Business & Finance Τετάρτη 21/09/2022, 13:53
ΑΓΟΡΕΣ

Oι απειλές Πούτιν ρίχνουν το ευρώ, ανεβάζουν τα ομόλογα

Oι απειλές Πούτιν ρίχνουν το ευρώ, ανεβάζουν τα ομόλογα

Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση της χώρας του, επέφερε πλήγμα στο ευρώ. Αντιθέτως, τόσο τα κρατικά ομόλογα όσο και το αμερικανικό δολάριο σήμερα διαγράφουν «λαμπρή» πορεία καθώς ως ασφαλή καταφύγια όπως θεωρούνται, έχουν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον πάνω τους.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου διολίσθησε έως το 0,9884 ένα χαμηλό δύο εβδομάδων. Περί τις 13:30 περιορίζει τις απώλειές του στο 0,47%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9920.

Oι απειλές Πούτιν ρίχνουν το ευρώ, ανεβάζουν τα ομόλογα-1

Ο δείκτης που μετράει το αμερικανικό νόμισμα έναντι μιας ομάδας έξι βασικών νομισμάτων, εκτοξεύθηκε εκ νέου σε υψηλό είκοσι ετών, ενισχυμένος κατά 0,5%, στο 110,87.

Οι σημερινές εξελίξεις «υποδηλώνουν ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο χείλος μιας κλιμάκωσης του πολέμου, η οποία πυροδοτεί ένα καινούργιο κύμα αβεβαιότητας», δηλώνει η στρατηγική αναλύτρια της Rabobank, Τζέιν Φόλεϊ. 

Από την άλλη οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διαγράφουν πτωτική πορεία. Η απόδοση του αμερικανικού κρατικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης, διαμορφούμενη στο 3,54%.

Οι αποδόσεις στους αντίστοιχους κρατικούς τίτλους χρέους στην Ευρωζώνη περιορίζονται κατά 4 μονάδες βάσης (ελληνικό 10ετές στο 4,39%, ιταλικό 10ετές στο 4,14%, γαλλικό 10ετές στο 2,43%), ενώ το γερμανικό bund βλέπει την απόδοσή του να υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,87%.

Στη σημερινή ημέρα όμως αναμένεται και η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων, με τις χρηματαγορές να προεξοφλούν ότι θα αυξηθούν κατά 75 μονάδες βάσης.

«Το διάγγελμα του Πούτιν για μερική επιστράτευση και υπεράσπιση των εδαφών δεν δείχνει αρκετά ικανό να αποσπάσει την προσοχή από τη Fed», τονίζει ο Πίτερ Μακ Κάλουμ, στρατηγικός αναλυτής για τα επιτόκια στη Mizuho International.

«Ο τρόπος που θα μπορούσε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση είναι μέσω της μεγαλύτερης ισοπέδωσης της καμπύλης των αποδόσεων, καθώς το μακροπρόθεσμο χρέος τιμολογεί πιο άνετα τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ενώ το βραχυπρόθεσμο διατηρείται υψηλότερα από την επιθέτικη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών», υποστηρίζει από τη μεριά του ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής για τα επιτόκια στην ING Bank.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βλ. Πούτιν: Kήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία

Η άνοδος του δολαρίου «βαρίδι» για την παγκόσμια οικονομία

Αναλυτές: Το ευρώ δεν «σώζεται» ούτε με τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News