Business & Finance Πέμπτη 8/09/2022, 20:11
ΑΓΟΡΕΣ

Μετά την ΕΚΤ: Άλμα στις ομολογιακές αποδόσεις – Ανοδικά οι ευρωπαϊκές μετοχές ελέω τραπεζών

Μετά την ΕΚΤ: Άλμα στις ομολογιακές αποδόσεις – Ανοδικά οι ευρωπαϊκές μετοχές ελέω τραπεζών

Σε διαφορετικές ταχύτητες κινήθηκαν σήμερα οι αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ και μετοχών Ευρωζώνης, στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία άνευ προηγουμένου επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης και να λάβει αποφασιστική δράση για να αποτρέψει μία περαιτέρω συμπίεση στις τιμές των κρατικών ομολόγων. 

Για το λόγο αυτό, η ΕΚΤ θα αρχίσει να καταβάλει τόκο στις κρατικές καταθέσεις σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την ροή νέας ρευστότητας στην αγορά καθώς υπάρχει ήδη πλεονάζουσα προσφορά μετρητών. Η απόφαση αυτή είναι απόροια της κίνησης της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης από το μηδέν που βρίσκονταν προηγουμένως, σηματοδοτώντας ότι θα ακολουθήσουν και νέες επιτοκιακές αυξήσεις έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στο στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς, που θεωρείται και το πιο ευαίσθητο στις επιτοκιακές αυξήσεις, αυξήθηκε περισσότερο από 20 μονάδες βάσης, στο 1,32%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2011, ενώ του 10ετούς εκτινάχθηκε στο 1,71% με άνοδο 14 μονάδων βάσης. 

«Η σημερινή αντίδραση της αγοράς έχει να κάνει με τη δέσμευση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια επιθετικά και στις επόμενες συνεδριάσεις και όχι με την αύξηση που μόλις τώρα ανακοίνωσε», αναφέρει ο αναλυτής της UBS Dean Turner. 

Αντίστοιχη άνοδο σημείωσαν και οι αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια, αν και η αντίδραση των ελληνικών ήταν πιο συγκρατημένη. Στην ελληνική 10ετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 4,23% με το spread στις 267 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 3,34% με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται μόλις στα 58 εκατ.ευρώ. Ουσιαστικά, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ έπαψαν να γίνονται πράξεις, καθώς οι συναλλασσόμενοι αποσύρθηκαν για να δουν τι θα πεί η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ για να στήσουν τις πολιτικές τους, όπως ανέφερε trader της αγοράς. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 3,95%. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων επιταχύνθηκε μετά την είδηση ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αποζημιώνει για τις κρατικές καταθέσεις που διακρατεί σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον κίνδυνο αυτά τα ποσά να επιστρέψουν στην αγορά που ήδη διαθέτει άφθονη ρευστότητα. Αυτό σημαίνει ότι από τις 14 Σεπτεμβρίου, τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατών της Ευρωζώνης στις εθνικές κεντρικές τους τράπεζες θα λαμβάνουν ως αποζημίωση το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο αυξήθηκε στο 0,75%.

 

Ευρωπαϊκές μετοχές

 

Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο καθοδηγούμενες από τις τράπεζες, οι οποίες είχαν σήμερα την τιμητική τους, αφού ωφελούνται τα μέγιστα από τις επιτοκιακές αυξήσεις. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,5%, χάρη στα κέρδη 2,3% των τραπεζών. «Καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, οι τράπεζες θα αντλήσουν περισσότερα χρήματα από τις χορηγήσεις δανείων», αναφέρει ο Sumit Kendurkar, trader της Optiver.

Προσπάθεια ανάκαμψης έκανε σήμερα και ο κλάδος πλουτοπαραγωγικών πηγών, με άνοδο 1,5%, μετά τις απώλειες άνω του 2% στην χθεσινή συνεδρίαση, καθώς τα αποθαρρυντικά στοιχεία στην Κίνα για το εμπόριο πυροδότησαν ανησυχίες για τη ζήτηση μετάλλων.   

Ωστόσο, από τις αρχές της εβδομάδας έως σήμερα, ο δείκτης STOXX 600 καταγράφει απώλειες 0,4%, οδεύοντας στο τέταρτο διαδοχικό πενθήμερο καθοδικής πορείας, εν μέσω ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση και τις οικονομικές προοπτικές. 

Eυνοημένο αναδείχθηκε και το δολάριο, το οποίο κινήθηκε στους ρυθμούς των δηλώσεων του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, καθώς ο κορυφαίος Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα συνεχιστούν έως τιθασσευθεί ο πληθωρισμός, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει πρόωρα η νομισματική πολιτική. 

Το ευρώ, ενώ έλαβε αρχικά στήριγμα από την ΕΚΤ έναντι του δολαρίου, έχασε εν συνεχεία έδαφος μετά τις δηλώσεις Πάουελ. Ο δείκτης δολαρίου διαμορφωνόταν ενδοσυνεδριακά στις 109,88 μονάδες, ενώ το ευρώ κινείτο στο 0,9969 με πτώση 0,3%. 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο επικεφαλής της Fed δεσμεύεται και για άλλες αυξήσεις επιτοκίων 

Αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ: Τι σημαίνει για δανειολήπτες και καταθέτες

Το ευρώ δεν «σώζεται» ούτε με τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Επιθετική αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ – Έως και 1,2 δισ. πρόσθετα έσοδα για τις ελληνικές τράπεζες

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News