Business & Finance Τετάρτη 12/10/2022, 11:36
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοδος κόντρα στο πτωτικό κλίμα στην Ευρώπη

Χρηματιστήριο: Άνοδος κόντρα στο πτωτικό κλίμα στην Ευρώπη

Ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, πηγαίνοντας κόντρα στο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, με τα χρηματιστήρια να καταγράφουν και σήμερα απώλειες. 

Στον απόηχο των χθεσινών χειμερινών εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία οι οποίες ήταν αναθεωρημένες επί τα χείρω, τους επενδυτές και σήμερα αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι η επιφύλαξη. Ωστόσο, στη Λεωφόρο Αθηνών οι κινήσεις από πλευράς επενδυτών είναι συγκρατημένες μεν, φέρνουν όμως την ελληνική αγορά υψηλότερα σε σχέση με χθες. 

Η πρωινή εικόνα

Ο Γενικός Δείκτης με την άνοδο της τάξεως του 0,52% που σημειώνει, έχει επανέλθει εκ νέου υψηλότερα των 810 μονάδων, στις 813,28 μονάδες. Ο τζίρος σε αυτό το σημείο σε σχέση με τις προηγούμενες «στείρες» συνεδριάσεις κινείται υψηλότερα στα 7 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται πλησίον των 2 εκατ. μετοχών. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης κινείται υψηλότερα κατά 0,66%, της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης κατά 0,64%, ενώ στα ίδια σχεδόν επίπεδα διαπραγματεύεται ο δείκτης των τραπεζών. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (+1,29%), του ΟΤΕ (+1,20%), της Πειραιώς (+1,03%), της ΕΥΔΑΠ (+1,00%) και του ΟΠΑΠ (+0,90%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-0,89%), Eurobank (-0,50%) και της Σαράντης (-0,32%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Revoil +3,56% και Μύλοι Λούλη +3,17%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ιντερτέκ -9,20% και Παΐρης -9,09%.

Απώλειες στην Ευρώπη

Προς διαφορετική κατεύθυνση κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXXX 600 να υποχωρεί κατά 0,21%, έχοντας ως επί το πλείστον τους βασικούς του κλάδους σε αρνητικό έδαφος. 

Από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια, του Λονδίνου καταβάλει προσπάθειες να υπερπηδήσει το μηδέν, την ίδια ώρα που τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι σημειώνουν πτώση περί του 0,15%, με αυτό του Μιλάνου να κινείται ακόμη χαμηλότερα ευρισκόμενο στο 0,81%. 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών πλέον στρέφεται στις ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών εισηγμένων αναφορικά με την πορεία τους το γ΄ τρίμηνο του 2022, προκειμένου να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στους ισολογισμούς τους. 

Δεδομένου ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ το προηγούμενο τρίμηνο ήταν ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, είναι αυτό το τρίμηνο το τέταρτο και τελευταίο στο οποίο θα αρχίσει να φαίνεται η επίδραση της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Τα υψηλά επιτόκια άλλωστε και οι πιθανότητες να επέλθει μια οικονομική ύφεση (κάτι που επισήμανε χθες και το ΔΝΤ), είναι οι λόγοι για τους οποίους τις αγορές τις έχει περικλείσει πολιορκητικός κλοιός. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Autohellas – Samelet: Εξαγορά της θυγατρικής της Stellantis στην Ελλάδα και αποκλειστική διανομή σε 5 εταιρείες

ΔΕΛΤΑ: Εξαγόρασε το 70% των μετοχών της Κουρέλλας Α.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News