Business Talk Δευτέρα 24/10/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Έρχονται κι άλλα data center – Μεσουρανεί (και) στην Ευρώπη η Β. Λαζαράκου

Έρχονται κι άλλα data center – Μεσουρανεί (και) στην Ευρώπη η Β. Λαζαράκου
  • Τρεις πολυεθνικές εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να αναπτύξουν και αυτές data center στην Ελλάδα, καθώς η χώρα αναδύεται σε πρωταγωνίστρια των διεθνών διαδρομών ψηφιακών δεδομένων, προσελκύοντας ένα οικοσύστημα εταιρειών τεχνολογίας πληροφορικής. Οι τρεις αυτές εταιρείες έχουν επιχειρηματικά σχέδια, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην Καθημερινή της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος του Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής.
  • Οι συζητήσεις έχουν ξεπεράσει το αρχικό στάδιο και αναμένεται η υποβολή αιτήσεων για ένταξη των επιχειρηματικών σχεδίων στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων το προσεχές διάστημα. Αν και ο επικεφαλής του Enterprise Greece δηλώνει δεσμευμένος να μην αποκαλύψει στην παρούσα φάση την ταυτότητα των εν λόγω εταιρειών, πηγές της αγοράς εκτιμούν πως ενδεχομένως είναι όμιλοι όπως οι Equinix, CyrusOne, Expedient ή Iron Mountain. Οι επενδύσεις αυτές, εφόσον οριστικοποιηθούν και προχωρήσουν, έρχονται να προστεθούν στα data centers που αναπτύσσουν η Microsoft, η Google και η Amazon Web Services και στις νέες υποδομές που δρομολογεί η Digital Realty στην Ελλάδα μέσω της προ διετίας εξαγοράς της ελληνικής Lamda Hellix.
  • Η ανάπτυξη και νέων data centers στην Ελλάδα, πέραν αυτών των Microsoft, Amazon και Google, κρίνεται, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, απαραίτητη μετά και τη συμφωνία νωρίτερα φέτος μεταξύ Αθήνας και Ριάντ για τον «East to Med data Corridor», ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Το έργο θα καταστήσει την Ελλάδα ανατολική πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά δεδομένων, και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας περιφερειακό ψηφιακό κόμβο. Του έργου ηγούνται από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας το MENA Hub και από την ελληνική πλευρά η TTSA. Μέτοχοι θα είναι επίσης η ΔΕΗ και η Cyta Κύπρου.
  • Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η επικεφαλής της, Βασιλική Λαζαράκου αποτελούν πλεόν νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO). Ο ρόλος του Οργανισμού αυτού είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και ενισχυμένος δεδομένης της διασυνδεσης των αγορών παγκοσμίως και της αναγκαιότητας για διεθνή συνεργασία. Η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέλαβε καθήκοντα αρχής γενομένης της 18 Οκτωβρίου ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του IOSCO, καθώς η Επιτροπή εκλέχθηκε ομόφωνα από τους ευρωπαίους ομολόγους της να εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Επιτροπή (European Regional Committee – ERC) στο ΔΣ του IOSCO.
  • Η ελληνική συμμετοχή ξεκίνησε με τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής (ERC), στις 17 Οκτωβρίου όπου η Β. Λαζαράκου παρουσίασε τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά και ειδικότερα: i) τις νομοθετικές εξελίξεις, όπως το νέο πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση. ii) Tο νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επισημαίνοντας τη σημασία του 5ετους Στρατηγικού Σχεδίου, του ετήσιου Επιχειρησιακού Σχεδίου καθώς και του νέου οργανογράμματος με την έμφαση που δίνεται στη λειτουργία ξεχωριστής διεύθυνσης για την αξιολόγηση των υποθέσεων, την καινοτομία και τη διαχείριση δεδομένων. iii) Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της για τον οποίο εγκρίθηκε και σχετικό αίτημα χρηματοδότησής από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δυο μέρες μετά στις 19 Οκτωβρίου συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε ο ΟΟΣΑ με την IOSCO και θέμα «Public and private markets: complimentary or competitive».
  • Μέσα στην εβδομάδα προσπαθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για το πολυσυζητημένο καλάθι του νοικοκυριού πιθανότατα σαν τροπολογία. Το ενδεχόμενο καθυστέρησης δεν μπορεί να αποκλεισθεί, καθώς όπως επεσήμανε η Κ θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση παράνομης σύμπραξης. Ωστόσο όσο πιο νωρίς βγει τόσο το καλύτερο καθώς οι τιμές ηλεκτρισμού το Νοέμβριο αναμένεται να πάρουν την κατηφόρα όπως έγινε αντιληπτό και από τις τιμές που έδωσαν οι προμηθευτές την προηγούμενη βδομάδα. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πάντως θα πρέπει πρώτα να αξιολογήσει τις απαντήσεις που της στέλνουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και την απάντηση που της έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης επί συγκεκριμένου ερωτηματολογίου που του απέστειλε. Για το «καλάθι» έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή και η DG Comp αφού, μεταξύ άλλων, πρόκειται για μια ενέργεια η οποία δεν έχει υλοποιηθεί σε κάποιο άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Ως γνωστό η Astra Airlines, η αεροπορική με ιδρυτή τον Γιάννη Ζλατάνη που συνέδεε ακριτικούς-νησιωτικούς προορισμούς με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και αντλούσε το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων από επιδοτήσεις άγονων γραμμών, έχει βγει εκτός αγοράς εδώ και τρία χρόνια. Σε λιγότερο όμως, από ένα μήνα θα μείνει χωρίς διοίκηση και τυπικά. Ο λόγος; Στις 22 Νοεμβρίου λήγει η θητεία του εννεαμελούς διοικητικού της συμβουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι η Astra Airlines, που ως εταιρική οντότητα δεν θεωρείται πτωχή, δεν έχει πτωχεύσει, θα μείνει χωρίς διοίκηση.
  • A propos, η Ελλάδα εμφανίζει τις καλύτερες πανευρωπαϊκά επιδόσεις όσον αφορά την πτητική δραστηριότητα το Φθινόπωρο. Σύμφωνα με το Eurocontrol, η αεροπορική κίνηση, το διάστημα 13 έως 20 Οκτωβρίου, υπήρξε αυξημένη κατά 10%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Κατά τα ίδια στοιχεία, το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών είχε 627 πτήσεις ανά ημέρα, μέγεθος χαμηλότερο μόλις κατά 1,3% έναντι του 2019. Η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία είναι οι δύο χώρες από τις οποίες προέρχεται η μεγαλύτερη κίνηση.
  • Πήρε ΦΕΚ η υπαγωγή στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων δύο έργων: Πρόκειται αφενός για ξενοδοχείο, προϋπολογισμού 61 εκατ. ευρώ, 178 κλινών με 4 τουριστικές κατοικίες στην περιοχή Ελιά της Μυκόνου, που θα ανεγείρει η εταιρεία Κόρτια του ομίλου Mitsis Hotels και αφετέρου την κατασκευή ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και μετατροπής σε πράσινο υδρογόνο της Bluesky300, που ανήκει στη βρετανική εταιρεία Hive Energy Ltd, προϋπολογισμού 226,4 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News