Business & Finance Πέμπτη 27/10/2022, 20:13
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις «βλέπουν» τα ομόλογα, ήπιο γύρισμα για τις μετοχές

Αγορές: Μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις «βλέπουν» τα ομόλογα, ήπιο γύρισμα για τις μετοχές

Καθοδικές τάσεις επικράτησαν στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, από τη στιγμή που οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ έκαναν τους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι επίκεινται και άλλες αυξήσεις, καθώς η αναδίπλωση των μέτρων στήριξης διάρκειας άνω της δεκαετίας θα συνεχιστεί το επόμενο έτος ίσως και ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, με τον πληθωρισμό κοντά στο 10% έναντι του στόχου 2% της ΕΚΤ, η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένο κίνδυνο ύφεσης. 

«Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να κατεβάσει ταχύτητα στην πολιτική σύσφιγξης των επιτοκίων. Δεν έκανε αναφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιγξης και επανέλαβε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση, ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία», ανέφερε ο Massimiliano Maxia, ειδικός σε θέματα σταθερού εισοδήματος της Allianz Global Investors. 

H προσδοκία της επιβράδυνσης των επιτοκιακών αυξήσεων, που είχε ήδη αρχίσει να δημιουργείται τις τελευταίες ημέρες, αποσυμφόρησε ακόμη περισσότερο την αγορά κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του γερμανικού 10ετους αποκλιμακώθηκε 11 μονάδες βάσης, υποχωρώντας κάτω από το 2%, για πρώτη φορά σε διάρκεια τριών εβδομάδων.

Οι γερμανικοί τίτλοι διάρκειας δύο ετών ήταν αυτοί που καθοδήγησαν το ράλι, οδηγώντας την απόδοσή τους σε πτώση 17 μονάδων βάσης, στο 1,78%, αλλάζοντας κατεύθυνση από την άνοδο των 11 μονάδων βάσης στην αρχή της συνεδρίασης. 

Eντυπωσιακή πτώση και στην ευρωπεριφέρεια, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους να διολισθαίνει στο 4,39% και του πενταετούς στο 3,72%. Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετους αποκλιμακώθηκε 21 μονάδες βάσης στο 4,12% με το spread να περιορίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου, στις 207 μονάδες βάσης. 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αυστηροποίησαν και τους όρους των TLTROs (στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης) ύψους άνω των 2 τρισ.ευρώ, που είχαν γίνει ιδιαίτερα προβληματικοί, μετά τις τελευταίες επιτοκιακές αυξήσεις οι οποίες επέτρεπαν στις τράπεζες να τοποθετούν μέρος από τα χρήματα αυτά στην ΕΚΤ αποκομίζοντας πολύ μεγάλη κέρδη χωρίς ρίσκο. 

 

Χωρίς κατεύθυνση οι ευρωπαϊκές μετοχές

 

Φιλότιμη προσπάθεια ανάκαμψης από τα χαμηλά της συνεδρίασης έκαναν και οι ευρωπαϊκές μετοχές, κλείνοντας ωστόσο σε στάσιμα επίπεδα, με το δείκτη τραπεζών της Ευρωζώνης να υποχωρεί οριακά μόνο 0,1%. Πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ υποχωρούσε περίπου 1,2%, όμως γύρισε σε άνοδο 0,6% από τη στιγμή που οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα TLTRO δεν ήταν τελικά τόσο αρνητικές όσο αναμενόταν. 

«Η ΕΚΤ κινείται αυτή τη στιγμή στο όριο μίας ηπιότερης στροφής. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μία κεντρική τράπεζα που θέλει να κάνει εμπροσθοβαρείς επιτοκιακές αυξήσεις για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό. Όμως ταυτόχρονα ανησυχεί ότι δεν ελέγχει τους παράγοντες της αγοράς που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις επιτοκιακές αυξήσεις», αναφέρει ο Viraj Patel, στρατηγικός αναλυτής της Vanda Research στο Λονδίνο. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χωρίς κατεύθυνση, με τους δείκτες του Μιλάνου και της Μαδρίτης να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο δεδομένου ότι έχουν μεγάλο άνοιγμα στον τραπεζικό τομέα. Ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,90%, με τον ισπανικό IBEX 35 να κερδίζει 0,64%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,12%, με τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,51%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,23%. Στη βρετανική αγορά ξεχώρισε η μετοχή της Shell με άνοδο 5,5% από τη στιγμή που ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η Credit Suisse υποχώρησε κατά 18%, μετά την ανακοίνωση μεγάλων ζημιών για το τρίτο τρίμηνο. Υπό πίεση και ο τεχνολογικός κλάδος, καθώς η κατασκευάστρια τσιπ STMicroelectronics υποχώρησε 7%. 

Οι κλάδοι της εξόρυξης και της τεχνολογίας ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες 1,7% και 1,6% αντίστοιχα. 

Στην αγορά ξένου συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε ξανά κάτω από το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου, στο 0,9973, με πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αφού όμως αρχικά κινείτο κοντά σε υψηλό μηνός, στο 1,0094.

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

EKT: Δεύτερη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. – Αλλαγές στα TLTROs

Κ. Λαγκάρντ: Πιθανό το σενάριο της ύφεσης στην Ευρωζώνη

 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News