Business Talk Παρασκευή 23/12/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Οι τρεις λόγοι που οδηγούν το Πλαίσιο εκτός ταμπλό και τα μηνύματα για το ΧΑ 

Οι τρεις λόγοι που οδηγούν το Πλαίσιο εκτός ταμπλό και τα μηνύματα για το ΧΑ 
  • Ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 1999 πρόκειται να κλείσει τους επόμενους μήνες. Ο λόγος για την πορεία της Πλαίσιο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία οδεύει στο τέλος της μετά από την δημόσια πρόταση του Γιώργου και του Κώστα Γεράρδου για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας. Το πλήγμα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε όρους κεφαλαιοποίησης, όμως όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς σίγουρα δεν βοηθά την εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου, την ώρα μάλιστα που έχει ξεκινήσει εκ νέου η προσπάθεια προσέλκυσης νέων εταιρειών σε αυτό.
  • Το σκεπτικό αυτής της απόφασης το εξήγησε ο ίδιος ο Γιώργος Γεράρδος. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η εταιρεία εμφανίζεται υποτιμημένη, ακόμη και μετά από μια διετία επενδύσεων και ισχυρών επιδόσεων. Ενδεικτικό είναι ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας κινείται στα επίπεδα των 3,17 ευρώ, όταν η μέση σταθμισμένη αποτίμηση της έκθεσης που ετοίμασε η Euroxx ανεβάζει την αξία τις μετοχής στα 4,58 ευρώ. Δηλαδή μια εταιρεία με αποτίμηση περίπου 101 εκατ. ευρώ έχει με βάση την τιμή της μετοχής (3,15 ευρώ) κεφαλαιοποίηση περίπου 69,5 εκατ. ευρώ.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όπως ανέφερε ο κ. Γεράρδος η  Πλαίσιο δεν έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη άντλησης κεφαλαίων καθώς διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και λειτουργικά αποτελέσματα που μπορούν να υποστηρίξουν τα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας. Ως συνέπεια των παραπάνω η οικογένεια Γεράρδου δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο η εταιρεία θα πρέπει να συνεχίσει να επωμίζεται τα διαχειριστικά και οικονομικά κόστη που συνεπάγεται η λειτουργία σε μια οργανωμένη αγορά.
  • Όλα τα παραπάνω, σχολιάζουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, δείχνουν σε κάποιο βαθμό τα συστημικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς, που δεν έχει καταφέρει ακόμη να προσελκύσει σημαντικά νέα κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει η διοίκηση του ομίλου του Χρηματιστηρίου είναι η βελτίωση της εικόνας της ελληνικής αγοράς. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να επιτευχθούν οι δύο βασικοί στόχοι: Ο ένας είναι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα και ο δεύτερος είναι η επιστροφή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.
  • Ακόμη πιο άμεσα το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά μια μεγάλη νίκη που δεν είναι άλλη από την εισαγωγή σε αυτό μιας μεγάλης εταιρείας που θα ενισχύσει την άμεσα τη συνολική κεφαλαιοποίησή του. Το ενδεχόμενο του IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) βρίσκεται κοντά στην υλοποίησή του, καθώς όπως αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες το Money Review υπάρχει καταρχήν συμφωνία μεταξύ των βασικών μετοχών. Μάλιστα αν και μένει ακόμη ένας αριθμός κρίσιμων λεπτομερειών που πρέπει να αποσαφηνιστεί, δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες να ξεκινήσουν οι επίσημες προετοιμασίες για την δημόσια προσφορά του 30% του ΔΑΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή είναι και η μεγάλη νίκη που αναζητεί η διοίκηση της ΕΧΑΕ.  

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News