Business Talk Τετάρτη 5/10/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Η AWS στη Νάξο, η Digital Realty στην Κρήτη και ο ΟΤΕ στα e-payments 

Η AWS στη Νάξο, η Digital Realty στην Κρήτη και ο ΟΤΕ στα e-payments 
  • Ως φαίνεται η Νάξος δεν θα είναι μόνο γνωστή για την περίφημη γραβιέρα της, την πατάτα της και τις μοναδικές ομορφιές αλλά και για την τεχνολογική υπεροχή της. Αυτό θα κάνει πράξη η θυγατρική εταιρία της Amazon που έχει δημιουργήσει το Amazon Cloud (Amazon Web Services) πάνω στο οποίο θα στηρίξει τις έξυπνες εφαρμογές που προορίζει για το νησί. Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, μεταφορά φαρμάκων με drones, ψηφιακή παρακολούθηση των αφίξεων και αναχωρήσεων των πλοίων και γενικά συστήματα διασυνδεδεμένα μεταξύ τους μέσω IoT και 5G. Πρόκειται για ένα πιλοτικό έργο πoυ θα υλοποιήσει η εταιρεία στο νησί, έχοντας συνεργαστεί με 23 πολυεθνικές εταιρείες, φορείς και startups. Η μακρά λίστα περιλαμβάνει τη Cisco, τη Deloitte, την Aegean Neorion Innovation Center, την eFood, τη Eurobank, τη Vodafone, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, τα ΕΛΤΑ και αρκετούς ακόμη παίκτες της τεχνολογίας.
  • Στην εκδήλωση της παρουσίασης του έργου στη Νάξο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αποκάλυψε και το ύψος της επένδυσης που ανακοίνωσε χθες η Lamda Helix – Digital Realty για τη δημιουργία data center στο Ηράκλειο Κρήτης. «Ερχόμενοι εδώ σήμερα έγινε η ανακοίνωση της μεγάλης επενδύσεως της Digital Realty και της Lamda Helix, ύψους 100 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία data center στην Κρήτη. Μία ανακοίνωση που έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Google για τη δημιουργία μεγάλου data center στη χώρα μας. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις της Amazon Web Services, της Microsoft, της Pfizer, της Deloitte, της Cisco και πολλών άλλων», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
  • «Σε δέκα χρόνια το προϊόν αυτό θα εμφανίζει τον ίδιο τζίρο που πραγματοποιούν οι τηλεπικοινωνίες». Τη φράση αυτή, χρησιμοποίησε, χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ για να περιγράψει τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζει το payzy, η εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών που παρουσίασε, χθες, επίσημα η διοίκηση του ομίλου. Έσπευσε όμως, να συμπληρώσει ευφυολογώντας, ότι ο ίδιος σε δέκα χρόνια μάλλον δεν θα βρίσκεται στον ΟΤΕ ώστε να…ερωτηθεί για την ακρίβεια των σημερινών προβλέψεών του.
  • Σε κάθε περίπτωση, τα μεγέθη ευνοούν τις προοπτικές ανάπτυξης της νέας εφαρμογής, που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία τις τελευταίες εβδομάδες και επιτρέπει την πραγματοποίηση συναλλαγών αποκλειστικά μέσω κινητού τηλεφώνου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2021  πραγματοποιήθηκαν περίπου 1,5 δισ. ηλεκτρονικές πληρωμές με τη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικού χρήματος συνολικής αξίας 49 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2017, ο αριθμός των συναλλαγών έχει τριπλασιαστεί, ενώ η αξία τους έχει υπερδιπλασιαστεί. Ένα ακόμη στοιχείο που τροφοδοτεί τις προβλέψεις για εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης των συναλλαγών που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα είναι ότι από τις 1,5 δισ. συναλλαγές του 2021, μόλις το 3% έχει πραγματοποιηθεί μέσω ψηφιακού πορτοφολιού (eWallet), ενώ μέχρι το 2025 εκτιμάται ότι το ποσοστό των ψηφιακών συναλλαγών θα διπλασιαστεί έναντι αυτού του 2021.
  • Ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται έχει ανοίξει η συζήτηση για την μείωση ωραρίου των καταστημάτων. Ήδη χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πρότεινε τα καταστήματα να κλείνουν στις 19:00 τις ημέρες που δουλεύουν μέχρι το απόγευμα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, αργά χθες το βράδυ, δήλωσε πως δεν είναι αντίθετος στην προοπτική μείωσης του ωραρίου αλλά πρόσθεσε πως αυτό θα πρέπει να γίνει με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, «ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν». Ζήτησε επίσης η μείωση του ωραρίου να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας. Η συνέχεια στο «debate» αναμένεται σήμερα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News