Business & Finance Παρασκευή 9/12/2022, 14:59
ΑΓΟΡΕΣ

Μετοχές: Διψήφιες αποδόσεις περιμένουν το 2023 οι επαγγελματίες των αγορών

Ο πληθωρισμός και ο ερχομός ύφεσης παραμένουν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Ποιες μετοχές είναι οι πιο θελκτικές.

Μετοχές: Διψήφιες αποδόσεις περιμένουν το 2023 οι επαγγελματίες των αγορών

Μπορεί οι μετοχές να είχαν μια άσχημη χρονιά και στις αρχές του 2023 να κατρακυλήσουν σε νέα χαμηλά, ωστόσο οι διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτές. Ο δείκτης MSCI All-Country World Index έχει μπει σε τροχιά να καταγράψει τη χειρότερη χρονιά του από το 2008, ενώ και ο S&P 500 θα ολοκληρώσει το 2022 με παρόμοια επίδοση.

Σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το 71% θεωρεί ότι οι μετοχές θα καταγράψουν κέρδη το επόμενο έτος, με το 19% να θεωρεί ότι θα υποχωρήσουν. Εκείνοι που αναμένουν κέρδη, εκτιμούν ότι οι μετοχές το 2023 θα επιστρέψουν ένα 10% στους επενδυτές. 

Στην έρευνα του Bloomberg συμμετείχαν διαχειριστές κεφαλαίων μεταξύ άλλων από τις BlackRock, Goldman Sachs Asset Management and Amundi. 

Μετοχές: Διψήφιες αποδόσεις περιμένουν το 2023 οι επαγγελματίες των αγορών-1

Ωστόσο οι συμμετέχοντες έχουν επίγνωση των κινδύνων που υφίστανται, με τους κυριότερους να είναι ο υψηλός πληθωρισμός και η ύφεση. Ο πληθωρισμός συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξεως του 48% ο κίνδυνος για να εκτροχιασθούν οι μετοχές και η ύφεση ποσοστό 45%. 

Ο πληθωρισμός αλλά και ο στασιμοπληθωρισμός είναι εκ των κορυφαίων κινδύνων για τις μετοχές, όπως δείχνουν τα ευρήματα ξεχωριστής έρευνας της Bank of America. 

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα κέρδη της τάξεως του 10% είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που σημείωσαν οι μετοχές στην πορεία ανάκαμψής του το 2009 και το 2019. 

Το σίγουρο είναι ότι η πορεία της ανάκαμψης των μετοχών θα είναι στρωμένος με αγκάθια, καθώς η παγκόσμια οικονομία αναμένεται το 2023 να σημειώσει μια από τις χειρότερες επιδόσεις της για χρόνια. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόνισε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ταχέως. 

Σύμφωνα με τον Χαϊντεγιούκι Ισιγκούρο επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή στη Nomura Asset Management το 2023 αναμένεται να είναι το ακριβώς αντίθετο της φετινής χρονιάς. Μεγάλη συμβολή σε αυτό θα έχουν οι αποτιμήσεις των μετοχών οι οποίες έχουν βυθιστεί φέρνοντας τον δείκτη MSCI ACWI να διαπραγματεύεται πλησίον του μακροπρόθεσμου μέσου όρου Ρ/Ε των επόμενων 12 μηνών.

Ένα σημείο που χρήζει προσοχής είναι η στροφή των διαχειριστών προς τις μετοχές της Κίνας, καθώς θεωρούν ότι με τη χαλάρωση των μέτρων στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων θα δώσει ώθηση στις μετοχές των κινεζικών εισηγμένων. Μια βύθιση των μετοχών έφερε τις αποτιμήσεις των μετοχών χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εικοσαετίας, κάτι που της καθιστά ελκυστικές έναντι των αμερικανικών ή των ευρωπαϊκών μετοχών.

Η Ευγενία Μολότοβα, επικεφαλής επενδύσεων στην Pictet Asset Management δηλώνει ότι θα προβεί σε επιλεκτικές αγορές σε κινεζικές μετοχές στα τρέχοντα επίπεδα, δείχνοντας προτίμηση σε κλάδους όπως της βιομηχανίας, της υγείας και της ασφάλειας. 

Μετοχές: Διψήφιες αποδόσεις περιμένουν το 2023 οι επαγγελματίες των αγορών-2

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης:

Deloitte: Οι προκλήσεις για τράπεζες και κεφαλαιαγορές το 2023

Ο Τζόνσον αποχωρεί, οι αγορές γιορτάζουν

CNN: Τι «λέει» η μετοχή της Apple για την πορεία των αγορών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News