Business & Finance Πέμπτη 13/10/2022, 15:07
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με ασθενικό τζίρο συντηρείται άνω των 820 μονάδων 

Χρηματιστήριο: Με ασθενικό τζίρο συντηρείται άνω των 820 μονάδων 

Μπορεί η παρατεταμένη «αποχή» των επενδυτών από το Χρηματιστήριο Αθηνών καλά να κρατεί, ωστόσο ουδόλως επηρεάζει την ανοδική του αντίδραση για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση. Σε μια ημέρα στην οποία και στην Ευρώπη -παρά την αρχική επιφυλακτικότητα- οι επενδυτές έχουν επιστρέψει στις μετοχές. Για τη μεταστροφή αυτή του αρνητικού κλίματος, ρόλο έχουν διαδραματίσει οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες σήμερα κινούνται πτωτικά.

Η μεσημεριανή εικόνα

Ο Γενικός Δείκτης δεν δείχνει διάθεση να χαμηλώσει σε σχέση με το πρωί, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 0,92%, μια άνοδος που τον έχει φέρει υψηλότερα της ζώνης των 820 μονάδων και μάλιστα έχει δημιουργήσει μια μικρή απόσταση από αυτήν (825,43 μονάδες).
Για τον τζίρο ισχύει ότι και το προηγούμενο διάστημα, σε χαμηλά επίπεδα διαμορφούμενος στα 17,6 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 4,6 εκατ. μετοχές. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι θελκτικό επί της παρούσης για τους επενδυτές και του έχουν γυρίσει την πλάτη (μια τάση βέβαια που επικρατεί σε όλο τον κόσμο).  Πληθωρισμός, αυξήσεις επιτοκίων και το ενδεχόμενο μιας ύφεσης, συνθέτουν ένα τρίπτυχο που μόνο φοβία και ανασφάλεια μπορεί να σκορπίσει. 
Κατά 0,73% υψηλότερα διαπραγματεύεται ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης και κατά 0,13% αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη της τάξεως του 1,50%. 
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν των Lamda (4,04%), Aegean (3,97%), Πειραιώς (2,16%), ΕΥΔΑΠ (2,13%).
Η μετοχή της Motor Oil είναι αυτή με τη χειρότερη εικόνα διαγράφοντας 1,42%, ανεπαίσθητες οι απώλειες των Ελβαλχαλκόρ, Quest, Jumbo.

Ισχυρά κέρδη και στην Ευρώπη

Ενώ η έναρξη της σημερινής συνεδρίασης δεν προμήνυε αναστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει κατακαθίσει στις ευρωπαϊκές αγορές τις προηγούμενες έξι διαδοχικές συνεδρίασης, εντούτοις και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,80%, με το ίδιο ποσοστό ενισχύεται το χρηματιστήριο του Παρισιού, υψηλότερα πλησίον του 1,40% βρίσκονται τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο, στο +0,46%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News