Business & Finance Πέμπτη 3/11/2022, 17:16
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τα «απόνερα» της Fed εμφανή στη σημερινή συνεδρίαση

Wall Street: Τα «απόνερα» της Fed εμφανή στη σημερινή συνεδρίαση

Απώλειες καταγράφουν σήμερα και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση.

Μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες, ο Dow Jones σήμερα υποχωρεί κατά 0,27%, με τον S&P 500 να οπισθοχωρεί κατά 0,45% και τον Nasdaq κατά 0,55%.

Το συμπέρασμα από τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης ήταν ένα: «ναι μεν αλλά».

Ναι μεν ο ρυθμός της αύξησης των επιτοκίων είναι κοντά ακόμη και τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλά οι επιτοκιακές αυξήσεις θα συνεχισθούν, καθώς όπως είπε δεν έχουμε ακόμη αρκετό περιθώριο για να συσφίξουμε τη νομισματική μας πολιτική.

Κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις των επιτοκίων -μικρότερου εύρους πιθανόν- στην προσπάθεια της αμερικανικής τράπεζας και των αξιωματούχων της να τιθασεύσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.  

Πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, είδαν το φως της δημοσιότητας δύο μακροοικονομικά στοιχεία που έκρυβαν διφορούμενα μηνύματα.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα ελαφρώς υποχώρησαν από τις 218.000 στις 217.000, εν αντιθέσει με τις εκτιμήσεις που προέβλεπαν αύξησή τους στις 220.000.

Παράλληλα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της ISM για τις υπηρεσίες υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 στην κορύφωση της κρίσης της πανδημίας, στις 54,4 μονάδες, από 56,7% τον Σεπτέμβριο κι έναντι εκτιμήσεων για 55,5 μονάδες.

Ξεχωριστή έρευνα της S&P Global, έδειξε ότι ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα στις 48,2 μονάδες, από 49,5 τον Σεπτέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για 47,3 μονάδες και παραμένοντας υπό του ορίου των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News