Business Talk Τρίτη 28/02/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Έρχονται εξελίξεις σε ακτοπλοΐα και υδρογονάνθρακες

Έρχονται εξελίξεις σε ακτοπλοΐα και υδρογονάνθρακες
  • Η μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή, η Attica Group ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική, με ελληνικό management, ελληνική σημαία και Ελληνες μετόχους που προοπτικά θα περιλάβουν και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό μέσα από το ελληνικό χρηματιστήριο. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε μιλώντας στην Καθημερινή ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου, Κυριάκος Μάγειρας, εξηγώντας παράλληλα τα σχέδια για την ανάδειξη της ακτοπλοϊκής στη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως μετά και τη συγχώνευση με την ΑΝΕΚ, διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, όπως άλλωστε και το αρθρωτό επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του στόλου, προϋπολογισμού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Στην πρώτη και μοναδική συνέντευξη που έχει δώσει μέχρι σήμερα ο ισχυρός άνδρας της ακτοπλοϊκής, εξηγεί επίσης γιατί η εταιρεία του δεν φοβάται τον ανταγωνισμό από κολοσσούς όπως ο όμιλος Γκριμάλντι.
  • Το πιο ρεαλιστικό σενάριο για την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Καθημερινή η Λουίζα Παπαγεωργίου, Public and Government Affairs Manager Cyprus & Greece της Exxonmobil, είναι να γίνει στις αρχές του 2025, χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί και μέσα στο 2024 υπό προϋποθέσεις. «Μέσα στο 2023 θα κάνουμε την ανάλυση των σεισμικών δεδομένων. Υπάρχει πιθανότητα –και έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις– κάνοντας την ανάλυση να διαπιστωθεί ότι χρειαζόμαστε μια πιο εξειδικευμένη ανάλυση ή ότι χρειάζεται να συλλέξουμε και τρισδιάστατα δεδομένα για να έχουμε μια καθαρή εικόνα. Εάν υποθέσουμε ότι η ανάλυση των δισδιάστατων δεδομένων μας βοηθάει στο να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, τότε θα μπορούσε η γεώτρηση να προχωρήσει και μέσα στο 2024. Βεβαίως αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα θα “τρέξουν” οι αδειοδοτήσεις αλλά και πόσο γρήγορα θα βρεθεί το γεωτρύπανο. Το 2025 όμως είναι, θα έλεγα, το πιο ρεαλιστικό σενάριο», τονίζει.
  • Σαφή διαφοροποίηση από τις προβλέψεις στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για μείωση του φυσικού αερίου κατά 50% το 2030 εξέφρασε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κοζάνη στο πλαίσιο της έναρξης κατασκευής του αγωγού Δ. Μακεδονίας. «Το ΕΣΕΚ είναι ακόμη ένα προσχέδιο, πολύπλοκο, που είναι υπό συζήτηση και συμμετέχουμε κι εμείς στην αρμόδια επιτροπή. Εμείς πιστεύουμε αυτό που λέει η Ε.Ε. Οτι το φυσικό αέριο θα καλύπτει σημαντικό μέρος του μείγματος ενέργειας τις επόμενες δύο δεκαετίες», είπε η κ. Γκάλη. «Οχι ότι δεν πιστεύουμε στις ΑΠΕ. Ισα ίσα θα αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες, αλλά χρειάζονται έναν ισχυρό εταίρο, το φυσικό αέριο, και κάτι από αποθήκευση γιατί, όπως ξέρετε, η αιολική ενέργεια δεν είναι σταθερή», συμπλήρωσε. Η ίδια αναφέρθηκε και στις υποδομές του ΔΕΣΦΑ για τη μεταφορά υδρογόνου. Ο αγωγός που εγκαινιάστηκε χθες είναι ο πρώτος στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη που θα μεταφέρουν 100% υδρογόνο.
  • Η δημιουργία ενός ισχυρότερου πόλου μεταξύ των μικρών εταιρειών του κλάδου των ΑΕΕΑΠ αποτελούσε ζητούμενο για αρκετά χρόνια. Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και πλέον και η αύξηση του κόστους δανεισμού έχουν αποδυναμώσει τους πιο αδύναμους του κλάδου, από πλευράς μεγέθους. Κάπως έτσι, ο «γάμος» ανάμεσα στην Briq Properties του ομίλου Φέσσα και στην Intercontinental International της οικογένειας Χαλικιά αποτέλεσε μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Ο εξ Αμερικής ορμώμενος ομογενής επενδυτής δεν μετέφερε ποτέ την έδρα των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα, επιλέγοντας έμπιστα στελέχη για να «τρέξουν» την ελληνική εταιρεία ακινήτων που δημιούργησε, αποκτώντας ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Εμπορικής Τράπεζας. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News