Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 11:59
ΑΓΟΡΕΣ

Κλειστό παραμένει το Χρηματιστήριο της Μόσχας – Φόβοι για κραχ στις μετοχές

Εν αναμονή της τελικής απόφασης για το αν θα λειτουργήσει

Κλειστό παραμένει το Χρηματιστήριο της Μόσχας – Φόβοι για κραχ στις μετοχές

Κλειστό παραμένει σήμερα το Χρηματιστήριο της Μόσχας, καθώς οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις και να αποφύγουν ένα ενδεχόμενο κραχ στις μετοχές. 

«Θα αποφασίσουμε αν ανοίξουν σήμερα οι αγορές, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση» ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γύρω στη 1.00 το μεσημέρι (ώρα Μόσχας).  

Το επόμενο κρας τεστ αναμένεται για τις 15.00 τοπική ώρα, όταν και αποφασιστεί οριστικά το τι μέλλει γενέσθαι με τη σημερινή λειτουργία της ρωσικής αγοράς. 

Οι αρμόδιες αρχές φοβούνται ένα ευρύ κύμα ρευστοποιήσεων στις μετοχές, και ιδίως σ’ αυτές των τραπεζών, μετά την κίνηση της Δύσης να αποκλείσει τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό κλάδο από το σύστημα διεθνών συναλλαγών SWIFT. 

Την ίδια ώρα, περαιτέρω ανησυχία προκαλείται από τις διαδοχικές υποβαθμίσεις της Ρωσίας και των ρωσικών τραπεζών από τους σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης, αλλά κι από την απόφαση της Ευρώπης και των ΗΠΑ να παγώσουν τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας. 

Σήμερα, το πρωί, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των συνεπειών, οι νομισματικές αρχές ανακοίνωσαν την αύξηση του βασικού επιτοκίου από το 9,5% στο 20%, σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του νομίσματος. 

Παρ’ όλα αυτά, το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς κατακρημνίζεται στο -30% σε σχέση με την Παρασκευή και υποχωρεί στα 119,50 ρούβλια ανά δολάριο. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Πούτιν στις αγορές εν μέσω τριγμών στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα

Απομονωμένη από το διεθνές σύστημα η Ρωσία: Βουτιά 30% για το ρούβλι

Ρωσία: Διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο για να προστατέψει το ρούβλι

Η πρώτη κατάρρευση τράπεζας: Σε πτώχευση η ρωσική Sberbank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News