τεχνολογίες IoT χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και την υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο γενικό περίγραμμα της Εθνικής Στρατηγικής για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Ορισμένοι εκ των βασικών στόχων της κυβέρνησης για την εθνική στρατηγική είναι οι εξής: Η αύξηση της χρήσης του ΙοΤ σε βασικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και η ενέργεια, προκειμένου να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών και να μειωθούν το κόστος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η υποστήριξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βελτίωση της ποιότητας της ζωής και η ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τομέα του IoT, με σκοπό την προώθηση νέων προϊόντων, υπηρεσιών και μοντέλων εφαρμογών.
  • Με μια λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε χθες την αποστολή ανακοίνωσης – πρόσκλησης ενδιαφέροντος στους μεγαλύτερους νατοϊκούς αεροδιαστημικούς – αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα συμμετάσχει με ποσοστό έως 49% στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Στο τραπέζι, σύμφωνα με σχέδια που είχε αποκαλύψει παλαιότερα η Καθημερινή, βρίσκεται η διχοτόμηση της ΕΑΒ και η ιδιωτικοποίηση του παραγωγικού μέρους με την εισαγωγή στρατηγικού εταίρου, ο οποίος θα αναλάβει και τη διαχείριση της βιομηχανίας.
  • Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η παρουσία του πρωθυπουργού σήμερα στην τελετή παράδοσης των έργων Ασφαλείας Προμηθειών και Πληροφοριών (SSI – Security of Supply and Information) και του 5ου αεροσκάφους F-16 VIPER στην Πολεμική Αεροπορία που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα Βοιωτίας. 
  • «Κλείνουν» ένα-ένα τα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει η κατασκευή του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδικη (όταν επιλεγεί ο ανάδοχος). Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ -το πρώτο του είδους του- το οποίο έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 15 Μαρτίου. Τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών ασχολούνται με την… προετοιμασία του εδάφους για την υλοποίηση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι εργασίες απρόσκοπτα (όταν ξεκινήσουν). Σημειωτέον ότι στους ενδιαφερόμενους ανήκουν το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, η κοινοπραξία Intrakat– Suez Eau France S– ΕΥΑΘ και η Άκτωρ Παραχωρήσεις.
  • Περί τις 9.000 ευρώ θα κοστίσει η διοργάνωση της επίσκεψης των κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αθήνα από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τριήμερη, υψηλής σπουδαιότητας, επίσκεψη, με τις προσφερόμενες υπηρεσίες -κατά τη διάρκεια αυτής- να περιλαμβάνουν το συντονισμό της μεταφοράς της αποστολής από και προς το αεροδρόμιο και όπου άλλου ζητηθεί, ο συντονισμός των εργασιών, οι επισκέψεις της αποστολής σε 12 ξενοδοχεία, αλλά και ο συντονισμός της συνάντησης των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων με την ελληνική κυβέρνηση.
  • Ανάδοχο που θα αναλάβει το έργο της υποστήριξης και αναβάθμισης του συστήματος δημοσίων συμβάσεων (ΟΠΣ-ΕΣΗΔΗΣ) αναζητά, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, η Κοινωνία της Πληροφορίας. Πρόκειται για έργο συνολικής αξίας της τάξεως των 8,4 εκατ. ευρώ μέσω του οποίου επιδιώκεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω ψηφιακά η πλατφόρμα μέσω της οποίας πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί για τις δημόσιες προμήθειες. Απώτερος στόχος της παρέμβασης είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους των προμηθειών, η ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών και η αύξηση της διαφάνειας. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 24η Φεβρουαρίου.
  • Θετικό ισοζύγιο αναμένεται να εμφανίσει τη φετινή χρονιά η Κτιριακές Υποδομών, όπως προκύπτει από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της. Ειδικότερα, η εταιρεία με αντικείμενο την κατασκευή των δημόσιων κτιριακών υποδομών προβλέπεται να εμφανίσει έσοδα 114,6 εκατ. ευρώ και έξοδα 95,6 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να προκύπτει ισοζύγιο της τάξεως των 19 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της εταιρείας προέρχεται από επιχορηγήσεις, με ποσό 15 εκατ. ευρώ να προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News