Business Talk Παρασκευή 24/02/2023, 08:14
BUSINESS TALK

H απάντηση του ΟΤΕ στον ανταγωνισμό, το νέο deal στις ΑΕΕΑΠ και η προσφυγή για το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη 

H απάντηση του ΟΤΕ στον ανταγωνισμό, το νέο deal στις ΑΕΕΑΠ και η προσφυγή για το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη 
  • Ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες πάντα υπήρχε και θα ενταθεί ακόμη περισσότερο και ο ΟΤΕ στηρίζεται στις υποδομές που αναπτύσσει, το brand name, και την καλή εξυπηρέτηση πελατών για να ανταπεξέλθει, δήλωσαν ο CEΟ, Μιχάλης Τσαμάζ, και ο CFO, Μπάμπης Μαζαράκης κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου. Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος ΟΤΕ προχωρά το επενδυτικό του πρόγραμμα αλλά και σε στοχευμένες προωθητικές ενέργειες, κυρίως στην σταθερή αλλά και στις μεγάλους πελάτες.  
  • Ο Μιχάλης Τσαμάζ έκανε λόγο για ένα ισχυρό ξεκίνημα του ΟΤΕ το 2023, παρά το γεγονός ότι παραμένουν πολλές αβεβαιότητες και σημείωσε πως οι επόμενοι μήνες κρύβουν προκλήσεις. «Το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι ρευστό και στη χώρα μας το ανταγωνιστικό περιβάλλον αυξάνει. Είμαστε όμως έτοιμοι για όποιες προκλήσεις νέες και παλιές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΤΕ συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα, προγραμματίζοντας επενδύσεις 640 εκατ. ευρώ το 2023 κυρίως στην επέκταση των δικτύων της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) στην σταθερή και το 5G στην κινητή. Στη συνδρομητική τηλεόραση προγραμματίζονται νέες επενδύσεις στο περιεχόμενο, ενώ όπως είπε ο CEO του ΟΤΕ προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της πειρατείας.
  • Κατά το χθεσινό call αρκετές ήταν ερωτήσεις από τους αναλυτές σχετικά με την πολιτική αμοιβής των μετόχων, η οποία απογοήτευσε ορισμένους από αυτούς. Η διοίκηση του ομίλου ανέφερε ότι η προτεινόμενη διανομή μικτούς μερίσματος είναι κατά 3,3% σε σχέση με πέρσι καθώς άλλαξε η αναλογία μερίσματος/αγοράς μετοχών. OI επαναγορές μετοχών θα ξεκινήσουν άμεσα. Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή υποχώρησε χθες κατά 2,63%. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μπάμπης Μαζαράκης άφησε για άλλη μια φορά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επένδυση του oμίλου στη Ρουμανία. «Διερευνούμε την αγορά για οποιαδήποτε στρατηγική έχει νόημα για μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.  
  • Όταν ξέσπασε η κρίση της πανδημίας και τα ταξίδια είχαν σταματήσει, τα έσοδα από τέλη περιαγωγής (roaming) είχαν δεχτεί σοβαρό πλήγμα. Πλέον όμως έχουν πλήρως ανακάμψει. Τα έσοδα από roaming του ΟΤΕ ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρω. Το ποσό είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με πέρυσι και κατά 20 % έναντι του 2019. Όπως ακομη έγινε γνωστό το κόστος που σχετίζεται με την ενέργεια για τον ΟΤΕ ανήλθε σε 90 εκατ. ευρώ το 2022 και είναι αυξημένο κατά 15 εκατ. συγκριτικά με το 2021.
  • Τα τελευταία χρόνια ακουγόταν ανά καιρούς ότι η οικογένεια Χαλικιά ενδιαφερόταν να πουλήσει την ΑΕΕΑΠ της, Intercontinental International. Tελικά η συμφωνία ήρθε με την πλευρά Φέσσα και την Briq Properties, καθώς χθες ανακοινώθηκε η σχετική συμφωνία. Το deal είναι ιδιαίτερα σύνθετο, καθώς της απορρόφησης της ICI από την Briq θα προηγηθεί η πώληση 17 ακινήτων, δηλαδή του μισού χαρτοφυλακίου της ICI και η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της.
  • Αρκετά «επεισόδια» ακόμη θα έχει το «σίριαλ» με το ξενοδοχείο Coco-Mat της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ στην οδό Φαλήρου στο Κουκάκι. Η εταιρεία των αδελφών Ευμορφίδη έχει προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για την ακύρωση της πράξης μερικής ανάκλησης της άδειας δόμησης του ακινήτου, ενώ έχει ασκηθεί και προσφυγή κατά της έκθεσης αυτοψίας αυθαιρέτου της υπ. Δόμησης του Δήμου Αθηναίων και του σχετικού προστίμου. Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στον καταλογισμό προστίμου διατήρησης αυθαιρέτου, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ (καταβλητέο σε ετήσια βάση), όπως επίσης και προστίμου αυθαιρέτου ύψους 4,7 εκατ. ευρώ για τους τελευταίους ορόφους του ξενοδοχείου, που έχουν κριθεί παράνομοι. Ηδη τα πρόστιμα έχουν ακυρωθεί από το ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Ενδιαφέροντος), όχι όμως και ο χαρακτηρισμός των χώρων του κτιρίου ως αυθαιρέτων. Για τον λόγο αυτό δρομολογείται σχετική προσφυγή της εταιρείας στα αρμόδια δικαστήρια.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News