Business Talk Πέμπτη 2/02/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Η πτώχευση της Mini Raxevsky, η αναμονή για τη ΛΑΡΚΟ και η έκρηξη των δεδομένων στην κινητή

Η πτώχευση της Mini Raxevsky, η αναμονή για τη ΛΑΡΚΟ και η έκρηξη των δεδομένων στην κινητή
  • Πτώχευσε η Mini Raxevsky, σύμφωνα με την απόφαση 455 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς οι πιστωτές της είχαν υποβάλει αίτηση πτώχευσης που συζητήθηκε πριν από μερικούς μήνες. Η χρεοκοπία της Mini Raxevsky, ίσως να περνούσε τελείως απαρατήρητη εάν δεν επρόκειτο για ένα brand ταυτισμένο, σε μεγάλο βαθμό, με την ελληνική μόδα. Και κυρίως εάν η Mini Raxevsky δεν είχε ανακοινώσει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια-ήταν Φεβρουάριος του 2019-ότι όχι μόνο δεν έχει σχέση με την πτωχευμένη εταιρεία γυναικείων ενδυμάτων Raxevsky ΑΒΕΕ (των Γ.Μουρτζούχου και της Ελένης Ραξέβσκυ), που είχε βάλει, τότε, λουκέτο. Αλλά και ότι η Mini Raxevsky των Δ.Ραξέβσκυ και Αβεντίς Μπαλιάν είχε αναπτυξιακά σχέδια με νέα καταστήματα σε Ιωάννινα, Κύπρο, Αυστραλία και Μεξικό. Η εταιρεία έχει βάλει λουκέτο στα καταστήματά της από τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ απέλυσε και το σύνολο του προσωπικού της. Η Mini Raxevsky είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 3,4 εκατ. ευρώ, δάνεια άνω των 6 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις της τάξεως των 10 εκατ. Στο παρελθόν, η εταιρεία είχε καταφέρει να επικυρώσει και συμφωνία εξυγίανσης τους όρους της οποίας όμως, δεν κατάφερε να τηρήσει.
  • Μπορεί και οι δύο διαγωνισμοί που έγιναν για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ να ανέδειξαν νικητή την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD holdings αλλά μην κρατάτε και την ανάσα σας. Τουλάχιστον όσοι ενδιαφέρεστε. Διότι οι συμβάσεις πρέπει να περάσουν από Ελεγκτικό Συνέδριο και δικαστική επικύρωση ενώ θα πρέπει πρώτα να ελεγχθούν διεξοδικά τίτλοι 2000 περίπου ακινήτων και οικοδομών. Και έτσι καλό είναι τις επόμενες μέρες να περιμένουμε νέα τροπολογία με την οποία θα παραταθεί περαιτέρω η διάρκεια της ειδικής διαχείρισης. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές η ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν μπορεί να γίνει πριν το καλοκαίρι, αν όχι αρχές φθινοπώρου. Εντωμεταξύ βέβαια το Δημόσιο θα συνεχίσει να πληρώνει τους απολυμένους πλην όμως συμβασιούχους ορισμένου χρόνου πλέον εργαζόμενους που για λόγους που δεν είναι της παρούσης εξακολουθούν να απασχολούνται στο κλειστό εργοστάσιο της εταιρείας και τα αδρανή μεταλλεία της. Και για να γίνει αυτό βεβαίως το υπουργείο οικονομικών θα χορηγήσει νέα οικονομική στήριξη στην ειδική διαχείριση. Δε βοηθούν, βλέπετε, και οι εκλογές…
  • Στην διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων οικοδομικών αδειών βρίσκεται το έργο της ανέγερσης ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στην έκφραση του πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Η διαδικασία προχώρα με αρωγό και την επιτροπή παιγνίων και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά δεν είναι απίθανο να δούμε τα πρώτα έργα διαμόρφωσης του εδάφους στα τέλη της χρονιάς. Και τα κυρίως κατασκευαστικά έργα να πάνε για αρχές του 2024.
  • Καθημερινή συνήθεια γίνεται η χρήση δεδομένων από το κινητό και για τους Έλληνες καταναλωτές. Μια εικόνα έδωσαν τα στοιχεία του ομίλου Vodafone για το εννεάμηνο του οικονομικού της έτους (Απρίλιος – Δεκέμβριος 2022) 2022/2023 που ανακοινώθηκαν χθες. Η κίνηση του δικτύου κινητής της Vodafone στην Ελλάδα έφτασε τα 210.549 TB και αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Η πελατειακή βάση στην κινητή έφτασε τα 4,270 εκατ.  και αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό των συμβολαίων αυξήθηκε σε 41,7%. Στους ευρυζωνικούς πελάτες, η πελατειακή βάση παρέμεινε σταθερή. Για το σχετικό διάστημα η εταιρεία κατέγραψε έσοδα από υπηρεσίες ύψους 660 εκατ. ευρώ, που ήταν αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (650 εκατ. ευρώ).

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News