Business Talk Τετάρτη 3/05/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Οι «πρότυπες προτάσεις» για τη «Σήραγγα Ελληνικού», τα επερχόμενα διόδια στην Κρήτη και η αυξημένη παραγωγή χρυσού στη Χαλκιδική

Οι «πρότυπες προτάσεις» για τη «Σήραγγα Ελληνικού», τα επερχόμενα διόδια στην Κρήτη και η αυξημένη παραγωγή χρυσού στη Χαλκιδική
  • Η κατάθεση προσφορών για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού πήρε, όπως αναμενόταν, παράταση για μετά και τις δεύτερες εκλογές και συγκεκριμένα για τις 10 Ιουλίου. Στο μεταξύ η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών προχωρά τον σχεδιασμό για τις -πλέον απαραίτητες- επεκτάσεις του μεγάλου αυτοκινητοδρόμου προς Λαύριο, Ραφήνα αλλά και την πολυσυζητημένη Σήραγγα Ηλιούπολης. Η τελευταία είναι κρίσιμη προκειμένου να ανακουφιστεί λίγο στο μέλλον το κυκλοφοριακό που αναμένεται να προκαλέσει η ανέγερση του μεγάλου εμπορικού κέντρου στο Ελληνικό, αλλά και η όλη εκεί ανάπτυξη. Κάποιοι αποκαλούν ήδη την συγκεκριμένη επέκταση σήραγγα Ελληνικού. Όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί και το καθεστώς των «πρότυπων προτάσεων». Οι εταιρείες καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους και αφού προκριθούν εκείνες που λειτουργούν προς το συμφέρον του στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν μπορεί να γίνει διαγωνισμός για την υλοποίηση τους. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν πρότυπες προτάσεις ακόμη και για επεκτάσεις που δεν είναι στον επίσημο σχεδιασμό. 
  • Κανονικά αναμένεται να προχωρήσει ο διαγωνισμός για το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος του ΒΟΑΚ με τις προσφορές να είναι προγραμματισμένες για τις 8 Μαΐου. Στο μεταξύ εξετάζεται το πώς θα λειτουργήσουν στον νέο αυτοκινητόδρομο τα διόδια, στοιχείο άγνωστο μέχρι στιγμής για την Κρήτη. Σύμφωνα με τον Γιώργο Καραγιάννη ένα ποσοστό του τιμήματος των διοδίων θα επιδοτείται από το Δημόσιο και το υπόλοιπο θα καταβάλλεται από τα διερχόμενα οχήματα. Όταν έρθει η ώρα βέβαια θα πρέπει να βρουν και εργαζόμενους να κάθονται να ενημερώνουν για το νέο «θεσμό» τους διερχόμενους…
  • Αυξημένη ήταν, επιτέλους, η παραγωγή χρυσού από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος που ανακοίνωσε ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold, η παραχθείσα ποσότητα χρυσού ενισχύθηκε, ετησίως, κατά 95%, σε 17.561 ουγκιές και αποδίδεται στον αυξημένο όγκο κατεργασμένου μεταλλεύματος σε συνδυασμό με την αύξηση του μέσου βαθμού περιεκτικότητας σε χρυσό. Άνοδο κατέγραψε και η παραγωγή μόλυβδου, αργύρου και ψευδαργύρου από το υπέδαφος της Ολυμπιάδας, ενώ ευρύτερα η δραστηριότητα του πρώτου τριμήνου του 2022 επηρεάστηκε αρνητικά λόγω της πανδημίας και των έντονων καιρικών φαινομένων που καθυστέρησαν την αποστολή περίπου 2.000 ουγκιών χρυσού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η αποστολή-παράδοσή τους να ολοκληρωθεί αρχές Απριλίου και τα έσοδα από την πώλησή τους να αναμένεται ότι θα αναγνωριστούν το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Για το σύνολο της φετινής χρονιάς, η προβλεπόμενη ποσότητα χρυσού από την Ολυμπιάδα κυμαίνεται από 60.000 έως 76.000 ουγκιές.
  • Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η Aegean κοινοπρακτικά με την καναδική εταιρεία CAE στη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου κέντρου προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων στην Ελλάδα. Η ελληνική αεροπορική και η πολυεθνική, που ηγείται παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης και αναπτύσσει τεχνολογίες προσομοίωσης πτήσεων, κατά πληροφορίες, προχώρησαν, πριν από μερικές ημέρες, στη σύσταση της εταιρείας που θα αναπτύξει και θα λειτουργεί το κέντρο. Πρόκειται για την Aegean CAE Flight Training (ACFT) της οποίας το διοικητικό συμβούλιο έχει ως μέλη τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο, τον Παναγιώτη Σίσκο, τον Ιρλανδό Τζέιμς Ουίλιαμ Καχίλ και τον Ισπανό Χορσέ Μαρία Γκάρσια Ελίπε.
  • Το κέντρο προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων θα αποτελέσει επένδυση προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές, δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση άλλων τριών προσομοιωτών σε δεύτερη φάση. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας. Ως εγκατάσταση το κέντρο προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων θα αποτελέσει μέρος της νέας τεχνικής βάσης της Aegean συνολικής έκτασης 85.000 τ.μ. που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και θα αποτελεί συνολική επένδυση 140 εκατ. ευρώ. Όπως είχε γίνει γνωστό τέλη του 2022, το νέο χάνγκαρ της Aegean θα περιλαμβάνει το κέντρο υπηρεσιών συντήρησης αεροσκαφών, προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News