Business Talk Τετάρτη 7/09/2022, 00:01
BUSINESS TALK

4 ελληνικά εταιρικά ομόλογα «αντιστέκονται» στην πίεση των κεντρικών τραπεζών

4 ελληνικά εταιρικά ομόλογα «αντιστέκονται» στην πίεση των κεντρικών τραπεζών

·      Μια γρήγορη ματιά στα ομόλογα των Ελλήνων εκδοτών που διαπραγματεύονται είτε στο χρηματιστήριο είτε στις διεθνείς αγορές, σε μια περίοδο που τα επιτόκια ανεβαίνουν πιέζοντας τις τιμές των ομολόγων και ανεβάζοντας τις αποδόσεις τους,  δείχνει πως η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών εκδόσεων έχει υποκύψει σε αυτή την τάση. Ωστόσο ο προσεκτικός παρατηρητής θα εντοπίσει τρεις – τέσσερις εκδόσεις όπου οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες από τα κουπόνια των χρεογράφων. Μία τέτοια είναι το ομόλογο της Lamda development του 2027 με απόδοση 10 μονάδες βάσης κάτω από το κουπόνι και τιμή πάνω από το parity. Μία άλλη τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Κοράλ και του χρεόγραφο που λήγει τον Μάιο του 2023. Εδώ η απόδοση είναι στο ήμισυ του κουπονιού και  η τιμή 1% πάνω από την ονομαστική αξία. Alpha Bank (του 2023) και Ελλάκτωρ (του 2024), ο καθένας για τους δικούς του λόγους , συμπληρώνουν το κουαρτέτο των  ελληνικών εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε υψηλότερη αποτίμηση από την ονομαστική.

 

·      Λίγοι θα αμφισβητήσουν ότι η οικοδομή έχει πάρει τα πάνω της, καθώς ούτε το αυξημένο κόστος έχει καταφέρει να «παγώσει» τουλάχιστον την πλειονότητα των έργων που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Και όχι μόνο αυτό αλλά τα νέα έργα-κυρίως βέβαια μετασκευής και αλλαγής χρήσης υφιστάμενων κτιρίων- αυξάνονται και πληθύνονται. Για παράδειγμα, εταιρεία με μετόχους επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης θα προχωρήσει, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, στην μετατροπή κτηρίου γραφείων στου Ψυρρή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ένα ακόμη αντίστοιχο-από τα πολλά-project δρομολογείται στα Άνω Πατήσια.

 

·      Η τάση της μετασκευής κτιρίων σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν ιδιαίτερα έκδηλη από το 2019 οπότε και ο… τελευταίος wannabe επενδυτής στο real estate, αντιλήφθηκε τη δύναμη του ελληνικού τουρισμού και του Airbnb. Ύστερα από ένα καλοκαίρι με νέο ρεκόρ στον τουρισμό το 2022, αυτού του είδους τα projects θα αυξηθούν δραματικά. Ωστόσο καιροφυλακτούν… «ρυθμίσεις».

 

·      Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες – που ουσιαστικά περιλαμβάνει όλα τα έγγραφα ασφαλείας του ελληνικού Δημοσίου και των υπηρεσιών του – η αγορά περιμένει να δει πότε θα προκηρυχθεί νέος. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης μας ενημέρωσε πως ο προϋπολογισμός θα μειωθεί κατά 60 εκατομμύρια ευρώ περίπου δηλαδή θα είμαστε κοντά στα 500.000.000. Για την ώρα βέβαια ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατέστησε ως ένα βαθμό παρωχημένο το project με τις νέες ταυτότητες με το Gov.gr Wallet.

 

·      Ίσως οι λιγότερο μυημένοι να μην το γνωρίζουν, αλλά η Inform Lykos έπαιξε καίριο ρόλο στις εκλογές της… Κένυας που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο. Ουσιαστικά, ο όμιλος συμμετοχών ανέλαβε την παραγωγή και παράδοση στη χώρα όλου του εκλογικού υλικού, με αξία 3,4 εκατ. ευρώ του συγκεκριμένου έργου να αναγνωρίζεται τον Ιούνιο. Αυτό λοιπόν, το project, σε συνδυασμό με την υψηλότερη ζήτηση για έντυπα-παρά το ψηφιακό μετασχηματισμό παραμένουν πολύ σκληρά για να… πεθάνουν- σε Ελλάδα και Ρουμανία, τροφοδότησε τη διψήφια άνοδο μεγεθών τόσο κάτω όσο και πάνω από τη γραμμή.

 

·      Σύμβουλο που θα αναλάβει να εκτιμήσει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας για την συνέχιση της εμπορικής της δραστηριότητας θα αναζητήσει η Dionic, καθώς οι μέτοχοι που συμμετείχαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση αποφάσισαν ότι δεν επιθυμούν λύση της εταιρείας συμμετοχών. Και αυτό όταν οι αναγκαστικές πωλήσεις λόγω χρεών συνεχίζονται. Για τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένος ένας ακόμη πλειστηριασμός ακινήτου της Dionic στον Αυλώνα. 

 

·      Μέσα σε περίπου έξι μήνες από τότε που ξεκίνησε την επενδυτική του δραστηριότητα το Ταμείο Φαιστός έχει ανακοινώσει ήδη δυο επενδύσεις οι οποίες  μάλιστα χαρακτηρίζονται από το στοιχείο του brain gain. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν το έξτρα στοιχείο πως η πρόσφατη τοποθέτηση του Ταμείου αποτελεί συνεπένδυση με το venture capital fund της Saudi Aramco επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε ειπωθεί σε ανύποπτο χρόνο πως το 5g δημιουργεί συνέργειες.

 

·      Δύο διαφορετικές θυγατρικές για τη δραστηριότητα της λιανικής αθλητικών ειδών έχει πλέον ο όμιλος Φουρλή. Πλέον εκτός από την Intersport έχει συστήσει την «Sneakers Market» στην οποία μεταφέρθηκε η δραστηριότητα του σήματος «Τhe Athlete’s Foot». Ποιο είναι το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης; Όπως αναφέρουν πηγές από τον όμιλο τα δύο σήματα (Intersport και The Athlete’s Foot), ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες και έτσι ο όμιλος θα μπορέσει να τα αναπτύξει καλύτερα στο μέλλον.

 

·      Η μεταγραφή του Νίκου Λαβίδα από την Upfield Hellas στην «ΑΒ Βασιλόπουλος» σημαίνει, όπως είναι φυσικό, διοικητικές αλλαγές όχι μόνο στη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, αλλά και στην Upfield. Νέος διαχειριστής της τελευταίας με την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου ορίστηκε ο Βασίλεν Τζάνοβ, γενικός διευθυντής της Upfield για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την έδρα του να βρίσκεται στη Βαρσοβία. Δεύτερος διαχειριστής εξακολουθεί να είναι ο κ. Δημήτρης Θεοφανόπουλος, οικονομικός διευθυντής της Upfield Hellas.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News